Kako se pobjeđuje grijeh koji vam je postao navika? Gdje je pobjeda nad lakozavodljivim grijehom koji je gotovo postao dio vašeg života?

Taj grijeh možete mrziti, možete se zaklinjati da ga nikada više nećete učiniti; možete vikati i plakati nad njim: možete živjeti u grižnji savjesti; ali kako možete biti slobodni od njega? Kako možete doseći točku kad vas grijeh više neće podjarmljivati?

Nedavno sam preko tri stotine ispitanika pitao vrlo važno pitanje: ”Koliki se od vas borite u unaprijed izgubljenoj bitci protiv lakozavodljivog grijeha? Koliki od vas imate neki tajni grijeh koji vas muči?” Bio sam šokiran brzim odgovorom. Gotovo su svi priznali da su žrtve, očajnički tražeći izbavljenje od grijeha koji ih veže.

Gdje god sam bio, slušao sam strašna priznanja o porazu i neuspjehu glede pobjede nad lakozavodljivim grijehom. Većina od njih su posvećeni kršćani koji duboko ljube Gospodina. Oni nisu ni pokvareni ni zli ljudi, ali priznaju: ”’Imam taj jedan problem koji me drži da nisam potpuno slobodan.”

VIDI OVO: Kako mogu pobijediti grijeh?

Postoji li pobjeda nad svim našim grijesima navike?

Ne posjedujem ni formule ni jednostavna rješenja. Znam da u Bibliji ne postoje mnoge utjehe za one koji biju bitku između tijela i duha. Pavao je bio iste bitke protiv istih neprijatelja. On priznaje: ”Jadam ti sam ja čovjek! Tko će me izbaviti od ovoga smrtonosnoga tijela?” (Rim 7,24). I ide dalje: ”Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu…” (Rim 7,25).

Da, znamo. Pobjeda nad našim neprijateljima je kroz Isusa Krista Gospodina. Ali kako da dobijemo silu iz Njegova trsa u naše slabašne mladice? Kako to djeluje? Ja ljubim Isusa – uvijek sam Ga ljubio. Znamo da On ima svu silu. Znam da mi je obećao pobjedu, ali što to zapravo znači? Kako dolazi pobjeda? Nije dovoljno da mi je oprošteno: moram biti slobodan da se više ne vraćam svom grijehu.

VIDI OVO: Ako zaista želite biti slobodni od seksualnog grijeha, ova hrabra navika vam može pomoći

Upravo započinjem vidjeti malo svjetlo o velikoj tajni pobožnosti. Bog od mene traži da učinim ove tri stvari u mom vlastitom traženju potpune pobjede nad svim mojim lakozavodljivim grijesima.

1. Moram naučiti gladovati za svetošću i mrziti svoj lakozavodljivi grijeh.

Svakog se trenutka moram podsjećati da Bog mrzi moj grijeh, naročito zbog onog što taj grijeh čini meni. Bog ga mrzi jer me on čini slabim i kukavicom, te zbog toga ne mogu biti posuda na čast da činim Njegovo djelo na zemlji.

2. Moram biti siguran da me Bog ljubi bez obzira na grijeh.

Bog mrzi moj grijeh savršenom mržnjom, ali me u isto vrijeme i ljubi beskrajnom sućuti. Njegova ljubav nikada neće ući u kompromis s grijehom, ali On se od svog djeteta koje griješi ne odvaja s jednim ciljem u svom umu – da ga obrati.

3. Moram prihvatiti pomoć mog Oca i u pružanju otpora i u pobjedi.

Grijeh je poput hobotnice s mnogo krakova koja pokušava iscijediti moj život. Rijetko svi krakovi odjednom gube svoj zahvat na meni. Tu je samo jedan krak najedanput. U mom ratu protiv grijeha bitka se zadobiva kroz jednog vojnika koji umire najedanput.  Rijetko čitava neprijateljska vojska pada mrtva u jednom udaru. To je borba prsa u prsa. To je jedna mala pobjeda najedanput.

Ali Bog me ne šalje da se borim bez ratnog plana. On je Zapovjednik i ja ću se boriti – centimetar po centimetar, iz sata u sat – pod Njegovim vodstvom.

VIDI OVO: Kako nadvladati grijeh koji se ponavlja?

On šalje Duha Svetog k meni s jasnim uputama kako da se borim, kada da bježim, gdje da zadam naredni udarac. Ta bitka protiv poglavarstva i sila Njegov je rat protiv đavla, ne moj. Ja sam vojnik koji se bori u Njegovom ratu. Ja se umaram, ranjen sam i obeshrabren, ali se i dalje borim jer znam da mi On daje zapovijedi. Dobrovoljno se borim u Njegovom ratu. Spreman sam činiti Njegovu volju pod svaku cijenu.

Autor: David Wilkerson; iz knjige ”Dosta mi je, ne mogu dalje”