Jesu li juhe iz vrećice dobre za zdravlje?

Juhe iz vrećice nisu ni upola dobre za zdravlje kao domaće juhe jer se nutrijenti ne mogu tako dugo držati na polici, a ni u vrećici. 

Juhe iz vrećice nisu zdrave jer su pune spojeva koji ih trebaju održati svježima dugo vremena, a koji uništavaju antioksidante koje povrće prirodno sadrži. One nisu napravljene s kvalitetnim sastojcima zbog čega je većina te „juhe“ zapravo škrob, šećer i natrij. To što sadrže neko povrće je u potpunosti zanemarivo kada se uzmu sve negativne strane tih juha.

Zašto nikada ne trebate kuhati juhe iz vrećice? Uvijek je najbolje napraviti mnogo prirodne juhe i zamrznuti ju za kasnije korištenje. 

1. Juhe iz vrećice sadrže kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno juhama iz vrećice daje dojam gustoće. Kukuruzno brašno nikako nije dobro za šećer u krvi jer ga drastično povećava. To dovodi do potencijalnih problema sa zdravljem, nakupljanja masti u tijelu, a osoba se osjeća još gladnije te ubrzo nakon jedenja juhe iz vrećice je ponovno gladna. Također, kukuruzno brašno nije dobro za crijeva. 

2. Juhe iz vrećice sadrže mnogo soli

Sol nikako nije dobra za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka ili one koji su inače osjetljivi na unos soli u tijelo, a juhe iz vrećice sadrže soli na pretek.

Povećana količina soli u tijelu povezana je s osteoporozom, astmom, bolesti bubrega kao i s rakom želuca. Sol dovodi do nakupljanja vode u tijelu što ni u kom slučaju nije dobro. 

3. Sadrže konzervanse

Juhe iz vrećice sadrže mnoge konzervanse kako bi im se produljio vijek trajanja. Neki konzervansi mogu dovesti do pojave raka i drugih teških i lakih bolesti. Uz to, svi nutrijenti u juhama iz vrećice su pretvoreni u prah, što nikako nije dobro, a i ono malo vitamina što imaju se gubi prilikom termičke obrade. Osim toga, juhe iz vrećice sadrže prazne kalorije koje tijelo ne može upiti kako treba zbog čega nisu dobre za vas. 

Mnogo osoba konzumira juhe iz vrećice jer ih je moguće vrlo brzo spremiti, ali tako štete svom zdravlju, ali i zdravlju drugih osoba. Sav novac koji uštedite na kupnju tih juha će vam se vratiti preko računa za razne lijekove i liječenja bolesti koje možete zbog njih dobiti. U redu je s vremena na vrijeme pojesti malo juhe iz vrećice, ali pretjerivanje nikako nije preporučljivo. Nemojte ih smatrati zdravima jer je rijetko što „iz vrećice“ zapravo zdravo. 

Najbolji savjet je da skuhate prirodnu juhu s vrlo jeftinim povrćem kao što su mrkva, luk i peršin te da ju zamrznite za daljnje korištenje. Za odmrzavanje će vam trebati samo koja minuta više nego za pripremu juhe iz vrećice, a vaš će obrok zapravo biti iznimno zdrav.

PROČITAJTE JOŠ: