Svemir ima svoj početak i završetak i prema onome što piše u Bibliji, nije vječan. (Postanak 1, 1; Otkrivenje 21, 1). 

Filozofi i znanstvenici stoljećima raspravljaju u tome je li svemir beskonačan. Znanstvenici tvrde da, s obzirom na zakon termodinamike, koji kaže da se energija može transformirati ili promijeniti, no ne i uništiti ili stvoriti, tvar je vječna ili beskonačne trajnosti. 

Općenito govoreći, oni koji govore argumente protiv toga da je svemir stvoren, čine to s religijskog, a ne znanstvenog stajališta. Ako je svemir stvoren, onda je taj svemir morao stvoriti Netko ili nešto. Ako je Netko stvorio svemir, onda taj svemir ima svrhu postojanja. Takve zamisli su za mnoge vrlo neugodne. No, činjenice koje dobivamo iz prirode i svemira, ukazuju na njegovo nastajanje i završetak. 

Svemir nije vječan – on ima svoj vijek trajanja

Vidimo da svemir, kao i sve u njemu, ima svoj vijek trajanja i da ima vrijeme završetka. Isti obrazac možemo vidjeti u kod života svakog živog bića. Isto vrijedi i za svemir. Početak i završetak svega objašnjavaju i s time se slaže i znanost, pa čak i Drugi zakon termodinamike. 

Možemo vidjeti da se svemir do jedne točke proširuje; to se ne odnosi samo na segment svemira kao što su planeti ili zvijezde, nego se i prostor u kojem ti planeti jesu, povećava. Ako se povećava, to isto tako znači da bi se mogao i početi smanjivati. 

VIDI OVO: Jesmo li sami u svemiru? Evo što Biblija kaže!

Znanstvenici Bell laboratorija otkrili su radijaciju 1965. godine, koja je bila rezultat početka nastanka svemira; takozvani ”naknadni odsjaj” nakon Velikog praska. Prema teoriji Velikog praska, nije postojali ništa i onda odjednom bum! Nešto je stvoreno.

Ta radijacija dokazala je da svemir nije nešto statično; nešto što je samo stvoreno. Pokazala je da svemir ima svoj početak, što ukazuje na to da je taj svemir Netko morao i stvoriti, odnosno da ima svog Stvoritelja. 

Još jedno otkriće, koje je relativno novo, odnosi se na postojanje temperaturnih krugova u svemiru, koji skupljaju materiju, kako bi nastale galaksije. Te krugove otkrila je udruga Cosmic Background Explorer ili COBE, 1989. godine. Ti krugovi imaju savršene, precizne ritmove, na temelju kojih nastaju galaksije. NASA-in voditelj COBE-a to je čak usporedio s gledanjem u Boga. 

Svemir ima svoj početak
Foto: Pexels

Svemir ima svoj početak

Teorija relativnosti Alberta Einsteina pokazuje nam da je svemir imao početak, odnosno početno vrijeme nastajanja, što ga je izazvalo na to da promijeni svoje mišljenje u vezi teme nastanka ili početka svemira.

Einstein je izjavio da je svemir nastao kao rezultat nečega što se dogodilo; nastanak svemira bila je posljedica, a ne sam uzrok. Zbog toga što je Einstein imao religijskih i filozofskih problema s ovom zamisli, dosjetio se nečega što je nazvao ”Fudge Factor” ili ”Mogućnost pogreške”, koja je zahtijevala dijeljenje s nulom, što je matematička pogreška.

Nakon što su drugi ukazali na tu grešku, Einstein ju je nazvao ”najvećom omaškom u svom životu”. Nakon ovoga i uz dodatno istraživanje, kojim se pokazalo da se svemir širi onako kao što je njegova teorija predvidjela, Einstein je zaključio da je svemir imao početak i stoga je želio znati ”kako je Bog stvorio svijet”. 

VIDI OVO: Otkud je došao Bog? Što je radio prije nego je stvorio svemir?

Svemir je stvoren

Isto tako, razmislite o ovome: svaka posljedica podsjeća na svoj uzrok. Sve što je stvoreno ima nešto unutar sebe, nešto izvanjsko i to nešto ukazuje na ono što je bio utjecaj da to nešto nastane. Drugim riječima, ne možete dati ono što nemate.

Pretpostavka da se svemir, u kojem nisu postojale stvari kao što su osobnost, moral, svrha i značenje, jednostavno ”dogodio iz ničega” i da su iz tog svemira izašli ljudi koji imaju osobnosti, moral i čiji životi imaju svrhu, znači da je materija nastala prije uma i inteligencije i da je stvorila inteligenciju.

No, svako znanstveno, filozofsko, razumsko i osobno iskustvo govori nam da je je um ili misao bila ta koja je postojala prije svakog stvorenja. Da pojednostavimo, stvoreno biće ne može prethoditi nekoj vrsti inteligencije. Inteligencija mora prethoditi stvorenom biću, kako bi ono moglo biti stvoreno. 

Svi dokazi upućuju na to da je svemir stvoren. Biblijski, znanstveno i filozofski rečeno, možemo s pouzdanjem reći kako svemir nije vječan. Svemir je imao svoj početak i svemir će imati svoj završetak.

Izvor: Compellingtruth.org