3 Isusove rečenice koje bi vas mogle iznenaditi

Ovo su rečenice koje je Isus rekao, a koje bi vas mogle iznenaditi. Te oštre riječi su izgovorene za naše dobro. 

Mržnja prema majci i ocu

Isus je vjerojatno mnoge iznenadio kada je rekao: „Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik“ (Lk 14,26). Je li Isus mislio da bismo trebali mrziti naše roditelje, supružnika, našu djecu ili našu braću i sestre? Ne bismo li trebali voljeti jedni druge?

Razjasnimo to na ovaj način. Ja volim sladoled od čokolade, a mrzim (za usporedbu) vaniliju. To ne znači da neću jesti vaniliju, jer ako na nju stavite preljev od čokolade onda ću ju tolerirati. Isus nam govori da naša se ljubav prema našoj obitelji treba činiti kao mržnja u usporedbi s ljubavlju koju trebamo osjećati prema Njemu. Tj. prvo moramo voljeti Boga, a nakon toga volimo naše bližnje.

Isus nam bolje objašnjava tu tvrdnju govoreći: „Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan“ (Mt 10,37). Voljeti Isusa znači voljeti ga mnogo više od bilo koga drugoga, uključujući svoju obitelj.

Smakni ih ispred mene

Luka je rekao: „A moje neprijatelje – one koji me ne htjedoše za kralja – dovedite ovamo i smaknite ih pred mojim očima!“ (Lk 19,27). Ajme, nije li to preoštro? Ne, zapravo nije.

Svjedočio sam čovjeku koji je rekao da čeka na odluku vjeruje li u Isusa. Rekao je da trenutno nije siguran, ali sam ga upozorio da će ta nesigurnost biti bačena u pakao jer neodlučnost ili nesigurnost dovodi do odbijanja Kralja, a to neće dobro proći kada dođe Sudnji dan (Otkrivenje 20,12-15).

Isus je ovo jasno rekao: „Tko nije sa mnom, protiv mene je, i tko ne sabire sa mnom, rasipa“ (Mt 12,30). Ne možete biti neodlučni kada je u pitanju Isus jer ako niste za Njega ili se ne možete odlučiti, onda ste zapravo protiv Njega, a On je protiv vas. Odbiti Kralja je biti neprijatelj Kralju, a neprijatelji će pred Njim biti pogubljeni.

VIDI OVO: 10 najljepših izjava Isusa iz Nazareta

Donio sam mač

Isus je rekao: „Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine;  neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi“ (Mt 10,34-36). Vjera u Isusa uistinu rastavlja obitelji.

Pred kraj svoga poslanja, Isus je žalio jer su ga mnogi napustili, i znao je da će to biti kraj Jeruzalema i svih koji su u njemu živjeli kada je bio razoren 70. godine po Kristu. „Kad se približi i ugleda grad, zaplaka nad njim govoreći: »O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim očima. Doći će dani na tebe kad će te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit će te i pritijesniti odasvud. Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamena na kamenu zbog toga što nisi upoznao časa svoga pohođenja.«“ (Lk 19,41-44).

Ozbiljno? „Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi?“ No, ovo ne bi radio ni Isus ni Bog, nego Rimljani, jer im je došla naplata za odbacivanje Isusa kao svoga Spasitelja i Kralja. On je zapravo bio milostiv i pokušao ih je upozoriti, ali razlog zbog kojeg je Isus žalio bilo je saznanje da će ga većina odbiti kao svoju zadnju nadu.

Zaključak

Isus je izrekao neke vrlo teške i oštre rečenice jer je u Judeji u Njegovo vrijeme bilo mnogo teških srca. Teške riječi mogu omekšati srce, dok meke riječi otežavaju srce. Ove vas izjave mogu iznenaditi, ali su te oštre riječi izgovorene za njihovo dobro te su usmjerene onima koji su odbili Krista. No on im govori da se mogu pokajati i vjerovati u Njega te tako izbjeći gnjev Božji.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!