NaslovnicaDuhovnostKako dobiti pobjedu nad grijehom?

Kako dobiti pobjedu nad grijehom?

Dobiti pobjedu nad grijehom moguće je samo ako se u Božjoj snazi borimo protiv grijeha. Svako iskušenje je pojedinačna bitka koja se mora svladati.

Svatko vodi rat protiv grijeha. Svaki se rat sastoji od pojedinačnih bitaka. Svaki put kad ste prevladali napast za grijehom, pobijedili ste u jednoj bitci. Korak ste bliže pobjedi u ratu.

Krist je umro ne samo da bi nam osigurao mjesto na nebu, već da nas oslobodi od sile grijeha. Prije nego smo povjerovali u Krista, griješili smo jer je to bio naš identitet; nismo znali bolje. Kristova pobjeda na križu bila je pobjeda nad grijehom u naše ime. Kao Njegovi učenici, pobjeda nad grijehom može se dogoditi samo ako ostanemo povezani sa samim Kristom. Od grijeha smo sigurni koliko smo blizu Krista!

Kako dobiti pobjedu nad grijehom?

Kada se pojavi nečista misao ili bilo koje drugo iskušenje, tada kažete: “Ne!” Molite se Bogu za snagu i koristite Njegovu Riječ kao oružje da nadvladate to iskušenje. To je pobjeda. Čak i ako se opet dogodi isto iskušenje, to je nova bitka: još jedna prilika za pobjedu i još jedan korak prema prevladavanju grijeha u vašem tijelu.

1. Uvijek budite opremljeni za borbu

“Od želja mladenačkih bježi, idi za pravdom, vjerom, Ijubavlju, mirom s onima koji zazivaju Gospodina iz čista srca!” (2. Timoteju 2, 22)

Većina nas se bori protiv iskušenja obrambeno; ne razmišljamo o borbi protiv grijeha sve dok nije točno pred nama. Ali u tom trenutku već smo u nepovoljnom položaju. Da biste se uputili u pobjedu, morate znati svoje slabosti i biti spremni za borbu protiv iskušenja kada dođe. Pitanje nije hoće li iskušenje doći, nego kada će doći! Uvijek morate biti spremni.

Zbog toga moramo svakodnevno oblačiti Božju bojnu opremu (Efežanima 6, 13). To činimo kada provodimo vrijeme u Božjoj Riječi, gdje učimo govoriti, djelovati i razmišljati kao Kristovi sljedbenici.

Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. (Hebrejima 4, 12)

Pavao kaže da nam je Bog dao svoju Riječ da nas opremi za svako dobro djelo (2. Timoteju 3, 16-17). Uči nas kako živjeti i u što vjerovati, otkriva nam kad smo izabrali pogrešne staze, pomaže nam da se vratimo na pravi put i da ostanemo na tom putu.

2. Priključite se na izvor napajanja

“Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.” (Ivan 15, 5)

Nemoguće se samostalno boriti protiv iskušenja. Budući da smo ljudi, nemamo snage pobijediti ​​grijeh. Da biste pobijedili, morate ostati povezani s “Trsom”, odnosno s Isusom Kristom.

To se, opet, postiže proučavanjem Božje Riječi i svakodnevnim razgovorom s Njim. Ako se borite s nekim grijehom, prva pitanja koja trebate postaviti su: “Jesam li danas proveo vrijeme u Božjoj Riječi? Jesam li molio Boga za pomoć?” Samo ako smo povezani s Izvorom moći, pobijedit ćemo napast prije nego što rodi grijeh.

Koliko je važna molitva za prevladavanje grijeha u našem životu? Imamo Kristove riječi Petru u Getsemanskom vrtu, neposredno prije Petrovog poricanja. Dok se Isus moli, Petar spava. Isus ga probudi i kaže: “Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo” (Matej 26, 41). Mi, poput Petra, želimo raditi ono što je ispravno, ali ne pronalazimo snagu. Trebamo slijediti Božju opomenu da i dalje tražimo, kucamo, neprestano pitamo – i On će nam dati snagu koja nam treba (Matej 7, 7).

Molitva nije čarobna formula. Molitva je jednostavno priznavanje naših vlastitih ograničenja i Božje neiscrpne moći i obraćanje Njemu za snagu da činimo ono što On želi.

3. Izbjegavajte potencijalne “okidače”

“Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi.” (Marko 9, 43)

Kada je Isus rekao svojim učenicima da “odsijeku ruku” ako ih navodi na grijeh, nije govorio doslovno. Ilustrirao je vrlo snažnu istinu: trebamo biti nemilosrdni prema bilo čemu što nas tjera na grijeh, uklanjajući to iz svog života po svaku cijenu.

Ako vas vaš pametni telefon navodi na upotrebu pornografije, morat ćete ga što manje koristiti. Ako ne možete poljubiti svog dečka, a da se seksualno ne uzbudite, možda ćete morati sačuvati poljubac za dan vjenčanja. Ako ne možete razgovarati s određenom osobom, a da ne tračate o drugima, morat ćete porazgovarati s njom o tom problemu ili se prestati družiti.

Bog inzistira na svetosti i stalno moramo raditi na našem posvećenju. To je jedini način na koji možemo ostati u zajedništvu s Njim i spoznati Njegovu volju za naš život. Zbog toga vapimo za čistoćom u svim područjima. Zato se snažno borimo za pobjedu nad grijehom.

Niste sami u borbi! Krist je došao s ciljem da vam da pobjedu. Ujedinite se s Njim, obucite bojnu opremu i borite se kao Njegov ratnik. S Njim ćete dobiti pobjedu nad grijehom!

PROČITAJTE OVO: