Je li grijeh nedjeljom raditi?

U mnogim zemljama svijeta nedjelja je radni dan. Je li grijeh nedjeljom raditi?

Svake nedjelje vjernici se sastaju da slave Kristovo uskrsnuće. Postala je “Dan Gospodnji” unutar kojega se vrši Božja volja i posao. Isusovi su se učenici sastajali nakon Njegova uskrsnuća prvoga dana u tjednu (Ivan 20, 1. 19-26; Matej 28, 1; Marko 16, 1; Luka 24,1; Otkrivenje 1, 10).

Je li grijeh nedjeljom raditi? 

Poznajem mnoge kršćane koji nedjeljom rade više nego bilo koji dan u tjednu. Oni su uključeni u crkvene službe, nedjeljne škole, zborove i mnoge druge aktivnosti koje donose čast i slavu Bogu. No, moram reći da sam mišljenja da se svjetovni posao, kako bi se ubirala financijska dobit, ne bi trebao raditi nedjeljom, ako je to moguće. Svjestan sam da policija, hitne službe, zatvorski službenici i drugo “bitno osoblje” moraju biti prisutni 24/7.

Mnogi su se vjernici zapošljavali tek nakon jamstva da zbog vjerskih uvjerenja neće morati raditi nedjeljom. Vjerujem da Boga raduje takva odluka. Ako čovjek nedjeljom radi samo za dodatne kune po satu, a ne zato što se od njega traži, vjerujem da se prodao požudi svijeta.

U Knjizi Izlaska 20 Bog daje svom narodu deset zapovijedi koje sažimaju moralni zakon. Među njima je zapovijed: “Sjeti se da svetkuješ dan subotnji.” Tada je to bila subota, a u Novom zavjetu to je Dan Gospodnji – nedjelja. U Bibliji piše: “Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga dana je subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.” (Izlazak 20, 9-10).

Zašto se nedjelja naziva Danom Gospodnjim? Krist je uskrsnuo u nedjelju (Marko 16, 9; Ivan 20, 19). Pavao je propovijedao u nedjelju, prvi dan u tjednu (Djela 20,7). Rana Crkva slavila je bogoslužje nedjeljom (Djela 20, 7; 1. Korinćanima 16, 1-2).

Treba li kršćanin raditi nedjeljom?

“Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga dana je počinuo.” (Izlazak 20, 11)

Potreban vam je dan odmora kako biste se oporavili prije novog radnog tjedna. No, važno je susresti se i s članovima duhovne i zemaljske obitelji. Nedjeljni ručak s obitelji nakon bogoslužja nekad je bio vrhunac svakog kršćanskog tjedna. A ostatak dana služio bi za odmor. Tako bi trebalo biti i dalje. No, današnji svijet, u kojem vlada suvremena tehnologija, učinio nas je izoliranijima nego ikada prije. A želja za bogaćenjem – to može biti jedna nova priča …

PROČITAJTE: Zašto danas trebaš biti u crkvi?

Poznati propovjednik Dwight L. Moody je rekao da je grijeh čitati novine ili voziti bicikl na Dan Gospodnji (tko bi se danas s njim složio?!). Treba li kršćanin raditi nedjeljom?

“Ne pomiči prastare međe koju su postavili oci tvoji.” (Izreke 22, 28)

Neodlazak na posao nedjeljom dobar je početak. Odlazak u dobru crkvu koja propovijeda Božju Riječ je poslušnost koja je Bogu ugodna. Nedjelja nije jedini dan kada ne biste trebali raditi. Nedjelja je jedini dan koji nemate – ona pripada Bogu.

NAJNOVIJE!