Zašto danas trebaš biti u crkvi?

Zašto danas trebaš biti u crkvi? Vikend je. Umoran si. Sutra počinje novi radni tjedan … ali zašto ne bismo smjeli preskočiti crkvu?

Biblija nam kaže da kao vjernici trebamo pohađati crkvu kako bismo štovali Boga, bili poučeni iz Njegove Riječi i imali zajedništvo s drugim vjernicima. Sve su to važni dijelovi približavanja Bogu i života za Njega.

Vi ste dio Kristova tijela

Jednom kada ste prihvatili Isusa kao svog Spasitelja i Gospodina, postali ste član Kristova tijela. To je Crkva!

A vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi. (1. Korinćanima 12, 27)

Da bi Kristovo tijelo moglo dobro funkcionirati, postoje različiti “dijelovi tijela”, a vi ste jedan od njih! Kada se lokalna crkva (malo “c”) okupi, slijedimo ono što su rani vjernici činili, a to podrazumijeva da budemo “postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama” (Djela 2, 42).

Pridružujući se crkvi, vidljivo se posvećujete Kristu i Njegovom narodu

Pred Bogom i drugima izjavljujete da ste dio lokalnog tijela vjernika. Lako je govoriti o nevidljivoj crkvi – tijelu svih vjernika, živih i mrtvih – ali u vidljivoj crkvi Bog očekuje od vas da živite svoju vjeru.

Kao članovi lokalne crkve, na raspolaganju smo jedni drugima da bismo bili ohrabreni, ispravljeni, podučeni i posluženi. Pokoravamo se pastiru crkve (Hebrejima 13, 7).

Zašto danas trebate biti u crkvi?

Shvaćam da sve ove stvari koje ovdje opisujemo stvaraju idealnu situaciju, ali i vi i ja znamo da neće svaka crkva sve ove stvari raditi savršeno.

Ali upamtite, vi ste “novo stvorenje” u Kristu (2. Korinćanima 5, 17). Pohađanje crkve je od presudne važnosti za razvoj vaše vjere. Ako želite rasti kao Kristov sljedbenik, ali jednostavno ne uživate u crkvi ili zanemarujete odlaske svake nedjelje, u vašem srcu se možda nešto događa.

Molite Duha Svetoga za mudrost kako biste točno utvrdili što vas to muči u vezi s vašom crkvom ili što vas je okrenulo protiv nje. Možda je problem u ljudskim odnosima. Ljudi nisu savršeni, kao ni crkve. Drugi nas mogu povrijediti. Zato su oprost i milost potrebni za naše svakodnevne odnose (Kološanima 3, 12-15 ). A možda je problem u vama: duhovni ponos, neki grijeh, oholost ili nepodnošenje autoriteta. Jedna od čestih zapreka je stav: “Ja sam dobar, a svi ostali su problem”. Sve dok optužujemo druge, nikada ne možemo vidjeti brvno u svom oku.

Nijedna crkva nije savršena

Svi znamo da svaka crkva ima nedostataka i da su svakoj crkvi potrebni rast, pokajanje i ozdravljenje. Istodobno, kad znamo da nijedna crkva nije savršena, također znamo da se svaka crkva može promijeniti. Kako se to odvija? Evo kako vaša crkva može postati sličnija crkvi koju Bog želi.

1. Trudite se da budete osoba kakva Bog želi da budete. Cilj vjernika je da postane poput Isusa. Nijedan drugi cilj ne može zamijeniti našu želju da budemo poput Njega: da ljubimo Boga i bližnje, širimo Radosnu vijest, opraštamo, pomažemo, mrzimo grijeh …

2. Molite! Molitva je neophodna. Moramo se moliti da budemo poput Isusa, da nas Bog mijenja i upotrebljava za svoje Kraljevstvo.

3. Tražite Boga. Što se više približavamo Bogu, to ćemo se više udaljavati od svojih starih sebičnih puteva. Kad znamo za žrtvu koju je Bog podnio u naše ime, željet ćemo sve više i više da Mu služimo.

Na kraju, zapitajte se gdje trebate rasti. Nitko od nas nije toliko dobar koliko mislimo. Napravite inventuru svojih talenata. Otkrijte gdje se možete poboljšati i obavite naporan posao potreban za rast.

Bez obzira što vas je Bog stavio tu gdje ste trenutno, nemojte to prezirati. Čak i ako vam se čini kao da gubite vrijeme, vaš mudri i dragi Spasitelj vidi koliko vam je stalo do Njegovog djela i koliko ste ustrajni u hodu s Njim.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!