Jabuke mogu produžiti život i spriječiti pojavu mnogih bolesti, tvrdi doktor

Za čuvenu tvrdnju da jabuke mogu produžiti život i spriječiti pojavu mnogih bolesti ste vjerojatno čuli, no radi li se o istini ili mitu? Evo što kaže poznati doktor Chris Steele. 

Dug život se može postići zdravim načinom života i pravilnom prehranom. Kao dio zdrave, uravnotežene prehrane, stručnjaci preporučuju jesti najmanje pet porcija raznog voća i povrća svakog dana.

Doktor tvrdi da je ta tvrdnja vrlo blizu istine i da toplo preporučuje izdašan unos jabuka.

Prije svega, jabuke su sjajan izvor vlakana, a ona su odličan sastojak koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.

“Odabir namirnica koje su bogate vlaknima nas čini sitima, dok u isto vrijeme pomaže u probavi i sprječavanju zatvora”, kaže on.

VIDI OVO: Jabuke za mršavljenje i zdravlje: Evo kako djeluju na naš organizam!

“Istraživanje je pokazalo da konzumiranje jedne jabuke dnevno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 12 posto”.

Jabuke sadrže obilje vitamina C, koji je snažan prirodni antioksidans koji blokira dio štete koju prouzrokuju slobodni radikali.

Jabuke pomažu u gubljenju viška kilograma, a prekomjerna težina je uzročnik velikog broja bolesti.

Jedan eksperiment je dokazao da je grupa sudionika koja je jela nekoliko kriški jabuka prije obroka izgubila na težini, za razliku od onih koji to nisu činili. Unos kalorija onih osoba koje su konzumirale jabuke je bio za 200 manji.

Jabuke smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Dokazano je da ovo voće smanjuje rizik za čak 28 posto, piše britanski Express.