Je li Isus ikad pjevao?

Znamo da je Isus tijekom tri godine službe na zemlji naviještao Radosnu vijest, ozdravljao bolesne, uskrisio mrtve. Je li Isus ikad pjevao?

Isus i njegovi učenici zajedno su jeli pashalni obrok. Zovemo ga Posljednja večera. Nakon večere, Biblija kratko spominje da je Isus pjevao sa svojim učenicima.

I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: “Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje! I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: “Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha. A kažem vam: ne, neću od sada piti od ovog roda trsova do onoga dana kad ću ga – novoga – s vama piti u kraljevstvu Oca svojega. Otpjevavši hvalospjeve, zaputiše se prema Maslinskoj gori. (Matej 26, 26-30)

Je li Isus ikad pjevao?

Biblija nam, dakle, potvrđuje da je Isus pjevao sa svojim učenicima u noći prije raspeća. Što su točno pjevali? Pjevali su Hallel. Hallel je dio Starog zavjeta koji obuhvaća psalme 113-118 i tradicionalno se pjeva tijekom pashalnog obroka.

Zašto su pjevali? Ono što ove psalme čini toliko važnima jest da su povijesni i proročki. Psalmi 113-118 slave Boga koji je svom narodu pružio spasenje. Isusovi učenici nisu razumjeli kako će Krist ispuniti proročke izjave iz ovog dijela Biblije. Međutim, danas možemo pogledati taj isti dio spisa i stajati u strahu pred Bogom koji je organizirao tako predivan plan spasenja i otkupljenja.

O čemu govori Hallel?

Hallel se pjevao u hramu za vrijeme Pashe. Pjevao se i u drugim prigodama, kao na Pedesetnicu, blagdan Sjenica i blagdan Posvete. Leviti, stojeći pred oltarom, pjevali su stih po stih, a ljudi su odgovarali ponavljanjem stihova ili intoniranim alelujama. Pjevao se i na privatnim obiteljskim okupljanjima na blagdan Pashe.

Psalam 113 je uvodni psalam hvale našem slavnom Bogu.

Psalam 114 govori o spasenju koje je Bog pružio svom narodu od ropstva u Egiptu do slobode u Obećanoj zemlji. To služi kao slika kako će Bog na kraju spasiti svoj narod iz ropstva grijeha do slobode u Njemu.

Mesijanski psalmi

Psalmi 115-118 su mesijanski. To znači da su to psalmi koji govore o vječnom spasenju koje će biti dano Božjem narodu.

Psalam 115 govori nam da i dalje tražimo spasenje u Bogu.

Psalam 116 povezan je sa Posljednjom večerom. Stih 13 govori o “čaši spasenja”. Isus je podigao ovu čašu u gornjoj sobi pred svojim učenicima kako bi nas podsjetio na svoje tijelo koje će biti slomljeno kao žrtva za grijeh (Luka 22, 19).

Odvojite malo vremena i pročitajte Psalam 116, 12-19 i samo zamislite kako Isus ispunjava ove riječi u noći svog raspeća. Zamislite kako pjeva ove riječi učenicima u gornjoj sobi.

Psalam 117 još je dublji nakon što shvatite psalam 116. U psalmu 117 vidite Boga kako poziva sve narode na spasenje u Isusu. Ovo je najkraći psalam.

Psalam 118 je zaključni psalam. Iz evanđelja znamo da je mnoštvo u Jeruzalemu pjevalo Hallel tijekom Pashe, jer su slavili Boga kada je ušao u Jeruzalem na magarcu. Jašući na magarčevim leđima, Isus slijedi običaj vladara. Povijesno je bilo uobičajeno da su izraelske vođe putovale na magarcu po cijeloj svojoj zemlji, posebno u doba mira. Putujući na magarcu, Isus se predstavlja kao Princ mira (Matej 21, 1-11; Zaharija 9, 9; Izaija 62, 11).

Kako Isus ulazi u Jeruzalem, mnoštvo viče: “Blagoslovljen koji dolazi u imenu Jahvinu! Blagoslivljamo vas iz Doma Jahvina!” (Psalam 118, 26).

U Psalmu 118, 21 saznajemo da je Isus naš Spasitelj: “Zahvalit ću ti što si me uslišio i moj postao spasitelj.” Međutim, stih 22 kaže da će Isus biti “kamen koji su graditelji odbacili”. Doista, mnogi nisu prepoznali da je Isus Spasitelj grešnika.

Nevjerojatno je pomisliti da je Isus pjevao sa svojim učenicima baš one noći kada je trebao biti izdan. Jednako je nevjerojatno čitati riječi Psalama 113-118, znajući da su to riječi koje je Isus pjevao nekoliko sati prije nego što je trebao biti razapet na križ.

PROČITAJTE JOŠ: