Kada se pouzdamo u Boga
Foto: Unsplash

Trebamo se svim srcem pouzdati u Boga jer to rezultira lijepim stvarima u našem životu. Prekrasne stvari možemo očekivati ako Mu vjerujemo!

Povjerenje. Riječ ispunjena snažnim značenjem. U što vi danas vjerujete? Možda vjerujete sebi, situacijama, drugim ljudima, vijestima? Ili ste svoje povjerenje u potpunosti predali Bogu? Možda odgovor glasi, u oboje pomalo.

Ponekad vjerujemo Gospodinu, drugi puta vjerujemo pogrješnim osobama. Dolazi vrijeme i nastavit će dolaziti kada ćemo trebati odlučiti u što ćemo položiti naše povjerenje. Odluka koju donesemo utjecat će na nas i na ljude oko nas. Vjerovanje Bogu važno je za razvoj bliskijeg odnosa s Njime. 

Kada prelazimo ulicu, obraćanje pozornosti na vozila pomaže nam u vjerovanju da ćemo sigurno prijeći cestu. Kada dobijemo uznemirujuću liječničku dijagnozu, vjerujemo da će liječnici znati što učiniti.

Je li vam netko povjerio tajnu? Možda ste zamolili nekoga da vam vjeruje tijekom stresnog vremena. Neizvjesna vremena mogu biti ispunjena strahom i brigom. Pouzdanje u Gospodina pomoći će nam u svakoj situaciji. 

Ljudi čine pogrješke. Bog ne. 

Ponekad se povjerenje mora ponovno izgraditi, nakon što su učinjeni pogrješni postupci i donesene pogrješne odluke. Povjerenju može naštetiti neiskrenost i pogrješke koje se događaju u odnosu. Zbog toga za obnovu povjerenja treba vremena. Bog može pomoći u iscjeljenju odnosa, kada Ga zamolimo za pomoć, ako je to Njegov plan. 

Bogu uvijek možemo vjerovati. Možemo Mu vjerovati svim svojim srcem i znati da je Njegova ljubav vječna. Bog će uvijek poslušati naše vapaje, usmjerene prema Njemu. Ako su naša srca opterećena i ako nismo sigurni kome vjerovati, možemo pronaći snagu u spoznaji da cijelim svojim srcem možemo vjerovati Bogu. 

Ne možemo sami riješiti probleme. Nakon što naše povjerenje stavimo u Boga, to nam može dati hrabrost za prepreke, s kojima se moramo suočiti. Nismo sami i ne moramo se suočiti ni s jednom situacijom sami. Bog je s nama. 

Što točno znači ”Uzdaj se u Boga svim svojim srcem”?

Jeste li čuli ikada da netko kaže ”ja se pouzdajem u Gospodina svim svojim srcem”? Možda ste čuli onu ”uzdaj se u Boga svim svojim srcem”. Što osoba, koja izgovara te riječi, misli pod time? Ako bismo te riječi napisali ili izgovorili, što smo njima željeli reći? Ova rečenica može biti način kako se želimo pobrinuti da se netko osjeća bolje. Pouzdavanje u Gospodina svim svojim srcem znači da smo svo naše povjerenje stavili u Njega. To znači da smo našu vjeru maksimalno uložili u Boga. 

Spoznaja da je Bog s nama u svakom trenutku može nam pomoći da lakše prođemo kroz teška razdoblja. Situacija možda neće ispasti onako kako smo se nadali ili za što smo se molili, no bez obzira na to, povjerenje i nadu možemo pronaći u Gospodinu. 

Postoje razdoblja kada sami pokušavamo riješiti vlastite probleme. Zbog zauzetosti života, možemo zanemariti molitvu i vrijeme štovanja. Popis aktivnosti koje želimo odraditi može nas preplaviti. Molitva i štovanje Boga u tim situacijama neće biti na vrhu naših popisa, jer ćemo biti previše usredotočeni na nas same i naše okolnosti. 

Kada takva razdoblja dođu, idite k Bogu. Zamolite Ga za pomoć. Stavite svoje povjerenje u Gospodina i prepustite Njemu svoje terete. (Izreke 3, 5-6) 

Ako ne stavimo naše povjerenje u cijelosti u Boga, to znači da ćemo jedan dio povjerenja i pouzdanja staviti u nešto drugo ili nekog drugog. Vjerovanje Bogu pomaže nam da Ga štujemo i slavimo. Time što vjerujemo Bogu, dajemo Mu slavu. 

Je li zaista moguće u potpunosti, svim srcem vjerovati Bogu?

Možda ste čuli nekoga kako govori: „Vjerujem Bogu, ali želim sam djelovati“. Čuli ste možda nekoga tko je rekao: „Pokušavam vjerovati Gospodinu, ali želim da odgovori dođu brzo“! Ti i slični odgovori znače da se nismo u potpunosti pouzdali u Boga. 

Strah ne dolazi od Boga. Kao ljudi, često se bojimo nepoznatog. Nakon što prepoznamo da se bojimo, možemo zamoliti Boga za vodstvo. Molitva je odličan korak koji nas vodi do uspostavljanja pouzdanja u Gospodina. (Psalam 28, 7)

Bog će odgovoriti u svoje vrijeme i na svoj način. 

Kada svoje pouzdanje stavimo u Gospodina, to nas dovodi u bliskiji odnos s Njime. On poznaje naša srca i zna naše misli. 

Dok naše pouzdanje stavljamo u Gospodina, tako priznajemo naše vlastite slabosti i potrebu za Njime. Molitva i iskazivanje zahvalnosti Bogu u svakoj situaciji može pomoći u rastu naše vjere. Dajemo primjer kada pokazujemo povjerenje prema Bogu. 

Što Biblija ima za reći o pouzdavanju u Gospodina svim srcem u nesigurnim vremenima?

Biblija nam daje riječi ohrabrenja i podsjetnike na to kako smo pozvani vjerovati Bogu u nesigurnim razdobljima. Također smo pozvani na vjeru u Boga i u dobrim razdobljima. Drugim riječima, trebamo vjerovati Bogu uvijek. (Psalam 46, 1-32)

Odlazak Bogu omogućuje nam pronalazak utočišta i snage. On će nam pružiti mir, utjehu i odmor kojeg tražimo. Sveto pismo govori o tome kako ćemo proći kroz teška vremena, a Bog nas nikada neće napustiti. Ako naše povjerenje i vjeru stavimo u Boga, time se podsjećamo na milosrđe i ljubav, koju Bog gaji svojoj djeci. 

Možda ne znamo razlog svega što se događa. Iako možda želimo znati zašto je Bog dopustio određene događaje, povjerenje u Njega omogućuje nam da se prisjetimo da On ima odgovore. Naš poziv je slijediti Ga i pomoći drugima kako bi došli do Njega. Božja ljubav je postojana i vjerna. 

10 lijepih stvari koje se dogode kada se svim srcem pouzdamo u Boga

Što će se dogoditi kada se svim srcem pouzdamo u Boga? Hoće li nam se život promijeniti? Mogućnosti su beskrajne. Njegova ljubav prema nama je neizmjerna. Možemo se pouzdati u Njega i imati pouzdanje da smo sigurni u Njegovom naručju. 

Vjerovanje Bogu svim srcem omogućuje događanje lijepih stvari. 

  • Naš odnos s Bogom postaje jači.
  • Ne moramo sami nositi terete.
  • Bivamo podsjećani na ljubav koju Bog gaji prema svojoj djeci.
  • Dobivamo mir i utjehu. 
  • Odmor i obnova mogu ispuniti tijelo kada vjerujemo u Boga.
  • Pouzdanjem u Boga, možemo druge dovesti k Njemu.
  • Kada se pouzdamo u Boga, spremni smo odreći se vlastite kontrole.
  • Slijedimo poziv da se oslanjamo na Boga, a ne na sebe.
  • Kada se pouzdamo u Boga, pokazujemo svoju ljubav prema Njemu.
  • Kada se uzdamo u Boga svim svojim srcem, priznajemo Njegov plan i Njegovu ljubav prema nama. 

Uzdajte se u Boga svim svojim srcem. Klanjajte Ga i hvalite Ga u svakom trenutku, riječima i djelima. Podijelite svoju vjeru s drugima. Pouzdanje u Boga oslobađa potrebu za kontrolom događaja u životu. Kako je divno kad nas Bog voli. 

Oče, hvala Ti što nas voliš. Hvala Ti što nam pomažeš kada naše povjerenje usmjerimo na druge ljude ili situacije. Hvala Ti što tražiš svoju djecu i vodiš nas natrag k sebi. Priznajemo da ponekad pokušavamo kontrolirati situacije. Molim te, oprosti nam. Pomozi nam da upamtimo da Ti imaš plan i da je taj plan najbolji. Oče, pomozi nam da se uzdamo u Tebe. U ime Isusovo, Amen. 

Autorica: Melissa Henderson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: