Je li Isus pio vodu tijekom posta

Biblija nam govori da je Isus postio u pustinji četrdeset dana i četrdeset noći, tijekom kojih ga je iskušavao Sotona. Pitanje je li Isus pio vodu tijekom ovog razdoblja posta nije eksplicitno odgovoreno u biblijskom tekstu.

Međutim, možemo izvući neke zaključke na temelju onoga što znamo o postu i Isusovom iskustvu u pustinji.

Je li Isus pio vodu?

Prvo, važno je razumjeti da je post čin suzdržavanja od hrane ili pića tijekom određenog razdoblja, obično u religijske ili duhovne svrhe.

Tijelo može preživjeti kratko vrijeme bez hrane, ali ne može dugo bez vode.

Stoga je razumno pretpostaviti da je Isus tijekom svog četrdesetodnevnog posta konzumirao vodu kako bi ostao hidratiziran i spriječio dehidraciju.

Drugo, znamo da je Isus bio čovjek, i kao takav, imao je fizičke potrebe, uključujući potrebu za vodom.

Biblija nam zapravo kaže da je Isus bio “umoran od puta” i da je sjedio kod bunara te zamolio Samarijanku za gutljaj vode (Ivan 4,6-7). To ukazuje na to da je Isus redovito pio vodu, kao i svaki drugi čovjek.

VIDI OVO: 9 načina kako kršćani mogu postiti

Konačno, možemo pogledati prirodu Isusovog posta i svrhu iza njega. Isusov post bio je vrijeme duhovne pripreme i ispitivanja, tijekom kojeg ga je Sotona iskušavao da se odvrati od Boga.

Fokus Isusovog posta

Fokus ovog posta bio je na duhovnoj hrani i snazi, a ne na fizičkoj izdržljivosti. Stoga je moguće da je Isus odlučio suzdržati se od hrane tijekom tog vremena, ali je i dalje konzumirao vodu kako bi održao svoje fizičko zdravlje i dobrobit.

Zaključno, iako Biblija ne navodi izričito je li Isus pio vodu tijekom svog četrdesetodnevnog posta, razumno je pretpostaviti da jest.

Kao čovjek, Isus je imao fizičke potrebe, uključujući potrebu za vodom, i malo je vjerojatno da bi ugrozio svoje zdravlje i dobrobit suzdržavanjem od vode u tako dugom razdoblju.

Međutim, fokus Isusovog posta bio je na duhovnoj hrani i snazi, a ne na fizičkoj izdržljivosti, pa je moguće da se Isus odlučio suzdržati od hrane dok je još uvijek pio vodu.