Je li Krist imao učenice?

“Zašto Krist nije imao nijednu učenicu?” Moja 9-godišnja Eliza uvijek postavlja najteža pitanja, koja kao da dolaze nasumično.

Vrlo često, kada započne svoju inkviziciju, počnem s “nisam baš sigurna”. Dio mog roditeljskog posla je da budem iskrena kada nešto ne znam. Ali kad je postavila ovo pitanje, samo sam se nasmiješila i rekla: ”Jest”.

Eliza je imala dobar razlog za svoje pitanje. Dvanaest izraelskih plemena započelo je s dvanaestoricom sinova Abrahamovog unuka Jakova, a Mesija je odabrao dvanaestoricu židovskih muškaraca za svoje “apostole”, signalizirajući novi početak za Božji narod (Matej 19, 28; Luka 22, 30). Marko ovako opisuje apostole: I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime i da ih šalje propovijedati s vlašću da izgone đavle”. (Marko 3, 14–15). Od ovog trenutka, kada Marko koristi riječ “učenici”, on obično misli na ovih dvanaest apostola.

Kristove učenice

No Luka objašnjava da su dvanaestorica bila podskupina Kristovih učenika. Nakon noći molitve, Mesija je “pozvao svoje učenike i odabrao među njima dvanaestoricu koje je nazvao apostolima” (Luka 6, 13). Dakle, što je s većom skupinom učenika koji su putovali s Njime? Luka jasno daje do znanja da je ova veća skupina uključivala mnoge žene.

Nakon što je ispričao priču o Kristu, koji je oprostio ozloglašenoj grješnoj ženi i pohvalio je u odnosu na samosvjesno, religioznog čovjeka, Luka piše:

„Zatim zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjemu. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.“ (Luka 8, 1-3)

Luka napominje da je mnoge žene, koje su putovale s njima, Krist iscijelio; bilo da se radi o tjelesnom ili duhovno iscjeljenju i da su Njegovu službu financijski podržavale Njegove sljedbenice. Ovo je značajno. Luka se često usredotočuje na siromašne i marginalizirane. Ali ovdje dobivamo pogled na bogate žene, koje je privukao Krist; toliko privukao da su napustile svoje domove i slijedile Ga, kamo god je išao. Pisci evanđelja imenovali su ljude, kako bi ih označili kao izvore informacija i očevidce. Kada Luka posebno imenuje te tri žene, vjerojatno signalizira da su one među svjedocima, na čije se svjedočanstvo oslanja za svoj izvještaj o Kristovom životu.

Marija Magdalena

Marija Magdalena je prva i postala je daleko najpoznatija Kristova učenica. Umjesto da se razlikuje od svih ostalih Marija po mužu ili sinu, identificirana je kao žena koja dolazi iz svog rodnog grada; baš kao što se Krista ponekad naziva “Isusom iz Nazareta”.

Ne znamo kakav je Marijin bračni status, niti je li imala djecu. Ne znamo kako je izgledala niti bilo što o njenoj seksualnoj povijesti. Zamisao o tome da je ona reformirana prostitutka uvedena je stoljećima nakon njezine smrti. Sve što nam Luka govori jest da je Krist istjerao sedam demona iz nje. Mariju Magdalenu potpuno su opustošile duhovne sile zla; posljednja osoba za koju bismo mogli očekivati da će biti unovačena u temeljni tim Sina Božjega. Ali Krist voli birati najnevjerojatnije ljude, a ova Marija ne samo da putuje s Njime tijekom Njegove službe, ona također igra ključnu ulogu u svjedočenju o Kristovom uskrsnuću. Marija Magdalena je od demonizirane osobe postala ključna igračica u Božjem planu za promjenu svijeta. Kako možemo vidjeti Krista kroz njezine oči? Vidimo ga kao Onoga koji je potpuno preobrazio njezin život, Onoga koji ju je izvukao iz demonske jame i postavio na noge, kao odanu učenicu.

Ivana

Druga žena koju Luka imenuje, „Ivana, žena Huze, Herodova upravitelja kućanstva“, danas je daleko manje poznata od Marije Magdalene. Mogli biste pročitati Lukino evanđelje deset puta i ne sjetiti je se. Ali Ivana bi mogla biti važna čitateljima zbog svog statusa i povezanosti s čovjekom, koji je zatvorio i odrubio glavu Ivanu Krstitelju. Ovaj Herod nije kralj Herod Veliki, koji je vladao kada se Krist rodio, već jedan od njegovih sinova, Herod Antipa, koji vlada Galilejom tijekom Kristove službe. Luka nam kaže da kada je Herod Antipa čuo za Krista, želio Ga je susresti: „Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?” I tražio je priliku da ga vidi.” (Luka 9, 9). Kako Luka zna za Herodovu reakciju? Vrlo vjerojatno preko Ivane. Kao Herodov upravitelj kućanstva, Huza bi imao visok položaj na dvoru Heroda Antipe. Njegova supruga imala bi pristup sudskom razgovoru, a njezino napuštanje dvorske udobnosti, zbog putovanja s kontroverznim rabinom, izazvalo bi pomutnju.

Zapravo, Ivanina odluka na temelju koje je željela postati Kristova učenica, bila je vrlo opasna. Heroda je Krist zaintrigirao, ali ga također želi ubiti (13,31). Kao članica Herodova dvora, Ivana preuzima ogroman rizik, ostavljajući sve kako bi slijedila Krista, a na jedinstvenom uvidu, kojeg Luka ima o Herodovu razmišljanju i ponašanju mogli bismo zahvaliti baš Ivani.

Pridruživanje Kristovoj misiji

Ivanin visoki društveni status također jasno pokazuje da žene, koje su putovale s Isusom, nisu bile uključene samo radi obavljanja kućanskih poslova. Zapravo, Richard Bauckham tvrdi da je “prilično pogrešno pretpostaviti da je ženama, u Luki 8, 1–3 dodijeljena, unutar zajednice Kristovih učenika, vrsta rodno specifičnih uloga, koje su žene imale u običnoj obitelji situacija.” Žena Ivaninog statusa kod kuće bi imala poslugu koja bi joj kuhala i čistila. Umjesto toga, bogate žene, među Kristovim učenicima, financirale su Njegovu misiju. Naravno, to ne znači da nikada nisu radile fizičke poslove. Krist je uvijek ponovno poučavao svoje sljedbenike o tome da je služenje drugima istobitno učeništvu. Čak je pao na koljena i oprao im noge (Ivan 13, 1–17). No, Lukin opis Ivane posebno potkopava ideju da su žene bile ondje kako bi čuvale domove za muškarce.

Kako vidimo Krista kroz oči Ivane? Vidimo Ga kao Onoga koji bira ljude iz dvora svog neprijatelja, kako bi služili u Njegovom Kraljevstvu. Vidimo Ga kao Onoga za kojeg se mora žrtvovati cjelokupan status, zbog kojeg trebamo ostaviti iza sebe sve prijatelje, koji su na visokim položajima, kao Onoga na koga treba potrošiti vlastiti novac, Onoga zbog kojeg moramo riskirati sve.

Je li Krist imao učenice? Da, apsolutno jest. Žene koje Luka spominje u Luki 8,1–3 su među “onima koje su od početka bile očevidci i službenice riječi” (Luka 1,2). I 2.000 godina kasnije, gdje god se čitaju Evanđelja diljem svijeta, pripovijedaju se priče o tim ženama.

Autorica: Rebecca McLaughlin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: