Što znači izaći iz svijeta i biti odvojen?

”Zato iziđite između njih i odvojite se – veli Gospodin” (2 Kor 6,17).

Znate li što znači izaći iz svijeta i biti odvojen ili ste još uvijek upleteni u njega i suobličeni s njim? Ako imate ikakvu želju da budete spašeni, molim vas, odgovorite na ovo pitanje.

Ako ne znate ništa o odvojenosti, gorljivo vas upozoravam da je vaša duša u velikoj opasnosti. Svijet prolazi i oni koji ga se drže i misle jedino o njemu, na kraju će zajedno s njim propasti. Probudite se i vidite svoju opasnost prije nego bude prekasno! Probudite se i bježite od srdžbe koja dolazi! Vrijeme je kratko. Kraj svega je na dohvat ruke. Sjene su se izdužile. Sunce zalazi. Dolazi noć kad nijedan čovjek neće moći raditi. Veliko bijelo prijestolje ubrzo će biti postavljeno. Započet će sud. Otvorit će se knjige. Probudite se i izađite iz svijeta dok traje ovo danas!

Još sasvim malo i više neće biti svjetovnih poslova i svjetovnih zabava; više neće biti zarađivanja i trošenja novca; više neće biti jela i pića, svetkovanja i odijevanja, plesa i kazališta, trka, karata i kockanja. Što ćete učiniti kad sve te stvari zauvijek nestanu? Kako biste mogli biti sretni u vječnom nebu, gdje je svetost sve u svemu i gdje svjetovnost nema mjesta? Razmotrite te stvari i budite mudri! Probudite se i raskinite lance koje je svijet bacio oko vas! Probudite se i bježite od srdžbe koja dolazi!

Ako želite izaći iz svijeta, ali ne znate što učiniti, uzmite savjet koji vam danas dajem. Započnite izravno – primaknite se Gospodinu Isusu Kristu kao raskajani grešnik i svoj slučaj stavite u njegove ruke. Izlijte mu svoje srce. Recite mu čitavu svoju priču i ništa ne zadržite. Recite mu da ste grešnik koji želi biti spašen od svijeta, tijela i đavla te ga vruće molite da vas spasi.

Taj blagoslovljeni Spasitelj, ”koji je sam sebe predao za naše grijehe da nas izbavi od sadašnjega pokvarenog svijeta” (Gal 1,4), zna što je svijet, jer je živio u njemu trideset tri godine. On zna koje su poteškoće čovjeka, jer on je radi nas postao čovjek i boravio među ljudima.

Visoko gore u nebu s desne strane Bogu u stanju je spasiti sve koji dolaze Bogu po njemu; u stanju je dati nam vlast da postanemo sinovi Božji; u stanju je sačuvati nas od pada; u stanju je učiniti nas sjajnim pobjednicima.

Još jednom kažem: idite ravno Kristu s molitvom vjere i stavite se potpuno i bezrezervno u njegove ruke. Kako god vam se možda sad čini teškim izaći iz svijeta i odvojiti se, otkrit ćete da s Isusom ništa nije nemoguće. Vi, čak i vi, pobijedit ćete svijet!

Autor: J. C. Ryle

NAJNOVIJE!