Kako koristiti Očenaš u osobnoj molitvi?

Kako koristiti Očenaš u osobnoj molitvi? Osim kroz Očenaš, trebamo u osobnoj molitvi doći u Božju prisutnost i razgovarati s Njim.

Očenaš je odlomak iz Isusove najduže, najdetaljnije propovijedi. Ovdje nam Isus daje specifične upute kako moliti. Koliko je to nevjerojatno?

Također, Isus daje daljnje upute u stihovima prije Gospodinove molitve.

“Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.” (Matej 6, 5-6)

Gospodin kaže da se ne molimo radi impresioniranja drugih, već da molimo u tajnosti. Također nam govori da se ne ponavljamo i ne blebećemo dok molimo. Naše molitve ne trebaju biti ekstravagantne ili prepune dubokih riječi da bi bile učinkovite.

Kako koristiti Očenaš u osobnoj molitvi?

Jedan od načina da se molimo poput Isusa je da molimo Očenaš od riječi do riječi. No, trebamo ga također prilagoditi i koristiti Isusove riječi kao obrazac za osobne molitve. U nastavku razlažemo Očenaš, stih po stih, kako biste mogli moliti u skladu s Gospodinovom molitvom.

1. Započnite s hvalama i obožavanjem

“Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje!” (Matej 6, 9)

Prvi korak u bilo kojoj molitvi je davanje Bogu slave, časti i hvale.

Isus nas ovdje upućuje i da priznamo Boga svojim Ocem na nebu. Bog je tvorac svemira, alfa i omega, Kralj kraljeva, svemogući. Ali, On je i naš dobri Otac koji nas voli i želi prisan odnos s nama.

Ne molite se nekom dalekom Bogu. Molite se brižnom Ocu koji vas u potpunosti poznaje i duboko voli.

2. Molite se da se vrši Božja volja

“Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!” (Matej 6, 10)

Isus nam govori da molimo Božju volju nad vlastitom, jer krajnji cilj molitve je uskladiti naše srce s Njegovim. Moleći da se vrši Božja volja u našoj situaciji, stavlja Njegov plan ispred našeg vlastitog.

Svakako se možemo moliti posebno za želje naših srca; On ih ionako zna. Ali, u konačnici, naša glavna želja trebala bi biti da Božja volja prevlada. Čak i ako je Njegova volja suprotna našoj.

2. Molite se da se vrši Božja volja
Foto: Pixabay

3. Molite za svoje potrebe

“Kruh naš svagdanji daj nam danas!” (Matej 6, 11)

Kruh nam je potreban u smislu da trebamo Boga da svakodnevno boravi s nama i vodi nas, ali isto tako trebamo doslovni kruh da bismo ostali živi.

Molite se za Njegovu fizičku i duhovnu opskrbu u vašem životu i životu onih koje volite. Bog nas je stvorio s tijelima i dušama kojima je potrebna dnevna supstanca da bi funkcionirale. Molite za stvari koje su vam potrebne i zahvalite Mu za sve ono čime vas je već blagoslovio.

4. Priznajte grijeh i molite za oprost

“I opusti nam duge naše …” (Matej 6, 12)

Moramo redovito tražiti od Boga da pretražuje naša srca i otkrije nam svaki grijeh. Moramo redovito priznavati Bogu te grijehe i moliti ga da nam oprosti.

Znak uistinu poniznog srca istinska je želja da se ispričate zbog nedjela i zatražite oprost. Nepokajani grijeh nagriza odnos s Bogom i ometa bliskost s Njim.

5. Molite da možete oprostiti drugima

“… kako i mi otpuštamo dužnicima našim!” (Matej 6, 12)

Naša je dužnost kao kršćana pokazati svijetu Kristovu ljubav, a to znači opraštati kad bi svijet rekao da je osveta opravdana. To znači oprostiti onima koji vas kleveću ili govore protiv, iako bi svijet rekao da ne zaslužuju vašu dobrotu.

To nije lak zadatak. Naše tijelo će se boriti protiv opraštanja drugima. Zato se moramo redovito moliti za snagu da oprostimo drugima.

6. Molite za zaštitu i izbavljenje

“I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla.” (Matej 6, 13)

Iako Bog dopušta kušnje, On nikada nije kušač (Jakovljeva 1, 13-14). Dovodimo se u situacije u kojima smo u iskušenju. Isus nas potiče da se trebamo moliti protiv toga i da ne budemo sami sebi najveći neprijatelj.

Molite se i za zaštitu i sigurnost, jer imamo pravog neprijatelja koji živi kako bi napadao Božji narod.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!