4 situacije kada vjernik smije prekršiti pravila

Kada vjernik smije prekršiti pravila? Koje su iznimke?

Kako bi sačuvao život

Da vam netko kaže da učinite nešto čime biste prekršili ljudski zakon, vi biste prirodno odgovorili sa ”ne”, ali što ako ste prisiljeni to učiniti? Kada su neki skrivali Židove za vrijeme Drugog Svjetskog rata, je li bilo u redu lagati kako bi spasili živote?

Doktor R.C. Sproul nam govori o etici istine: „Uvijek smo i svagdje obvezni govoriti istinu onome kome se istina duguje. Trebamo govoriti istinu ondje gdje pravda i pravednost zahtijevaju istinu“. Viši moral očuvanja života nadilazi izgovaranje istine kada je ljudski život ugrožen.

Corrie Ten Boom, žena koja je skrivala Židove za vrijeme rata, nikada nije osjetila osudu grijeha zbog skrivanja tih Židova. Ona je znala da je to ono što Bog želi.

Radi poslušnosti Božjem Zakonu

Sjećam se situacije sa kolegom s posla prije nekoliko godina, koji je došao do mene jer je bio u oprečnosti u vezi nečega. Njegov nadređeni želio je da odobri neke dijelove, koji nisu prošli inspekciju. Upitao me je li to bilo u redu učiniti, s obzirom na to da je od njega to tražio njegov nadređeni.

VIDI OVO: Evo zašto je u redu ponekad ne biti dobro

Rekao sam, možda možeš u svoje slobodno vrijeme sam učiniti nešto kako bi i ti dijelovi bili odobreni kao da su prošli inspekciju. Mučilo ga je odobravanje dijelova letjelice bez prethodnog ispitivanja.

Učinio je ono što sam predložio jer je znao da je plaćen za ispitivanje svih, a ne samo nekih dijelova, jer u konačnici mi radimo za Boga, a ne za čovjeka. (Kološanima 2, 23-24)

Radi propovijedanja evanđelja

Kada su židovske vlasti upozorile apostole neka prestanu propovijedati o Isusu, apostol Petar je rekao: „Treba se uvijek prije pokoravati Bogu negoli ljudima“! (Djela 5, 29) Nakon upozorenja Židovi „dozovu apostole, išibaju ih, zapovjede im da ne govore u ime Isusovo pa ih otpuste. Oni pak odu ispred Vijeća radosni što bijahu dostojni podnijeti pogrde za Ime“. (Djela 5, 41-42)

Zamislite to! Radovali su se zbog toga što su pretučeni! Zašto? Radovali su se zbog toga što „bijahu dostojni podnijeti pogrde za Ime“, Isusa Krista.

Božji Zakon nasuprot šerijatskog zakona

Kada su u Nigeriji okružili skupinu kršćana kako bi ih ubili, neki su odbili poslušati lokalno šerijatsko pravo, jer su vjerovali da je Božji zakon iznad čovjekova zakona, pogotovo onih zakona koji su ugrožavali živote kršćana. Jednog muslimana je ovo toliko mučilo da je odbio pogubiti jednog od kršćana, kojeg je trebao pogubiti.

Prekršio je šerijatski zakon time što je odbio poslušati nadređene i ubiti te kršćane te je i sam bio pretučen, mučen i bačen u zatvor. No taj čovjek je u zatvoru čuo za Isusa, povjerovao je i kasnije je bio ubijen mučeničkom smrću zbog svoje vjere.

Zaključak

Biblija nam kaže da slušamo one koji imaju vlast nad nama (Rimljanima 13, 1-5), ali kada nam ljudski zakon kaže da prekršimo Božje zakone, nemamo izbora nego poslušati Božji zakon prije ljudskog, a pogotovo ako su uključeni ljudski životi, kada imamo problema sa savješću, kada trebamo propovijedati evanđelje i imamo slobodu to činiti i kada jedna religija uči i zapovijeda smrt drugih, koji ne slijede tu religiju.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!