Kako Bog koristi bol da bi nam pomogao rasti?

Teške situacije su neizbježne u životu. Kako Bog koristi bol da bi nam pomogao rasti?

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“ (Rimljani 8,28).

Tuga, gubitak i bol su neizbježni dijelovi našega života. No jeste li znali da sve to Bog koristi kako bi nam pomogao rasti? On to čini na tri načina.

Prvo, Bog koristi našu bol kako bi zadobio našu pažnju.

C. S. Lewis je napisao: „Bog nam šapće u užitcima, govori nam u savjesti, ali viče u boli“. Bol je Božji megafon. Rijetko se promijenimo kada vidimo vatru. Promijenimo se kada osjetimo vrućinu.

Izreke 20,30: „Krvave masnice očiste zlo, i udarci pročiste odaje utrobe“.

Drugo, Bog iz lošeg čini dobro.

Jedan od najpoznatijih redaka u Bibliji jest u Rimljanima 8,28: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“.

Kada iskusite gubitak, to je prilika za rast. Ne možete kontrolirali bol kroz koju prolazite, ali možete odlučiti hoće li vas ta bol učiniti ciničnima ili boljima. Morate odlučiti hoće li ta bol biti stepenica koja vodi do nečeg višeg ili kamen spoticanja. Morate zapamtiti da Bog sve okreće na dobro, čak i kada je riječ o boli.

Treće, Bog nas priprema za vječnost.

U Drugoj poslanici Korinćanima (4,17-18) piše: „Ta ova malenkost naše časovite nevolje donosi nam obilato, sve obilatije, breme vječne slave jer nama nije do vidljivog nego do nevidljivog: ta vidljivo je privremeno, a nevidljivo – vječno“.

Vjerojatno ste već čuli da nećete u raj ponijeti svoj automobil. Nećete ponijeti svoju odjeću ili porculansko posuđe; nećete ponijeti svoju karijeru. No ponijet ćete svoju osobnost. Ponijet ćete sebe.

PROČITAJTE: Zašto Bog dopušta da nevini pate?

Bog je više zainteresiran za vas i vašu osobnost nego za vašu ugodu. Zašto? Jer vam u raju može biti ugodno, a ovo je samo faza pripreme za to. Ovo je faza učenja. Ovo je samo zagrijavanje. Bog koristi vaše probleme i nevolje na ovoj zemlji kako bi vas pripremio za vječnu slavu. To je ugoda.

Kada ste u bolovima i patite, trebate pitati: „Što Bog čini?“. Pokušava li zadobiti vašu pozornost? Pokušava li od lošega učiniti dobro? Priprema li vas za raj?

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Pastorrick.com