Koje je Isusovo pravo ime?

Je li Isus Njegovo pravo ime? Iako Biblija ima stotine imena za Boga, Duha Svetoga i Isusa, možemo se pitati zašto “Isus” i što to ime uistinu znači.

Prije nego što sam bila rođena, moja majka željela mi je nadjenuti ime Angel Dawn. Nakon neograničenih prigovora moga oca, složila se da bi Amber bilo bolji izbor. Iako podrijetlo moga imena i priča nemaju posebno značenje, jedno ime koje je iznad svih drugih ima; ime koje je meni dalo život.

Nakon što je Marija bila zavjetovana za brak s Josipom, postala je trudna zahvaljujući Duhu Svetome. Ovo dijete u njezinoj utrobi dobilo bi ime Isus, i kako je prorečeno, On će spasiti ljude od njihovih grijeha. Ali je li Isus Njegovo pravo ime? Iako Biblija ima stotine imena za Boga, Duha Svetoga i Isusa, možemo se pitati zašto “Isus” i što to ime uistinu znači.

Pravo ime

Po definiciji, Isus Krist je bilo ime koje su Marija i Josip dali Isusu neposredno nakon Njegova rođenja. To je bilo Njegovo pravo ime, u prijevodu znači da će spasiti ljude od njihovih grijeha. Matej 1, 21 i Luka 1, 31 opisuju na ovaj način:

„Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.“ (Matej 1, 21)

„Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus.“ (Luka 1, 31)

Međutim, u hebrejskom prijevodu Isus je napisan kao Ješua, što se može prevesti kao Jošua ili Isus. Budući da je Stari zavjet Biblije napisan prvenstveno na hebrejskom i aramejskom, a Novi zavjet na grčkom, mnogi prijevodi su razvijeni i prošireni tijekom posljednjih stotinu desetljeća. Ješua, kada se nalazi u hebrejskim i aramejskim tekstovima, znači Jaša, ili izbaviti, spasiti. Ješu je tako prilagođen da postane Ješua, što je grčki za Yesous, izvedenicu od Isusa.

Što za nas danas znači ime Isus?

Iako bi se o povezanosti Isusa, Ješue i Jošue mogla dati proširena lekcija iz povijesti, jasno je da sva tri imena otkrivaju tri ključne točke o Bogu koje bi trebale preobraziti naš odnos s Njim:

1. Bog je naš Izbavitelj i Spasitelj.

Ne znam za vas, ali imati odnos s osobnim Bogom koji me oslobađa i spašava od mojih grijeha i zastoja u životu je nedokučivo. U Psalmu 51, 12 hebrejska riječ za Isusa, Ješua, podsjeća nas da je sam Krist naše spasenje. Nema drugog imena pod nebom koje spašava bijedne grešnike i zauzvrat nam daje život.

„Vrati mi radost svoga spasenja (Ješua) i daj mi spreman Duh.“ (Psalam 51, 12). Kada zazovemo Njegovo ime za izbavljenje, ovaj Psalam i Psalam 40,16 nas podsjećaju da u Njegovoj ljubavi i spasenju možemo imati najpotpuniji izraz života. Njegovo je ime ono koje nas održava. „Neka se raduju i vesele u tebi svi koji te traže; neka neprestano govore oni koji ljube tvoje spasenje (Ješua): „Uzvišen je Gospodin“. (Psalam 40,16)

Čak i kad se sam suočio s kušnjom i velikom nevoljom, Krist je primjer da čovjek ne može živjeti samo od kruha, nego od svake riječi koja dolazi od Boga. “A on odgovori i reče: Napisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih”. (Matej 4:4)

2. Bog je također bio čovjek.

U svom najčišćem obliku, ime Isus nas podsjeća da je Bog poslao svog jedinog Sina u ljudskom obliku, kako bi živio kao Bog i čovjek na zemlji. Isus je bilo ljudsko ime dano Sinu Božjem koji će spasiti ljude od njihovih grijeha. On je i danas taj dar i još uvijek je Gospodar našeg spasenja.

Etimološki, ime “Isus” ili “Jošua” potječe od hebrejskog korijena što znači “Gospodin je spas”. Sveto pismo povezuje Božje ime i spasenje kako bi priopćilo da Gospodin, i samo on, svojom suverenom milošću spašava svoj narod od zla. Obično moramo biti oprezni u izvođenju značenja riječi iz njihove etimologije umjesto da gledamo na njihovu upotrebu, ali Sveto pismo izričito kaže: ”Nadjenut ćeš mu ime Isus, jer će on spasiti svoj narod od grijeha njegovih”. (Matej 1, 21) Stoga njegovo ime ‘Isus’ znači da je on Spasitelj, kako je primijetio Ivan iz Damaska. Za razliku od Jošue, Isus ne samo da spašava svoj narod od fizičkih opasnosti, već im daje pobjedu nad duhovnim zlom koje ih udaljava od Boga.”

Budući da je i Isus bio čovjek, On zna težinu koje to ime nosi. Kada nas je stvorio na svoju sliku, znao je u tom trenutku svaki blagoslov i prokletstvo koje će moje ime donijeti ovoj zemlji, a ipak me je isto volio. Koliko je dobro služiti Bogu koji ne samo da zna gdje sam bio, već ima sjajan plan kamo idem? Postanak 1, 26-27 kaže: “Tada je Bog rekao: ‘Napravimo ljudska bića (čovjeka) na svoju sliku, da budu poput nas. Oni će kraljevati nad ribama u moru, pticama u moru. nebo, stoku, sve divlje životinje na zemlji i malim životinjama koje prebivaju na zemlji. Tako je Bog stvorio ljudska bića (čovjeka) na svoju sliku. Na sliku Božju stvorio ih je; muško i žensko stvorio ih je.”

3. Bog ispunjava svoja obećanja.

Budući da Jošua dolazi od hebrejskog imena Yehoshua, što znači “Bog je oslobođenje”, možemo posvjedočiti da Bog uvijek ispunjava proročanstva koja je obećao. U Svetom pismu je mnogo puta prorečeno da će se Isus roditi u Betlehemu i da će taj Davidov korijen donijeti otkupljenje. Iako je to obećanje jedno od mnogih, naš Bog je čuvar obećanja.

U Jošui 23,14, Bog govori drugom Jošui, ne sebi, već Jošui koji je bio osobno imenovan Mojsijevim nasljednikom, da mu ništa nije preteško i u određenom smislu, mislim da znamo da On ne razgovara samo s Jošuom nego i definirajući Jošuu u sebi. “Sada ću ići putem cijele zemlje. Ti znaš svim svojim srcem i dušom da nijedno od svih dobrih obećanja koje ti je Gospodin tvoj Bog dao nije propalo. Svako obećanje je ispunjeno; nijedno nije iznevjerilo”. (Jošua 23,14)

Bez obzira gdje se nalazite ili gdje ste bili, počivajte u obećanjima koja samo Božje ime objavljuje. Bog je El Šadaj (Postanak 17,1; Gospod Bog Svemogući), El Elion (Postanak 14,18; Svevišnji Bog), Adonaj (Postanak 15,12; Gospodin, Gospodari) i još mnogo toga. On je Prvi i Posljednji, Početak i Kraj, Alfa i Omega, moj Jahve, moje sve. Hvala onome koji drži svoju riječ bez obzira na okolnosti. Njegovi postupci ne ovise o mom ponašanju jer se zove Isus, a on je samo Bog. “Hvalite Gospodina koji je dao mir svome narodu Izraelu, kao što je obećao. Nijedna riječ nije izostala od svih divnih obećanja koje je dao preko svog sluge Mojsija”. (1. Kraljevima 8, 56)

Njegovo ime

Danas smo tako zahvalni što služimo osobnom, intimnom Bogu u odnosima i Bogu punom ljubavi. Jednostavno pozivanje na ime “Isus” pozdravlja moć i autoritet u svakoj situaciji, a On je uistinu Bog nad svim drugim imenima.

U Djelima apostolskim, 3. i 4. poglavlju, Petar i Ivan liječe bogalja, što članovi Sanhedrina ne odobravaju. Kao odgovor na čudo, ovi religijski učenjaci poriču Isusovo uskrsnuće i pokušavaju isključiti sposobnost učenika u smislu izgovaranja Isusovog imena. Kao odgovor, vjernici se udružuju i traže u Isusovo Ime da još hrabrije govore njegovo ime. Dok danas izgovaramo Isusovo ime, krenimo odvažno i autentično objaviti njegovo ime.

„Otpušteni, odoše svojima i javiše što im rekoše veliki svećenici i starješine. Kad su oni to čuli, jednodušno podigoše glas k Bogu i rekoše: “Gospodine, ti si stvorio nebo i zemlju i more i sve što je u njima! Pruži ruku svoju da bude ozdravljenja, znamenja i čudesa po imenu svetoga Sluge tvoga Isusa. I pošto se pomoliše, potrese se mjesto gdje bijahu sabrani, i svi se napuniše Duha Svetoga te stanu navješćivati riječ Božju smjelo.“ (Djela 4, 23-24; 30-31)

Autorica: Amber Ginter; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!