isus želi da pospremimo prostor
Foto: Pexels

Postoje stvari koje možemo činiti kako bismo izbjegli kaos. Prva od njih je da pospremimo svoj prostor. U tome nam Isus može pomoći.

Doprinosi li vaše fizičko okruženje osobnim osjećajima vrijednosti, pouzdanja i spokoja ili baš suprotno?

Kada ujutro otvorim ormar, ako vidim kaos, prisiljena sam proći kroz stvari koje ne želim kako bih pronašla odjeću za taj dan. Majica koja mi pristaje sa jedinim čistim parom hlača može biti zaglavljena iza hrpetine potkošulja. Jer nemam dovoljno vremena guram sa strane ono što ne trebam ili još gore, skinem s vješalica, shvatim da je u sredini ostala mrlja i bacam to na pod da se time bavi kasnije. Jedino što ”kasnije” kao da nikada ne dolazi.

Ako je previše potkošulja i ostalog donjeg rublja pomiješano zajedno, moja bjesomučna potraga umara me i znojim se od nje prije nego što izađem van iz sobe. Problemi s ormarom mogu učiniti da zakasnim, stoga mogu protrčati hodnikom i spotaknuti se na igračku mog psa. Dok stignem do kuhinje ne preostaje vremena za objed. Ako djeca ne mogu pronaći njihovu zadaću i ako im trebam pripremiti objed za školu, problemi samo rastu. Tada gledam kroz kuhinjski prozor i opazim cvjetnjak koji sam trebala posijati prošlog tjedna i uzdahnem. Jutro ne bi trebalo ovako započeti.

Mi želimo započeti svoje dane s Isusom i u ispravnom stanju uma, ali život je jednostavno sulud. Kako možemo uskladiti tijek dana onako kako to želimo? Kako možemo pustiti Isusa u naša jutra bez gubitka još jednog sata sna? Zašto bi Isus brinuo o našim ormarima ili psećim igračkama na hodniku ili cvjetnjaku?

1. Mir vašeg uma je vrijedan truda.

Prestala sam raditi bilo kakve poslove koji djeluju preplavljujuće: zasijavanje cvjetnjaka, mijenjanje ulja iz automobila, slaganje gomile čistog rublja iz kuta i pospremanje mog ormara. To je sve prebačeno na dno mog popisa aktivnosti. Nekako izgleda da nije važno ako je moje kućanstvo u kaosu. Nitko to ne vidi osim mene, jel tako?

Iako ovo može biti istina ja sam važna. Isus misli da jesam i trebam se složiti s Njime. Ako ne mislim da je mir mog uma vrijedan truda koji je potreban za slaganje odjeće, što to govori o mojoj razini samovrijednosti? Što to govori o mom vjerovanju u Božju ljubav prema meni? Kakvu to poruku šalje mojoj djeci?

PROČITAJTE: Trebaju li kršćani brinuti o fizičkom izgledu?

Ako zaista vjerujete da vas Bog voli i da vidi vrijednost u vama, onda se tako i ponašajte. Svaki naizgled preplavljujući zadatak je odlično mjesto za početi. Djelovanje u smjeru da je naš okoliš funkcionalan i ugodan govori našim umovima da vjerujemo ono što kažemo.

2. Rješavanje našeg nereda pomaže u radu na našim srcima.

Postoji povezanost u našim mozgovima između djelovanja i vjerovanja. Kada organiziramo svoj prostor kao izjavu vjere, započinjemo uviđati pararelu između toga i reda u našim duhovnim prostorima. U svojoj knjizi ”Moda od Boga” pomažem stvarati poveznice između djela koja je potrebno poduzeti u našim ormarima i onda u našim srcima.

Van sa starim, unutra s novim

Jedan primjer je izvaditi van ono što nam više ne odgovara ili ne stoji. Kada ovo maknemo iz svojih ormara, imat ćemo više mjesta za one stvari koje nam odgovaraju. Ovo djelo može voditi do istog načina uređivanja naših srca.

Ponekad ne želimo pogledati preblizu u ono što je u našim srcima, kao što ne želimo pogledati ni što je u našim ormarima; jer se bojimo što ondje može biti. Slaganje nereda u našim ormarima može nam dati pouzdanje za provjeravanje stanja srca i pravljenje reda za jednu stvar; zapravo za osobu, Isusa Krista, koju trebamo. Ako je On ondje onda ostali problemi mogu biti riješeni.

Procjena haljina i izmjena

Druga pozitivna akcija koju predlažem u svojoj knjizi je pregledavanje haljina. Izvadite ih sve van iz ormara. Procijenite svaku i odgovaraju li vam duljine i stil.

U ”Modi od Boga” predlažem da dok razmišljate o tih haljinama isto tako razmišljate o haljini koju nam Gospodin daje. Isus Krist je umro, bio je pokopan i uskrsnuo je kako bi nam dao vječni život. Kada prihvatimo ovaj život, On nas odijeva svojom pravednošću. Naše stare, ružne haljine nestaju. Zamislite zamjenjivanje vaših zastarjelih, preuskih, neprivlačnih haljina prekrasnom bijelom haljinom za bal posutom svjetlucavim biserima. To se događa našim srcima kada Isus uđe u njih.

Pregledajte vješalice i krenite u akciju

Još jedna skupina predmeta koje treba razmotriti iz ormara su vješalice. Ako su vaše savijene to samo naknadno dodaje kaosu neorganiziranosti odjeće. Može se činiti kao da preko noći vješalice kuju urotu kako bi načinile mrežu tako da kada otvorite ormar ujutro ne može izvući hlače bez borbe. Znali bismo ako bismo željeli kupiti ispravne, drvene vješalice za hlače umjesto da se oslonimo na žičane da bi naše hlače ostale složene.

Postoje stvari koje možemo činiti kako bismo umanjili preplavljujući kaos naših života. Biti namjeran oko naših prioriteta, umjesto da smo pasivni pomaže nam da se prebacimo iz preplavljenosti u osnaženost. Možemo vidjeti kako je to Isus radio. On nikada nije bio u žurbi niti je kasnio. On je odlučio (vjerojatno tijekom svog privatnog vremena za molitvu) ono što je bilo najvažnije za uključiti u svaki dan i činio je te stvari.

3. Uređeno okruženje prevodi se u manje kaotično jutro i malo više vremena za Boga.

Ako svoje prve trenutke dana ne provodimo u borbi sa neredom možemo dan spremnije dočekati staloženi. Dodavanje čak i pet minuta ujutro pomaže nam da više vremena posvetimo Bogu u kratkom čitanju Biblije. Ne bi li bilo lijepo da se probudimo usredotočeni na Boga umjesto da smo užasnuti zbog nedovršenih zadataka? Stanje vašeg kućanstva zaista postavlja ton za vaše cijelo jutro.

PROČITAJTE: Nagrađuje li nas Bog za poslušnost Njegovoj Riječi?

Kada je vaše čisto rublje posloženo, možete pronaći predmete kada vam oni zatrebaju i vjerojatno nećete trebati glačati izgužvane majice prije nego što ćete ih nositi. Sada možete napraviti svoju omiljenu kavu ili smoothie i pijuckati ih dok čitate Bibliju. Gledanje kroz kuhinjski prozor na lijepo cvijeće koje raste u cvijetnjaku gdje je prije rastao korov može vašem umu donijeti mir dok čitate.

4. Preuzimanje kontrole nad svojim prostorom izgrađuje pouzdanje u vam same i u Isusa.

Previše vremena mentalitet žrtve ”prokrvari” iz popularne kulture u naša vlastita vjerovanja o samima sebi. Možemo osjetiti kao da nemamo kontrolu nad onime što nam se događa ili što mi možemo. Naši divlji rasporedi izgleda da imaju više moći nad nama od Boga. Lakše je ići linijom manjeg otpora nego se mijenjati.

Ali čin uređivanja svog doma je način preuzimanja kontrole. Kada završimo osjećat ćemo se osnaženje i samopouzdanje. Isto vrijedi za bilo koji drugi ”nemogući” zadatak s kojim se susretnemo:

– Ako je pripremanje obroka ono što nam ne ide, ovo obavite prvo. Pronađite recepte na internetu za kuhare-početnike ili jednostavna jela koja se mogu kuhati ili dok radite druge stvari ili koje troše malo vremena za pripremu. Možda je dobra ideja i naručivanje hrane.

– Ako je kupovanje namirnica vaša ”muka”, pokušajte iz svoje omiljene trgovine namirnice naručiti preko interneta. Nakon toga se jednostavno s posla odvezite do trgovine i pokupite ih. Naručivanje namirnica može isključiti potrebu za odlaskom u kupovinu.

Ono čega se najviše bojite stavite kao prioritet u organizaciji

Snažni osjećaji koje ćete dobiti od savladavanja te aktivnosti će se prevesti u vaš duhovni život. Slijediti Isusa zahtijeva spremnost za promjenu, možda čak i izgovaranje ili činjenje stvari koje nas mogu učiniti nerzovnima. No kada se uzdamo u Isusovu ljubav i planove koje On ima za nas i moć Duha Svetoga radi u nama onda je sve moguće.

Pospremanje našeg prostora ne samo da utječe na našu samopercepciju, naše rasporede i tijek jutra; to nas čak može motivirati da slijedimo Isusa u novu avanturu. Tko je znao da bi tako jednostavan zadatak mogao promijeniti naše živote? Isus je znao, naravno.

Autorica: Kathryn Graves; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com