Je li Isus dobio 39 udaraca bičem od Rimljana?

Je li Isus dobio 39 udaraca bičem prije nego što je raspet? Bičevanje nije bilo namijenjeno ubijanju Isusa, već samo mučenju. 

Prije raspeća, Isus je bio pretučen i bičevan od strane Rimljana. (Matej 27, 24-31; Ivan 19, 1) No, ne možemo znati točan podatak o tome koliko je udaraca bičem dobio, jer to ne piše u Bibliji. U stvari, koncept koji uključuje najviše 39 udaraca bičem je židovskog podrijetla, ne rimskog. 

Ako pogledamo natrag u Stari zavjet, Ponovljeni zakon 25, 3 uči Izraelce da bi prekršitelj zakona trebao dobiti najviše 40 udaraca bičem kao kaznu, ”ali ne više, da modrica ne bi bila prevelika te se ne bi ponizio tvoj brat pred tobom kad bi mu udarali više udaraca”. To je uzrokovalo kod Židova prilagodbu metode, odnosno maksimum od 39 udaraca, kako ne bi riskirali kršenje ove zapovjedi.

39 udaraca bičem je bila uobičajena praksa među Židovima

Znamo da je u vremenima Novoga zavjeta 39 udaraca bičem bila uobičajena praksa među Židovima, budući da apostol Pavao piše o primanju 39 udaraca od strane Židova u više navrata. On piše: „Od Židova primio sam pet puta po četrdeset manje jednu“. (2. Korinćanima 11, 24) 

VIDI OVO: Mjesto raspeća: Gdje je Isus razapet?

No, Isusa su razapeli Rimljani, stoga ne postoji razlog za vjerovati da bi Rimljani slijedili židovsku disciplinarnu tradiciju, samo zato što je Isus bio Židov. Židovski vođe i Pilat znali su da je Isus bio nevin čovjek; ipak, složili su se osuditi Ga na smrt. Poncije Pilat zapovjedio je bičevanje Isusa, no nije specificirao točan broj udaraca.

Isus nije preminuo od posljedica bičevanja

Znamo da Isus nije preminuo od posljedica ozljeđivanja bičevanjem, jer će se Njegova uzvišena smrt dogoditi razapinjanjem. Stoga, bičevanje je prethodilo razapinjanju. Ono nije bilo namijenjeno ubijanju Isusa, već samo mučenju. 

Isus je došao na Zemlju sa svrhom: kako bi osigurao spasenje za cijeli svijet. Kroz Isusovu patnju i razapinjanje ”Gospodin je na sebe primio svo naše bezakonje”. (Izaija 53, 6, pročitajte također Ivan 14, 6; Titu 2, 11). 1. Ivanova 2, 2 kaže: „On je pomirna žrtva za grijehe naše, i ne samo naše, nego i svega svijeta“.

VIDI OVO: Raspeće kakvo je Isus iskusio je medicinska katastrofa

Isus je dragovoljno dao svoj život kako bismo mi mogli biti spašeni (Ivan 10, 11; 15; 17-18). Zahvaljujemo Bogu na Njegovoj milosti i milosrđu, ali i žrtvi Isusa, koja je osigurala naše otkupljenje: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“. (Ivan 3, 16)

Prijevod: Ivan H.; Izvor: Compellingtruth.org

NAJNOVIJE!