Juha je zdrava i ljekovita jer hidratizira naš organizam, pomaže kod prehlade, pomaže pri održavanju težine, a i na brojne druge načine utječe na zdravlje.

Nitko je može zamisliti kompletan ručak bez juhe. Juha nije postala dio svakodnevice samo zbog navike. Lako ju je spremiti, može biti raznovrsna, u nju može ići gotovo sve, a donosi razne pozitivne učinke. 

Juha je melem za naše zdravlje, a ovo su samo neka ljekovita svojstva:

Juha grije

Ako se osjećate hladno, juha može učiniti čuda za organizam. Stručnjaci preporučuju da svojoj juhi dodate korjenasto povrće i začine koji dodatno pospješuju ugrijavanje.

Juha hidratizira tijelo
Foto: Pixabay

Hidratizira tijelo

Juha pomaže da na ukusan način hidratizirate tijelo. Osim što sadrži vodu, ona sadrži sol koja također pomaže u hidrataciji.

VIDI OVO: Juhom od mrkve je spasio živote tisuća djece: Recept star jedno stoljeće

Juha je savršeno sportsko piće

Sportski napitci opskrbljuju tijelo ugljikohidratima i elektrolitima, od kojih je gladni elektrolit natrij. Sol, koja se nalazi u juhi, sastoji se od natrija, zbog čega je juha zdrava alternativa sokovima. Juha hrani tekućinom, kalorijama i elektrolitima, u nju možete dodati što god vam je potrebno, a što ju čini savršenom hranom za oporavak, piše Brightside.

Juha može potaknuti djecu da jedu povrće

U jednom istraživanju provedenom u Nizozemskoj djeci su davali juhu od povrća koja je sadržavala špinat i drugo bilje 7 tjedana. Djeca su nakon tog razdoblja razvila sklonost prema svim vrstama povrća. U kontrolnoj grupi, djeca nisu jela juhu od povrća i ništa se nije promijenilo glede ukusa.

Juha pomaže kod prehlade

Iako neće izliječiti prehladu, topla juha potiče metabolizam, opušta tijelo i ubrzava oporavak od bolesti.

VIDI OVO: Juha koja liječi više od 100 bolesti – pravi je prirodni antibiotik

Juha je zdrava jer sadrži vitamine
Foto: Pixabay

Juha je zdrava jer zadržava vitamine

Juha je jedan od najboljih načina izvlačenja i konzumiranja vitamina. U juhu može ići bilo kakvo povrće – što raznovrsnije, to bolje. Juha je koktel vitamina koji se izvlače kuhanjem, a zbog toga što je tekućina, tijelo ih lako može apsorbirati.

Pomaže u održavanju težine

Juha može pomoći u kontroli težine, a dobra je i za mršavljenje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno jedu juhu imaju manji rizik od debljanja. Juha ima malo kalorija, a zasitna je, što ju čini idealnom za one koji se bore s težinom.