vjernici sud

I opazih mrtvace, male i velike, gdje stoje pred prijestoljem. „I otvoriše se knjige.“ I druga „knjiga“, knjiga „života“, bi otvorena. Tada su mrtvaci suđeni prema onom što je napisano u knjigama, „po svojim djelima“. (Otk 20,12)

Što je s posljednjim sudom? Hoće li naš grijeh biti zapamćen? Hoće li biti otkriven? Anthony Hoekema mudro kaže ovako: „Propusti i nedostaci… vjernika… doći će na scenu Sudnjeg dana. Ali – ovo je važna stvar – grijesi i nedostaci vjernika bit će otkriveni na sudu kao oprošteni grijesi, čija je krivnja u potpunosti pokrivena krvlju Isusa Krista.“

Zamislite to ovako. Bog ima dosje svake osobe („knjige“ u Otkrivenju 20,12). Sve što ste ikad učinili ili rekli (Mt 12,36) tamo je zapisano s ocjenom (od 1 do 5). Kad budete stajali pred prijestoljem „Kristova suda“ (2 Kor 5,10) i bili suđeni „da svatko primi što je zaslužio: nagradu ili kaznu, već prema tome što je za zemaljskoga života činio“, Bog će otvoriti dosje i pokazati ispite s njihovim ocjenama. Odvojit će sve jedinice i staviti ih na jednu hrpu. Onda će uzeti sve dvojke i trojke, izvući dobre dijelove ispita i staviti ih s peticama, a loše dijelove na hrpu s jedinicama. Onda će uzeti sve četvorke i petice te izvući loše dijelove iz njih i staviti ih na hrpu s jedinicama, a dobre dijelove na hrpu s peticama.

Onda će otvoriti još jedan dosje („knjigu života“) i pronaći vaše ime. Iza vašeg imena stajat će drvena šibica napravljena od Isusova križa. On će uzeti šibicu, zapaliti je, i spaliti hrpu s jedinicama, sa svim vašim padovima i nedostacima. Ona vas neće osuditi, i ona vas neće nagraditi.

Onda će iz vaše „knjige života“ uzeti zapečaćenu omotnicu s oznakom „besplatan i milostiv bonus“ i staviti je na hrpu s peticama (pogledajte: Mk 4,24 i Lk 6,38). Zatim će podići cijelu hrpu i proglasiti: „Ovim vaš život svjedoči o milosti mog Oca, vrijednosti moje krvi i plodu mog Duha. Uđi u radost svoga Gospodara!“

Autor: John Piper; Izvor: Radosnavijest.com/DesiringGod.org