Isusove kušnje u pustinji: Koja je njihova pouka?

Isusove kušnje u pustinji se opisuju u Matejevom evanđelju 4, 1-11, Markovom evanđelju 1, 12-13 i Lukinom evanđelju 4, 1-13. Koja je njihova pouka?

Biblija opisuje na koji je način Sotona tijekom 40 dana u pustinji iskušavao Isusa koji je postio, naročito od hrane.

Iako je Isus prolazio kušnje i u drugim trenucima tijekom svog ljudskog života, ovo razdoblje naglašava kako je Isus reagirao na kušnje. Ovi događaji daju primjer drugima kako postupati u kušnjama, a isto tako otkrivanju Isusovu sposobnost da se nosi i s kušnjama i da ih nadvlada.

Prva Isusova kušnja

Evanđelisti Matej i Luka zapisuju da je prva kušnja uključivala hranu. Nakon što je postio 40 dana, Isus je bio gladan.

Sotona ga je odlučio kušati tako što mu je rekao da kamenje pretvori u kruh. Isus je odgovorio citatom iz Ponovljenog Zakona: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.“ (Matej 4, 4).

Druga Isusova kušnja

Evanđelist Matej zatim zapisuje da je Sotona odveo Isusa na vrh židovskog hrama u Jeruzalemu gdje mu je rekao da skoči (kod Luke je ovo treća kušnja). Sotona je citirao Stari zavjet koji kaže: „Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen“ (Matej 4, 6).

Njegov je plan bio taj da će Isus biti čudesno spašen u javnosti i da će na taj način otkriti svoju veliku moć drugima. Isus je ponovno citirao Ponovljeni Zakon i rekao: „Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega“ (Matej 4, 7). Krist je znao da bi takva uporaba moći bila pogrešna i da bi se kosila s misijom koju mu je Bog Otac povjerio.

VIDI OVO: Kako nadvladati Sotonine kušnje?

Treća Isusova kušnja

U trećem iskušenju „Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu“ (Matej 4, 8). Sotona je rekao Isusu da će mu dati vlast nad svim tim kraljevstvima ako mu se Isus pokloni.

Krist je odbio i rekao đavlu „odlazi“ te je nakon toga ponovno citirao Ponovljeni Zakon: „Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi“ (Matej 4, 11).

Pouke iz Isusovih kušnji

Isusova iskušenja nose mnogo značaja i pouka. Prvo, Isus je otkrio svoju ljudskost u punini. Bio je gladan i borio se s iskušenjima. Izrazio je svoje osjećaje, misli i djela onako kako to čine i ljudi u teškim situacijama. 

Drugo, Isus je otkrio svoje božanstvo. Njegova je sposobnost odupiranja kušnjama očito superiorna ljudskim mogućnostima. On je imao veliko znanje o Božjoj riječi, a imao je i moć otjerati Sotonu. Isus je bio iskušavan, ali je ostao bez grijeha, čime je dokazao svoje božanstvo. 

Treće, Isus je ponudio primjer toga kako se nositi s kušnjama. Tijekom svojih iskušenja citirao Božju Riječ, prepoznao je neprijateljske zamke i naglasio je štovanje Boga.

Ova iskušenja daju dublji prikaz Isusove ljudskosti i božanstva. Međutim, otkrivaju i važnu istinu o tome kako treba odgovarati na današnje kušnje; da se treba oslanjati na Boga i njegovu Riječ da bismo ostali čvrsti protiv napada đavla.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!