Je li Isus bio oženjen

Je li Isus bio oženjen? Dokazi za tvrdnju da je Isus bio oženjen dolaze iz dva van biblijska evanđelja: Evanđelja po Mariji Magdaleni (17, 10 – 18, 21) i Evanđelja po Filipu (63, 33-36). Oba sadrže tvrdnje da je Isus imao poseban odnos sa Marijom, ili da ju je volio više od dvanaestorice apostola.

Jedan tekst koristi i riječ „suputnica“ kako bi se opisala Marija. Uz to, u Filipovom se evanđelju sugerira da je Isus Mariju poljubio u usta, što dovodi do zaključka da joj je bio muž, s obzirom da ju je u javnosti tako poljubio.

Nigdje nema potvrde da je Isus bio oženjen

Ovo su činjenice. Prvo, gotovo svi stručnjaci dovode u pitanje povijesnu ispravnost ovih evanđelja glede prikaza Isusa. Međutim, čak i da su točna, nigdje nema izravne potvrde da je Isus bio oženjen. Zapravo, poznata rečenica koja opisuje poljubac u originalu je imala prazno mjesto baš tamo gdje se opisuje poljubac.

VIDI OVO: Zašto se Isus nije ženio? Postoji najmanje osam razloga

Moguće je da su u pitanju usne ili obraz, što bi značilo da je to jednostavno bio poljubac prijateljstva. Pojam „suputnica“ isto se debatira. Većina ga stručnjaka interpretira kao opis duhovne veze koju su Isus i Marija imali zbog mistične naravi evanđelja u kojem se riječ pojavljuje. Ono zapravo ne ukazuje na ikakav brak, nego na prijateljstvo koje su Isus i Marija dijelili kao vjernici.

Osim toga, imamo knjige i knjige tekstova o Isusu iz prvih 5 stoljeća. U svojoj knjižnici imam 38 izdanja iz ovog razdoblja. To su knjige malog formata, jednostrukog proreda, tekst je u dva stupca i svaka ima nekoliko stotina stranica.

One uključuju tradicionalne tekstove i one koji su odbačeni kao heretički. U svim tim materijalima nema ni jednog teksta koji opisuje oženjenog Isusa, a većina pretpostavlja da to nije ni bio, jer je to temelj za neke koji zagovaraju da se svećenici ne trebaju ženiti.

U 1. Korinćanima 9 javlja se argument da treba uzdržavati ženu oženjenog čovjeka. Da je Isus bio oženjen, Pavao bi tu činjenicu spomenuo kako bi podupro vlastiti argument. Sve ovo dovodi do zaključka da Isus nije bio oženjen.

Autor: John Barnett; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christianity.com