Isus u filmovima

Znači li prikazivanje Isusa Krista u filmovima ili nekim drugim stvarima kršenje Druge Božje zapovijedi: “Ne pravi sebi lika ni obličja…”? 

Brojni filmovi i televizijski programi dosad su prikazivali Isusa, premda ta prikazivanja nisu uvijek bila precizna. U stvari, neka od njih su namjerno bogohulna. Druga izgledaju kao pozitivni pokušaji, napravljeni u dobroj namjeri, kako bi se iskreno prikazao Krist i Njegov život na Zemlji.

Jesu li te predodžbe biblijski utemeljene? Jesu li dopuštene? Prikazivanje Krista na ponižavajući i uvredljiv način očigledno je grješno. Neki kršćani tvrde da bilo kakvo prikazivanje Krista u filmovima znači kršenje Druge zapovijedi, koja uči: „Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.“ (Izlazak 20, 4)

No, Zakon koji se ovdje spominje zabranjuje prikazivanje Krista koje za cilj ima huljenje na Boga. (Izlazak 20, 5) Zakon ne zabranjuje nikakav oblik vizualnog prikazivanja.

Ključan izraz u Drugoj zapovijedi jest hebrejski korijen ”pecel”. Ova riječ prevedena je kao ”rezani lik”. No pecel se zapravo odnosi na objekt koji je točno određen za štovanje: idol. (Izlazak 20, 4) Za druge rezbarene likove, kao što je spomenuto u 1. Kraljevima 6, koriste se različiti hebrejski izrazi.

Druga zapovijed nastavlja govoriti o klanjanju i štovanju tih zabranjenih predmeta. (Izlazak 20, 5) Kada se izraz koji je opisan u Deset Božjih zapovijedi pojavi drugdje u Bibliji, on je uvijek povezan s idolopoklonstvom i nepravilnim štovanjem. (Psalam 97, 7; Izaija 42, 17; Habakuk 2, 18)

Puni tekst zapovijedi odnosi se na prikaze bilo čega, duhovne ili tjelesne prirode, što se koristi za potrebe štovanja. Kada bi ovo značilo zabranu svih mogućih prikaza Krista, to bi značilo i zabranu prikaza bilo čega, iz bilo kojeg razloga. Kada objekt nije u središtu molitve, žrtvi, obožavanja ili drugih duhovnih praksi, onda taj objekt nije idol. Naravno, objekt može postati idol čak i ako nije osmišljen za tu svrhu. (2. Kraljevima 18, 4)

VIDI OVO: Isusov fizički izgled: Kako Ga Biblija opisuje?

Druga Božja zapovijed ne zabranjuje sve umjetničke prikaze Isusa Krista

No na primjer, ukrasi u Salomonovom hramu (1. Kraljevima 6, 29; 32) i obličja koja su postavljena na arku saveza (Izlazak 25, 18) nisu bili predmeti namijenjeni za štovanje i nisu bili zabranjeni. To znači da Druga zapovijed ne zabranjuje sve umjetničke prikaze Krista.

No, prikazivanje Isusa u filmovima pobuđuje zabrinutost. Filmovi i serije zarobljavaju našu pozornost i šire određen utjecaj. Bez pravilne brige oko toga, detalji iz takvih medija mogu postati pretpostavke, pretpostavke mogu postati tradicije, a tradicije dogme. Na mnoge moderne prikaze Krista utjecali su prikazi Krista koje vidimo u umjetničkim djelima. Neka su toliko duboko ukorijenjena u društvu da se ljudi mogu uvrijediti, ako Krist ne bude prikazan točno onako kako stereotipi govore da treba biti prikazan.

U modernom kontekstu, osoba može biti kušana identificirati određenog glumca kao savršenu predodžbu Krista. Zbog ovakvih stvari nekim vjernicima je neugodno, iako sami ne osjećaju takvu potrebu. Kada bi se Krist koji je prikazan na zaslonima ponašao suprotno od onoga kako bi se ponašao pravo Krist, to bi otvorilo put za lažno vjerovanje i nesporazume.

S obzirom na sve ovo, pogrješne predodžbe o Kristu mogu se dogoditi i izvan kinematografskih prikaza. Krista se može pogrješno predočiti kroz umjetnost, a posebice kroz propovijedi i razgovore. (Galaćanima 1, 6) Biblija ne zabranjuje sve oblike umjetničkih prikaza Krista.

S obzirom na to da Biblija nudi samo malo detalja o Njegovom zemaljskom životu (Ivan 21, 25), slobodni smo koristiti našu ”posvećenu maštu” za pretpostavljanje. Filmovi i glumci koji glume ulogu Krista sami po sebi time ne čine grijeh. Točan primjer toga može biti duboko grješan, ali u tom slučaju grijeh je u bogohuljenju, a ne u samom prikazu.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.