Kad zavjetuješ štogod Bogu, odmah to izvrši
Foto: Pixabay

Kako započinjete novu godinu, donijet ćete i neke odluke. Neke od njih mogu biti zavjeti prema sebi, svojoj karijeri ili obitelji. Druge opet mogu biti obećanja Bogu.

Ako nešto obećate Bogu, onda to trebate brzo i održati. Kao što je odugovlačenje u poslušnosti neposlušnost, tako je i odgađanje obećanje neispunjeno obećanje.

U Propovjedniku 5,3 jasno piše: „Kad zavjetuješ štogod Bogu, odmah to izvrši”.

Drugo obećanje je odmah pobjeći od iskušenja.

S iskušenjem trebate preventivu i taktiku u slučaju nužde. Preventivne taktike znače da morate raditi kako biste se držali podalje od situacija iskušenja. No usredotočimo se danas na taktike u slučaju nužde, što učiniti kada ste već u iskušenju.

Biblija jasno kaže što trebamo s iskušenjem: „A ti se, Božji čovječe, toga kloni!” (1. Timoteju 6,11)

Tako je. Kada se osjećate u iskušenju da učinite nešto što je suprotno poštivanju vas ili Boga, onda trebate jako brzo pobjeći iz te situacije.

Što ne trebate učiniti? Nemojte se svađati s iskušenjem. Nemojte se boriti protiv iskušenja. Zašto? Jer ćete izgubiti.

Ako na televiziji gledate nešto što vas navodi na žudnju, promijenite program. Ako se borite s alkoholom, bježite podalje od barova.

Jedan poseban oblik iskušenja od kojeg nam Biblija (1. Korinćanima 10,14) kaže da trebamo pobjeći je idolopoklonstvo.

„Samo malo”, možda ćete reći, „Ja nemam idola u svom domu.” Pitat ću na drugi način: Koja osoba ili stvar je vaš idol? Ljepota? Uspjeh? Omiljeni sportaš ili sport? Određena slavna osoba? Društvene mreže?

Bilo što što stavite ispred Boga je idol. Danas malo ljudi ima idole koji izgledaju kao kamene ili drvene figure. Umjesto toga, mi naše idole nosimo u novčanicima, gledamo ih na televizoru ili ih parkiramo u garaže.

Bez obzira što su vaši idoli i koja su vaša iskušenja; strategija je jasna: Bježite. Nemojte se svađati. Nemojte se boriti. Bježite. Ako ne želite da vas pčela ubode, onda se maknite od osinjaka.

I, kako ulazite u ovu novu godinu, odlučite dvije stvari: održite svoja obećanja Bogu i bježite od iskušenja.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Pastorrick.com