Juha od mrkve je spasila živote tisuća djece: Recept star jedno stoljeće

Juha od mrkve je spasila živote tisuća djece, a za sve je zaslužan pedijatar Ernst Moro, rođen prije 145 godina. 

Postalo je moguće dijagnosticirati cerebralnu paralizu, otkriti laktobacile, a kod nas je ovaj veliki čovjek ostao skoro anoniman.

Zastrašujuća je pomisao da je prije samo jednog stoljeća prosječan ljudski vijek bio upola manji nego danas. To, naravno, ne znači da su naši preci živjeli 35-40 godina, i umirali od starosti.

Tada je postojala velika smrtnost dojenčadi. Nije bilo dovoljno da se dijete rodi, trebalo je to dijete othraniti. Prije 142 godine, rođen je čovjek koji je olakšao taj zadatak – pedijatar Ernst Moro.

On je rođen 1874. godine u Ljubljani, koja je tada bila dio Austrougarske monarhije. Ernst je studirao u Austriji, u Grazu. Godine 1899. godine doktorirao je medicinu u SAD-u i Velikoj Britaniji, a 1901 i 1902. godine radio je s velikim Theodorom Escherichom, koji je otkrio bakteriju Ešerihiju koli. 1906. godine specijalizira pedijatriju u Münchenu, a dvije godine kasnije postaje profesor.

VIDI OVO: Zašto je juha zdrava? 7 ljekovitih svojstava zbog kojih je trebate jesti

Upravo je 1908. godine otkrio najvažnije otkriće, što se moglo objasniti tek stoljeće kasnije. U tim godinama, mnogo djece je umiralo od proljeva. Moro je osmislio najjednostavniji lijek, zahvaljujući kojem je smrtnost djece smanjena na pola. To je bila obična juha od mrkve.

Juha od mrkve recept
Foto: Pixabay

Juha od mrkve – recept

Juha od mrkve je prirodni lijek za ljudski organizam, a u nastavku vam donosimo jednostavan recept:

Kilogram mrkve se očisti i iscjecka, prelije s litrom vode i začini s 3 grama soli. Zatim se kuha dok se sve ne svede na zapreminu od 1 litre.

Tek 2002. godine, postalo je jasno da kiselinski oligosaharidi formirani u ovoj juhi, koji ulaze u rastvor iz mrkve, sprječavaju bakterije da se vežu za crijevnu sluznicu. Druga studija je pokazala da zahvaljujući tim svojstvima juha čak liječi i proljev izazvan bakterijama otpornim na antibiotike.

U principu, to je već dovoljno da se sjetimo Ernsta Moroa i budemo mu zahvalni. Ali on je inzistirao i na sterilizaciji bočica za bebe, kao i na hranjenje beba majčinim mlijekom zbog čega djeca postaju otpornija na mnoge bolesti (mnogo kasnije postalo je jasno da su djeca zaštićena majčinim antitijelima, za razliku od umjetnih koja ne štite uopće).