Što kada život nije fer?

Što kada život nije fer?
Foto: Pexels

I kada život nije fer, nastavljamo uživati Božju naklonost, jer sve što i dalje primamo nije zbog naših zasluga, već zbog Njegove milosti.

Jeste li se ikad zapitali: “Čini se da neki ljudi uvijek uživaju, a ja često trpim?” Kako trebamo reagirati kada naš život ne ide u smjeru kakvim smo ga zamislili? Kako reagirati na nevolje koje neki često podnose, dok drugima kao da uvijek cvatu ruže?

Gledamo uspjehe drugih, njihova postignuća, avanture i stil života i razmišljamo: “Zašto oni, a ne ja?”

Bog vlada nad svime

Kako to divno zvuči! I trebalo bi nam uvijek divno zvučati, bez obzira uživali ili patili u životu. To je svjetla zraka koja ulijeva nadu u svako doba života. I nije klišej, istina je!

Da je život zaista fer, svi bismo dobili ono što zaslužujemo: vječnu smrt i odvojenost od Boga. U stvari, ne zaslužujemo ni jednu stvar, ni život, ni dah ni bilo što drugo. Ipak, Bog dopušta da sunce izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima (Matej 5, 45). Svako novo jutro daje milost (Tužaljke 3, 23). Umornome vraća snagu, jača nemoćne (Izaija 40, 29).

Bog će svojom milošću dovršiti posao koji je započeo u nama

Ono što je najvažnije, Bog daje milost. “Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost” (Ivan 1, 16). Milošću se naša srca prenose iz smrti u život (Efežanima 2). Milošću smo spašeni i posvećeni (Efežanima 2, 8). I svojom milošću Bog će dovršiti posao koji je započeo u nama.

Istina je da, ako bi me Bog tretirao onako kako zaslužujem, nikad ne bih imao odnos s njim. Ali kako je psalmist napisao: “Ne postupa s nama prema našim grijesima, niti nam vraća prema našim krivnjama” (Psalam 103, 10).

Zbog Božje milosti za mene u Kristu, imam odnos sa Stvoriteljem svemira. Moj Stvoritelj me poznaje i poznajem ga. Mogu doći pred prijestolje milosti i primiti pomoć u vrijeme potrebe. I ništa me ne može odvojiti od Božje ljubavi.

Ne zaslužujem Božju ljubav, ali On ju je iskazao meni – kakvo čudo!

Bog radi u životu vjernika za njihovo dobro i Njegovu slavu

Kad je riječ o onome što Bog čini u životu drugih i kako je odlučio blagosloviti ih, moramo se sjetiti da svatko ima svoju priču. Ono što Bog piše u mom životu je za moje dobro i Njegovu slavu (Rimljanima 8, 28). On koristi okolnosti, izazove i neuspjehe u mom životu da me preobrazi da postajem sve sličniji Kristu. Moja se priča razlikuje od  priča drugih i ne može se usporediti.

Pojedinačna poglavlja moga života mogu se činiti bolnima, ali zajedno s drugim poglavljima čine prekrasan zapis o Božjoj milosti na djelu u mom životu. U stvari, moja je priča uključena u veliku priču o iskupljenju, zajedno s pričama moje braće i sestara u Kristu. Umjesto da iz zavisti gledam njihove priče, trebao bih se radovati onome što je Bog učinio i nastavlja činiti kako bi objedinio naše priče.

Istina je, život nekad nije fer, ali Bog je svet, pravedan, moćan i milostiv!

PROČITAJTE JOŠ: