NaslovnicaDuhovnostZašto sam prestala pitati ''Je li to zaista Božja volja''?

Zašto sam prestala pitati ”Je li to zaista Božja volja”?

Običavala sam neprestano se pitati: „Je li to Božja volja“? No naučila sam nešto vrlo važno. Jeste li spremni za ovo?

Srce čovječje smišlja svoje planove, ali Jahve upravlja korake njegove“. (Izreke 16, 9)

Prošle večeri sjetila sam se ovog stiha i samo sam se morala nasmijati. To je sve što sam mogla učiniti. Bit ću savršeno iskrena: isprva sam željela zaplakati Od svih planova koje sam isplanirala, niti jedan se nije ostvario. Ustvari, svaki od njih, jedan po jedan, je propao. Što ću sada učiniti?!

Mjesec dana bez posla! Zvuči dobro, ali i ludo zar ne? Tih mjesec dana mi nije bilo plaćeno. Nismo niti imali neku veliku rezervu novca. Ne. Sve što sam imala bilo je uvjerenje. Prestala sam preispitivati svoju sposobnost slušanja glasa od Gospodina. Kada osjetim da me Gospodin vodi u određenom području, jednostavno idem. Običavala sam neprestano se pitati: „Je li ovo Božja volja“? No naučila sam nešto vrlo važno. Jeste li spremni za ovo?

Bog će to izvesti bez obzira na sve.

Je li to zaista Božja volja?

Otkrila sam kako je često potrebno da izađemo iz svoje zone udobnosti kako bismo mogli ići ondje gdje nas Bog šalje. Ponekad možemo koristiti isprike poput „nisam sigurna/siguran je li to Božja volja“ kako ne bismo radili nešto novo i zastrašujuće. Posljedica ovoga je da nikada ne iskusimo blagoslov kojeg nam je Bog namijenio.

VIDI OVO: Je li Božja volja i moja volja?

Čuti od Gospodina zahtijeva hrabrost, no jednom kada se pouzdate u to da vam On govori, pogotovo za velike stvari, jednostavno će vam postati prirodno slijediti Ga i u manjim stvarima. Trebalo mi je neko vrijeme dok ovo nisam shvatila. Veliki, ogroman zaključak je čak i ako skrenete lijevo kada Bog kaže desno, On će vas jednostavno voditi kroz malo više skretanja ulijevo kako biste se vratili tamo gdje trebate biti.

Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“. (Rimljanima 8, 28)

No, natrag na moju priču. Odlučila sam imati neradni prosinac i osjećala sam da me Bog na to poziva. Osjećala sam da mi je potreban odmor, vrijeme obnove za mog supruga i toliko potrebno zajedništvo s voljenima izvan izravnog, obiteljskog kruga. Osjećala sam tako snažno da se tih pet tjedana trebam maknuti od posla da sam donijela odluku i to učinila.

Sjećam se kako sam rekla kolegi: „Nisam sigurna da imamo novčana sredstva za takvo vrijeme odmora, no napravit ću ovo u vjeri“.

Iako sam znala u srcu da je Bog želio ovo i iako sam znala da je Bog naš Skrbnik, vjerujte mi da sam opet sve isplanirala. To je dobra stvar. Sve sam planirala: od plana putovanja, do toga kada i kako tamo trebamo stići, do raspolaganja s novcem. Započela sam sa ”škrtarenjem” na novcu. Govorila sam djeci kako ne mogu jesti vani. Sve što je normalno. Neprestano sam razmišljala o brojevima, računala hoćemo li imati dovoljno novca za sve.

Naši planovi ne moraju biti i Božji planovi

„Oprosti Gospodine“, rekla bih dok bih odložila svoj kalkulator. „Samo Ti želim vjerovati u vezi ovoga“.

No brojevi su pokazivali da je sve u redu i da ne radimo baš totalnu glupost. Svi troškovi zajedno, sva mjesta koja smo trebali posjetiti i gdje smo trebali odsjesti, sve je bilo dobro izračunato. Bila sam poprilično ponosna na sebe.

„O, žao mi je draga“, rekla je gospođa na telefonu. „Nema slobodnog mjesta“.

VIDI OVO: 3 razloga zbog kojih je Božji plan bolji od svih tvojih planova

I tako je počelo. Sve što sam planirala nije išlo onako kako sam planirala. Kamperski park u koji smo bili učlanjeni i u kojem smo trebali odsjesti tri tjedna besplatno? Zatvoren za ovu sezonu. Niti jedan plan kojeg sam isplanirala nije se obistinio. Rekla sam si da se to događa u životu. Koliko god željela popraviti sve čak i prije nego što bude pokvareno, u vezi nekih stvari jednostavno nemam znanja. No moj Tata ima.

Rekla sam svojoj prijateljici prošlu večer: „Ako sam nešto naučila u protekle dvije godine, onda je to da će se stvari srediti“.

Bog je vjeran

Jer, Bog je vjeran onima koji Mu vjeruju. Iako to zasigurno nismo zaslužili, Bog nastavlja izlijevati Njegov veliki blagoslov na nas. Posljednjih nekoliko godina za mene je bilo putovanje izgrađivanja vjere kroz nesigurnost, no za vrijeme putovanja Bog je uvijek otvorio put. Nigdje za ostati? Bog bi stavio nešto neočekivano na naš put. Dobro zdravlje, sigurnost i skrb smo uvijek imali. Ako bi došlo do neočekivanog kvara, Bog bi se pobrinuo za novac. Naučili smo da se ne brinemo oko toga što će biti naš idući korak. Samo trebamo držati pogled na našem Vodiču, Isusu. Uvijek Isusu.

To vam je, što sam više svoje povjerenje stavljala u Njega, to mi je više pokazivao koliko se On brine. Rekla sam da sam se nasmijala kada sam se sjetila onog stiha iz Izreka, jer znam da Bog još uvijek nije završio sa mnom. Prošlu večer rekla sam Gospodinu: „očito mi još puno toga imaš za pokazati što možeš učiniti“.

VIDI OVO: 3 pogreške koje treba izbjegavati kada tražite Božju volju

Moja vjera nije savršena. Daleko od toga. Budite sigurni u to da sam se brinula oko dodatnog novca koji će nam trebati za plaćanje najma ovaj mjesec, no tada mi je Duh Sveti došapnuo taj stih. Vidite, osim što se pouzdajem u vjeru, također volim i planirati, no moj Bog zna sve ovo. Moji planovi mogu propasti i ne moram se brinuti zbog toga jer moje povjerenje prebiva u Gospodinu. Ondje gdje Bog vodi, On i providi i u konačnici to je sve što trebam znati.

Autorica: Brie Gowen; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithit.com