Kada vam se čini da Bog daje blagoslove nekome, a vama ne

„Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’“ (Matej 20, 13-15)

Kada vam se čini da Bog daje blagoslove nekome, a vama ne, opustite se i vjerujte Bogu. Vjerujte da On zna što je najbolje za vas i vjerujte mu kada se život ne čini pravednim.

Jedan od načina kako možete razaznati zavist koja prilazi vašem životu je jezik kojim se koristite. Ako primijetite da koristite riječi poput „to nije pravedno“, tada ste već pali u zamku zavisti. Ako kažete „to nije pravedno! Zašto oni? Zašto ne ja? Radio sam teško kao i oni.“

Zašto su neki dobili manje, a neki više?

U Isusovoj prispodobi o radnicima vinograda jedan se radnik osjeća kao da nije primio plaću koju je zaslužio, ne zato što nije dobio ono što mu je obećano, već zato što su neki radili manje a dobili jednako.

VIDI OVO: Bog vas želi blagosloviti, no postoji JEDAN UVJET koji morate ispuniti

U Matejevom 20, 12 može se čuti ljubomora radnika: „Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu“. 

Primijetite odgovor u idućim stihovima koje je rekao vlasnik vinograda, koji predstavlja Boga: „Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’“ (Matej 20, 13-15)

Bog ima dobar razlog zašto vam nešto uskraćuje

Poanta je zavisti ova: kada ste zavidni, tada vodite bitku protiv Boga. Sumnjate u Božju dobrotu u vašem životu. Prezirete njegovu odluku po kojoj je blagoslovio drugog. Optužujete ga da nije pravedan i da ima sklonost prema nekomu. Ne vjerujete da prema vama ima najbolje namjere.

Naprotiv, Božja je ljubav velikodušna, neprekidna i bezuvjetna za sve. Ali ona nije aparat brze hrane u kojeg ubacite molitvu i dobijete što želite. Bog ima dobar razlog zašto vam nešto uskraćuje. On vas poznaje bolje nego što se poznajete sami. Vježbajte se u molitvi: „Bože, vjerovat ću ti da imaš jedinstven plan za moj život i da znaš bolje od mene što mi je sada potrebno.“

Ljubomora je poput groznice. Sumnja u Boga je infekcija. Svaki puta kada ste ljubomorni, to je zato što sumnjate u Boga. Lijek koji vam je potreban je u tome da ponovno počnete vjerovati u Boga i njegovu ljubav prema vama.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com