Zašto se Isus nije ženio? Postoji najmanje osam razloga

S obzirom da je Isus bio idealan muškarac, lako je pitati se zašto se nije ženio i bio otac djeci tijekom svog ovozemaljskog života.

Kao vrijedan i vješt stolar, čovjek s magnetski dobrim karakterom i ljupkom osobnošću, i zbog svoje popularnosti i izvođenja čuda, vjerojatno je da mu je šansu za ženidbu dalo više žena.

Nijedan stih u Pismu ne odgovara izravno na pitanje zašto se Isus nikad nije ženio. Nekoliko mogućnosti se pojavljuju kao objašnjenje za Isusov celibat:

1. Isus se nije ženio jer je imao ograničeno vrijeme na zemlji. Njegova naporna putovanja i zahtjevan obujam posla bi ga spriječili u ispunjavanju uloge muža i oca. A žena bi bila smetnja u Isusovoj primarnoj misiji. Oženjeni Isus bi morao staviti potrebe svoje žene iznad onih u svijetu koji je došao spasiti (vidjeti 1. Korinćanima 7,32-35)

2. Tri godine Isus je živio kao beskućnik iscjelitelj-učitelj (Luka 9,58). Ne bi tražio ni od jedne žene takav život. I dok sada iščekuje svoj brak sa svojom zaručenom Nevjestom, Crkvom, On sprema za nju nebeski dom (Ivan 14,2-3), pripremajući je za savršeno i vječno mjesto zaštite.

VIDI OVO: Što je Isus učio o braku?

3. Isus je znao da je došao umrijeti (Izaija 52,13 – 53,12; 1. Petrova 1,19-20; Luka 18,31-33). Da se oženio vjerojatno bi ostavio za sobom udovicu, vjerojatno s malom djecom koju bi sama odgajala. Nije bio sposoban namjerno prouzrokovati takvu nepotrebnu bol.

4. Da se Isus oženio, njegova udovica bi vjerojatno bila slavljena, idolizirana, predstavljena kao božanstvo, i vjerojatno fizički ugrožena zbog veze s Isusom.

5. Drugi razlog zbog kojeg se Isus nije ženio je da vjerojatno nije želio ostavljati krvnog nasljednika ili stvoriti debatu zbog toga tko bi bio taj nasljednik i bi li i njega trebali smatrati Sinom Božjim. Isusova svrha nije bila uspostaviti zemaljsko kraljevstvo ili dinastiju (vidite Ivan 18,36).

6. Isus se nije ženio zbog svoje jedinstvenosti. U svojoj knjizi Povijest Kršćanske Crkve (History of the Christian Church), Phillip Schaff piše: “Isusovo siromaštvo i celibat nemaju ništa sa asketizmom, već predstavljaju, s jedne strane, snishodljivost njegove otkupljujuće ljubavi, a sa druge, Njegovu apsolutno čudnu vezu sa cijelom Crkvom, koja je sama dostojna i dovoljna da bude Njegova nevjesta. Nijedna Evina kći ne bi bila jednak partner Spasitelja čovječanstva, ili predstavnik novog stvorenja”. Schaff nastavlja objašnjavati: “Iako je Isus bio potpun čovjek, i stoga sposoban izvršavati sve dužnosti braka, On je također bio i potpuno božanstven. Stoga, nitko s čistom ljudskom prirodom ne bi bio prikladan partner za Njega.”

VIDI OVO: Je li moguće da je Isus bio u braku s Marijom Magdalenom?

7. Isus se nije ženio zato što nije bio na zemlji kako bi odabrao jednu ženu naspram svih drugih. On je došao spasiti i obnovi sve koji bi ga prihvatili. Da je Isus započeo bračni odnos s jednom ženom, to bi neizbježno iznjedrilo zbunjene generacije oko pitanja Njegovog odnosa sa svojom duhovnom Nevjestom, Crkvom, s kojom je već bio zaručen (Efežanima 5,25-27; Otkrivenje 19,7-10; 21, 9; 22,17; 2 Kor 11,2). Isus se čuvao, za svoju pravu, vječnu Nevjestu. Da je odabrao neku ženu koju bi uzdigao iznad svih drugih, On bi proturječio i podcijenio svoju službu ostalima.

8. U ljudskom braku, muž i žena postaju “jedno tijelo” (Postanak 2,24). Da je božanski Isus, koji nije učinio grijeh, oženio grešnu ženu (“Svi su zaista sagriješili” Rimljanima 3,23), bi li ga odnos sa svojom ženom uprljao grijehom? Da su imali djecu, kakve bi prirode bila ova djeca? Kao fizička djeca Sina Božjega, kakvu vrstu odnosa bi imala s Bogom Ocem?

Ove ideje potkrepljuju opis Isusa u Novom zavjetu kao idealnog čovjeka, jedinog skroz pravednog i dobrog, koji je jasno i neprestano ukazivao na vječnost. Isus se nije ženio jer ljudski brak nije bio neophodan za njegovu misiju spašavanja svijeta.

Iako je brak slika Kristove veze s Crkvom (Efežanima 5,31-32), ipak je brak samo privremeno stanje u svjetlu vječnosti. Oni koji su Božjom milošću kroz vjeru uključeni u tu Nevjestu Kristovu, imaju razloga da radosno iščekuju Isusov dolazak, koji će ih odvesti u veću slavu i radost nego što su ikad prije znali na zemlji.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.