Zašto su iz Isusovog boka potekli krv i voda?

Iz Isusovog boka na križu su potekli krv i voda, bilježe evanđelisti Marko i Ivan. Kroz što je točno Isus prolazio na križu

Rimsko šibanje i bičevanje koje je Isus pretrpio prije nego što su ga razapeli uglavnom se sastojalo od 39 udaraca bičem, ali je moglo biti i više (Marko 15,15; Ivan 19,1).

Bič koji se koristio, nazvan flagrum, je bio pravljen od kožnih upletenih alatna metalnim lopticama i dijelovima oštrih kostiju koje su bile upletene ili pomiješane s upletenim trakama. Kuglice su dodavale težinu biču, zbog čega su nanošene duboke ozljede i podljevi kada bi udarili žrtvu.

Djelići kostiju su služili kao sredstvo rezanja kože. Kako bi se bičevanje nastavljalo, rezultat su bile toliko duboke posjekotine da su se mišići, vene, tetive i utroba žrtve vidjeli. Bičevanje je bilo toliko jako da ga žrtve nekad nisu preživljavale zbog čega ne bi ni dospjeli na križ.

Hipovolemijski šok

Oni koji su bili bičevani su često padali u hipovolemijski šok, termin koji opisuje manjak krvnih zrnaca. Drugim riječima, osoba bi izgubila toliko krvi da bi pala u šok. Rezultati ovoga su:

1) Rad srca bi se ubrzao kako bi ispumpao krv koja nije bila u tijelu.

2) Žrtva bi se onesvijestila ili kolabirala zbog niskog krvnog tlaka.

3) Bubrezi bi prestali s radom kako bi sačuvali tjelesne tekućine.

4) Osoba bi osjetila ekstremnu žeđ, jer bi tijelo tražilo da dopuni izgubljene tekućine.

Postoji dokaz iz Pisma da je Isus prošao kroz hipovolemijski šok kao rezultat šibanja. Dok je Isus nosio svoj križ na Golgotu (Ivan 19,17), srušio se, a čovjek po imenu Šimun je bio prisiljen ili da nosi, ili da pomogne Isusu nositi križ preostalim dijelom puta (Matej 27,32-33; Marko 15,21-22; Luka 23,26).

Ovaj kolaps ukazuje da Isus imao nizak krvni tlak. Drugi pokazatelj da je Isus prolazio kroz hipovolemijski šok je da je bio žedan dok je visio na križu (Ivan 19,28), što ukazuje na potrebu tijela da nadoknadi izgubljenu tekućinu.

Prije smrti, neprekidan ubrzan rad srca izazvan hipovolemijskim šokom je također izazvao da se tekućina skupi oko srca i pluća. Sakupljanje tekućine u membrani srca se zove perikardijalna tamponada.

Ovo objašnjava zašto su nakon Isusove smrti, kada je rimski vojnik zabio koplje u Isusov bok, probadajući mu pluća i srce, krv i voda potekli iz boka, kako je Ivan zapisao u svom Evanđelju (Ivan 19,34).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!