Isus vas može naučiti kako trebate moliti

Ako ne znate kako trebate moliti, Isus vas može naučiti!

Isus, kao rabin, izabrao je učenike u koje bi izlio svoj život — ne samo da im puni glave informacijama, već da im privoli srce k njemu. Ovi učenici su Njega promatrali u svakom mogućem okruženju. Imali su uvid u sve njegove intimne trenutke. Bili su dobrodošli u njegova osobna djela. Isusovi učenici — su s ovim bliskim pristupom — napravili blisku vezu s Njegovim životom molitve i Njegovim životom moći, ali su ga i pitali da nauči i njih da se mole.

Običaj je bio za rabinske učitelje učiti učenike da se mole. To je bilo i očekivano. To je bio dio nastavnog plana. Imali su mnoge službene molitve koje su rađene u posebnom okruženju u posebno doba dana, ali svaki rabinski učitelj je svoje učenike učio da se mole na poseban, više osobni način. Primjećujemo kako Isusovi učenici mole Njega da ih nauči moliti, “… baš kao što je Ivan učio svoje učenike” (Evanđelje po Luki 11,1). Posao rabina i jeste bio da učenike uči da se mole na način na koji on to radi. Učili su naznačene molitve, ili usmjerene molitve, baš kao dio Isusovih molitva. Ovakve rabinske molitve koje su povezane s mislima došle su do srca onih koje su rabini učili, i suosjećali su se s temama za koje je on mislio da su ključne. Način na koji je rabin učio učenike da se mole govori nam puno o samom rabinu.

Imajući to u vidu, pozornost mi skreće činjenica da su Isusovi učenici morali njega pitati kako bi ih naučio moliti. Zašto to nije bila prva lekcija? Uzimajući u obzir to da je molitva bila ključni dio njegovog života, zašto to i nije bila primarna lekcija? Zašto to nije prva stvar koju bi im spomenuo i naučio ih?

VIDI OVO: 3 snažne molitve kojima se Isus molio Bogu (a možeš i ti!)

Je li ih htio ostaviti gladne za molitvom? Htio je da vide stvarni učinak molitve i da promatraju ulogu onoga koji se moli, pa kada bi ga pitali da ih nauči moliti, da ne pitaju za komad informacije, niti za znanje, niti da poboljšaju svoj položaj kao učenici. On je htio da se mole u onome trenutku kada bi rabin u njima probudio žeđ za moljenjem. Želio je da sami razviju istančan apetit za molitvom.

Tako što su s njim bili dovoljno dugo kroz raznorazne situacije, imali su priliku promatrati blizak odnos onoga koji se moli i moći; izravan pokazatelj vremena provedenog s Ocem i nevjerojatnog mira koji On nosi; veza s onim koji se moli i radost koji se protezao kroz Njegov život. (Pogledaj Evanđelje po Ivanu 15,11)

U vrijeme kada su ga izričito pitali da ih nauči moliti, bili su točno onakvi kakvih ih je Isus želio da budu. Nisu više mogli čekati. Nisu mogli biti strpljivi dok ih njihov rabin nije krenuo učiti. To je postala goruća želja koja više nije mogla biti skrivana. Bilo je to više od saznanja kako se moliti. Htjeli su znati kako živjeti s molitvom kao točkom oslonca u njihovim životima. To je bio način života koji je stigao od molitve koji su željeli da osjete. Baš kao i rabini.

Ako je Isus htio naučiti učenike da se mole kao što se On molio dok je bio na svojoj misiji na Zemlji, onda je jednako sposoban da i nas nauči moliti. Ustvari, On nas može poučiti iznutra bolje nego što je mogao učenike koji su Ga fizički čuli i koji su Ga fizički vidjeli. Duh istine, čiji je posao da nas nauči razne stvari, živi u nama s izravnim pristupom našem umu i našem srcu. (Evanđelje po Ivanu 14,26; 16,13) Isus, kroz Njegov Duh u nama, će nas s užitkom naučiti molitvi. Samo pitajte.

Učitelj molitve

Kada želite naučiti nešto, želite da učite od najboljih. Ako možete učiti od najboljeg, od onoga koji je ustabilio i usavršio to, htjeli biste saznati sve kako spada. Tko bolje zna sve stvari oko nečega od onoga koji ih je ustabilio? Vi i ja imamo veliko zadovoljstvo, a to je da učimo od Oca molitve, od Onoga koji je usavršio molitvu od početka, i kreirao je tako da radi kako On želi da radi. On zna zamršenosti i potencijalne poteškoće. On je uspostavio i uveo molitvu. On želi da bude naš rabin te nas nauči svemu.

VIDI OVO: ”Budi volja Tvoja”: koje je značenje ove Isusove molitve?

Ne samo da zna sve o molitvi, već on zna sve o nama. Zna svaki detalj o svakom pojedincu. Zna kako mi učimo, i koja je naša slaba točka, i što će trebati da nauči svakog od nas što nam treba za život kakav je On sam obećao. On zna što leži iza našeg doživljavanja Njega i načina na koji je „obojio“ naše doživljavanje Njega. On zna kakve će nas sve prilike i neprilike snaći na našem putu i našim molitvama. On je savršeni učitelj. Potpuno uključen u Njegov predmet i potpuno upućen u Njegovog učenika.

On voli suštinu njegovog predmeta. Jeste li ikada imali učitelja koji je volio svoj predmet? Isus voli molitvu. Kada vas uči da se molite, On vas tada uči njegovom srcu.  Njegova ljubav prema molitvi će postati zarazna. On će kreativno dizajnirati module za učenje koji će vas u potpunosti uključiti i bit će uključen s vašim stilom učenja uzimajući obzir iskustvo i vašu osobnost. Bit će vaš privatni podučavatelj, također uvodeći vas u društvo vjernika.

Učenje molitve

Imate pristup najboljem učitelju – Rabinu Isusu. Što je potrebno da postanete najbolji učenik — sljedbenik — i da biste naučili sve što želite?

Prvo, vjera. Vjerujte Njemu. Vjerujte da vam je dostupan i da vas voli, kao i da vam je sve Njegovo iskustvo na raspolaganju.

Sjetite se da je rekao, “jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga.” (Evanđelje po Ivanu 15,15). Nastavit će vam činiti Oca poznatim. Nastavit će vas učiti. On vam uvijek želi prikazati više i Njega oduševljava ako želite saznati više o Njegovom Ocu.

Što više poznajemo Oca, više volimo Sina. Što više volimo Sina, to je Njegovo prisustvo u nama stvarnije za nas. Ovo i jeste sama bit molitve — rijeka ljubavi između vašeg srca i njegovog.

Prvo, vjerujte Mu. Drugo, prinosite Mu. Dopustite njemu da vodi stvari. Vjerujte da on zna zadovoljiti i učiniti za vas ono točno što ima na umu, te kako vam želi samo najbolje. Vaš napredak. Vaš mir.

VIDI OVO: KAKO NE SMIJEMO MOLITI: Isus nam daje dva savjeta!

Prinositi možete samo onome kome vjerujete. Drugačije, morate ad pripremite sami sebe u slučaju da stvari odu s kursa. Morate paziti na pogrešan korak. Morate biti otvoreni i svjesni svoga kursa u slučaju da neko želi da vas makne s tog kursa. Možete li Mu stvarno doprinositi, znajući da vas Isus voli bez razloga, s opsesivnom ljubavlju koja lebdi i koja je prisutna čitav vaš život?

Prvo, vjerujte. Drugo, doprinosite. Treće, pratite. Poziv na molitvu nije zapovijed, već samo poziv. Zove vas na putovanje. Zove vas da ga slijedite (Evanđelje po Marku 1,17). Poziv je aktivan i riskantan. Veliko iznenađenje u životu molitve jeste da se nađete pomalo i pomjereni u stranu zbog velike svrhe Boga. Molitva nije pasivna niti sjedeća. Uhvatit će vas sa strujom Njegovih aktivnosti, i više nikada nećete biti isti. Riskantno postaje sigurno kada ste u Isusovim rukama.

Autorica: Jennifer Kennedy Dean; Prijevod: Vladan C.; Izvor: Charisma Magazine

NAJNOVIJE!