Kako dvoje postaju jedno tijelo u braku?
Foto: Pexels

Na samom početku Biblije čitamo da dvoje postaju jedno tijelo u braku. Što to znači? Na koji način se postaje jedno tijelo?

Božja definicija braka može se pronaći u Postanku 2,24: „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo“. 

U Bibliji, hebrejska riječ basar se često prevodi kao „tijelo“ i kako god ta riječ bila interpretirana, ona se uvijek odnosi na fizički dio ljudskosti. Što onda znači da muškarac i žena u braku postaju „jedno tijelo“?

Kako dvoje postaje jedno tijelo?

Najočitiji način je putem seksa. To se daje naznačiti u 1. Korinćanima 6,16 kada Pavao kaže da čak i muškarac s prostitutkom postaje „jedno tijelo“. Čin seksa je manifestacija „jednog tijela“ fizički i metafora za druge načine na koji se par u braku povezuje. 

Veći dio fizičkog života odnosi se na održavanje – hranu, pronalaženje doma, popravak. Muškarac i žena postaju jedno tijelo u braku kada dijele te stvari kao jedno.

Muškarac je pozvan ostaviti svoje roditelje – izaći iz njihova doma i skrbi – i postati jedno tijelo sa svojom ženom. Kako muškarac i žena zajedno djeluju u životu, oni postaju ujedinjeni, te čak mogu početi sličiti jedno drugome. 

Tijelo je ujedno način na koji mi aktivno odgovaramo na ono što je Isus učinio za nas. Bog je pripremio dobra djela prije vremena kako bismo ih ispunili (Efežanima 2,10).

Kao „jedno tijelo“ bračni parovi koordiniraju svoje napore kako bi osigurali da sve uspješno naprave – kao individue i kao tim. Kao što svaki par okružen djecom, crkvom, poslom i prijateljima zna, muž i žena ne mogu ispuniti svoje Bogom dane dužnosti ako ne rade zajedno. 

VIDI OVO: Zašto je Bog stvorio brak?

Naše tijelo pripada našem supružniku

Iznad svega praktičnog i duhovnog, mi moramo shvatiti da naše tijelo pripada našem supružniku (1. Korinćanima 7,4) i način na koji se odnosimo prema našem tijelu treba odražavati poštovanje koje imamo za svog supruga ili suprugu.

Koliko god to trivijalno zvučalo, stvari kao što je fitness, frizura i tetovaže treba uvijek razmotriti sa supružnikom na umu. Loše zdravlje zbog zanemarivanja utječe i na život vašeg supružnika. Traženje mišljenja kada je riječ o odjeći i kosi pokazuje da marite za to kako vas vaš supružnik vidi.

Jako je neumjesno ponašati se zavodnički, oblačiti se oskudno ili na druge načine koristiti svoje tijelo i djela, a da to ukazuje da niste jedno tijelo s vašim supružnikom. 

VIDI OVO: Alat za uspješan brak kojeg nam je Bog dao

Svijet će vam reći da je tijelo koje imate samo vaše

Svijet će sve to pokušati uništiti. Reći će da je vaše tijelo samo vaše, da ga koristite i radite s njim što god vi hoćete. Inzistirat će da morate izgledati na određen način ili raditi određene stvari s vašim tijelom kako biste se uklopili.

Ujedno će vas mamiti dalje od obiteljskog života u ime slobode, neovisnosti i onoga što vi „zaslužujete“. No, Bog kaže da u braku parovi postaju jedno tijelo, oni žive zajedno i časte jedno drugo svojim tijelima te Mu služe zajedničkim životom. 

Izvor: Compellingtruth.org