Zašto je Ivan Krstitelj obezglavljen?

Prema Matejevom (14, 1-2) i Markovom (6, 14-29) evanđelju, Herodijada, žena kralja Heroda Antipe, bila je odgovorna za nagovaranje svog supruga da zapovjedi odsijecanje glave Ivanu Krstitelju

Više puta Ivan Krstitelj prekorio je kralja Heroda zbog toga što se razveo od svoje supruge i oženio za svoju nećakinju Herodijadu, koja je bila supruga njegovog brata Filipa. Filip je još uvijek bio živ, a obojica Filip i Herod bili su ujaci Herodijade. Iz više razloga Herodov brak s Herodijadom bio je kršenje Božjeg zakona. (Levitski zakonik 18, 16; 20, 21)

Herodijada je bila bijesna na Ivana Krstitelja jer se usudio progovoriti i kako bi udovoljio svojoj ženi, Herod je bacio proroka u zatvor. Kao moćan rimski vladar, Herod je mogao zapovjediti pogubljenje Ivana Krstitelja, no poštovao je Ivana kao pravednog čovjeka koji je govorio istinu i odlučio ga je ne pogubiti. Herod je bio zadivljen Ivanom i volio ga je slušati kako govori. Suprotno tome, Herodijada je prezirala Ivana i željela ga je mrtvog. (Marko 6, 17-20) 

Herodijada je osmislila plan kako usmrtiti Ivana Krstitelja

U konačnici, Herodijadin prijezir ispunjen mržnjom protiv Ivana Krstitelja bio je razlog njegova odsijecanja glave. Marko 6, 19 piše: „Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla“. Pravo značenje originalne grčke riječi jest da je Herodijada aktivno tražila način kako da ubije Ivana. Herodijada je čekala svoju priliku. 

VIDI OVO: Je li Ivan Krstitelj izgubio svoju vjeru u Isusa kao Mesiju (Matej 11,3; Luka 7,19)?

Prihvaćajući priliku na Herodovoj rođendanskoj zabavi, Herodijada je osmislila plan kako usmrtiti Ivana Krstitelja. Na gozbi, Herodova kćer, koju tradicija poznaje pod imenom Saloma, otplesala je provokativan ples, koji je bio osmišljen kako bi uzvanici bili opčinjeni požudom. Ples Herodijadine kćeri vidno je zadovoljio kralja i njegove uzvanike.

Herod je poručio djevojci: ”Pitaj me za bilo što što želiš i dat ću ti to…čak i polovicu kraljevstva”! (Marko 6, 22-23) Ovim se riječima Herod pred svjedocima podičio svojom velikodušnošću i veličinom, no uskoro će se duboko pokajati zbog ovoga. 

Kralj je ispunio želju djevojke

Herodijadina kćer otišla je upitati svoju majku: „Što da tražim od njega“? Kraljica Herodijada brzo je odgovorila: „Traži glavu Ivana Krstitelja“. (Marko 6, 24) Ne propuštajući ni trena, djevojka se požurila kod Heroda i rekla: „Želim da mi sada na pladnju daš glavu Ivana Krstitelja“ (stih 25). Jasno je da je njezina okrutnost odgovarala okrutnosti njezine majke. 

VIDI OVO: Tko je bio Ivan Krstitelj? Ove tri nevjerojatne stvari možemo naučiti od njega!

U nemogućnosti da povuče svoj izgovoreni zavjet, kralj je ispunio želju djevojke. Poslao je izvršitelja u zatvor, gdje je Ivan Krstitelj obezglavljen. Vojnik se vratio na gozbu sa Ivanovom glavom na pladnju i pokazao je djevojci, koja ju je dala svojoj majci. (Marko 6, 26-28) Kasnije, Ivanovi su sljedbenici dobili tijelo i pokopali ga (stih 29). 

Ivan Krstitelj je obezglavljen kako bi zadovoljio Herodijadinu mržnju

Ivan Krstitelj je obezglavljen kako bi zadovoljio Herodijadinu krvožednu mržnju. Kao što je Iliju mrzila kraljica Jezabela, tako je i istog onog koji je došao po sili i Duhu mrzila kraljica Herodijada.

Primjenjujući prijetvorne moći manipulacije i degradiranja vlastite kćeri, dobila je ono što je željela od muža, igrajući na njegovu požudu i koristeći njegove želje kako bi zadovoljila uzvanike.

Uspjela je u utišavanju svojeg kritičara, barem izvana. Kasnije je kralja Heroda mučila grižnja savjesti i kada je čuo za Isusova čuda, zabrinuo se da je Isus zapravo Ivan Krstitelj, uskrsnuo od mrtvih. (Marko 6, 14-16) 

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!