Isus u štalici: Zašto je Isus rođen u jaslicama?

Isus u štalici i jaslicama je prva slika koja nas asocira na Njegovo rođenje. Zašto je Isus rođen u jaslicama? 

Općenito se govori u božićno vrijeme da je Isus bio ”rođen u jaslicama”. Naravno da nije moguće bilo da On bude rođen u jaslicama, no ondje Ga je Marija polegnula nakon što se rodio (Luka 2, 7). Iako nismo sigurni gdje se točno Isus rodio, znamo da je to bilo blizu Betlehema i da su postojale jaslice ili pojilište.

Bog je obećao rođenje Spasitelja od strane Djevice odmah nakon čovjekova prvog grijeha u Edenskom vrtu (Postanak 3, 15).

Stotinama godina kasnije prorok Mihej prorokovao je Kristovo rođenje u malenom gradu Betlehemu: „A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena“. (Mihej 5, 2)

Proroštvo se ostvarilo kada su Isusovi zemaljski roditelji Marija i Josip bili pozvani u Betlehem zbog popisa stanovništva rimskog teritorija (Luka 2, 1-5). Dok su se nalazili u Betlehemu došlo je vrijeme da Isus bude rođen (Luka 2, 6).

Zbog gomile koja je tada došla u Betlehem nije bilo slobodnih soba za Mariju i Josipa (Luka 2, 7). Dok tradicija govori da je prenoćište bilo nešto poput hotela, to ne znamao sigurno. U stvari grčka riječ za prenoćište (kataluma) se može prevesti kao ”gostinjska soba”.

Zašto je Isus rođen u jaslicama
Foto: principlesforlife.org

VIDI OVO: Zašto Božić slavimo 25. prosinca?

Je li se Isus rodio u štalici ili u kući?

Ova činjenica je neke dovela do vjerovanja da se Isus možda nije rodio u štalici nego u obiteljskoj kući koja u podzemnom dijelu ima odjeljak za životinje. Ako je to bio slučaj tada ne bi bilo iznenađenje da su se jaslice nalazile u tome dijelu kuće.

Kada u Luki piše da nije bilo mjesta u ”katalumi” pisac je ovdje možda mislio na to da nije bilo mjesta u gornjim katovima, što je moglo značiti da su oni bili zauzeti ljudima koji su ondje spavali.

U svakom slučaju Isus je rođen u noći u nekoj vrsti mjesta gdje su bile životinje. Nakon Isusova rođenja Njegova majka povila Ga je u plahtice i položila Ga je u jaslice (Luka 2, 7). Kasnije te iste noći pastiri iz obližnjih polja su Ga pronašli baš onako kako su im anđeli rekli da će Ga pronaći (Luka 2, 10-12).

VIDI OVO: Datum Isusovog rođenja: Kada je Isus rođen?

Zašto je Isus rođen na mjestu gdje su bile životinje? 

Zašto je Spasitelj i Kralj rođen u mjestu gdje su bile životinje? Zašto je položen u mjesto odakle su se životinje napajale hranom? Sigurno je da je Božji Sin zaslužio znatno bolje mjesto gdje će biti rođen. No umjesto toga Bog je svog vlastitog Sina stvorio na svoju sliku u najnižim uvjetima.

Ovo skromno rođenje šalje nevjerojatnu poruku stvorenju: svevišnji Bog se spustio kako bi došao k nama. Umjesto da na zemlju dođe kao njegovani i privilegirani vladar Isus je rođen u skromnosti, kao jedan od nas. On je dostupan, uvijek Mu se može doći i prići. Ne okružuju Ga velika vrata palače. Nema stražara koji će onemogućiti da Mu se priđe. Kralj je došao skromno, a Njegov prvi krevet bile su jaslice.

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!