NaslovnicaDuhovnostKako možemo iskusiti Boga?

Kako možemo iskusiti Boga?

Kada čujemo riječ „iskustvo“ prirodno je pomisliti na nešto opipljivo ili nešto što dovodi do nekakvog senzornog iskustva. Pa, kako možemo istinski iskusiti Boga?

Mi možemo iskusiti Njegovo oproštenje kroz Isusa Krista, Njegovu prisutnost kroz Duha Svetoga i Njegovu ljubav i brigu za nas kroz Boga Oca (1. Ivanova 4,8). 

Isus je došao na zemlju kao Bog i čovjek. Bio je raspet da otkupi naše grijehe i da dobijemo trajno oproštenje naših grijeha (Matej 26,28; Efežanima 1,7). Kroz Njegovu žrtvu, kada položimo svoju vjeru u Njega, mi možemo iskusiti vječno oproštenje i spasenje. Kada se predamo Kristovoj vlasti, tada možemo iskusiti druge blagoslove Boga i druge dijelove Njegovog lika. 

Duh Sveti počiva u nama kada prihvatimo Krista. On je naš Pomoćnik i On je put preko kojeg imamo odnos s Bogom ovdje na zemlji. On nas uči i razgovara s nama, On nam daje sposobnost da čujemo Božji glas i znamo Njegovu volju: „ Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.“ (Ivan 14,26). Duh Sveti daje nam razumijevanje kako bismo spoznali da smo djeca Božja (Rimljanima 8,16). 

Bog nam je dao priliku da Mu priđemo, da Ga upoznamo i da iskusimo Njegovu prisutnost. Kada Ga tražimo, naći ćemo Ga (Jeremija 29,12-13; Matej 7,7-8). Kroz krv Isusovu mi smo očišćeni od naših grijeha te možemo biti bliže Bogu u potpunoj slobodi (Hebrejima 10,19-23). Jakov 4,8 kaže: „Približite se Bogu i on će se približiti vama! Očistite ruke, grešnici! Očistite srca, dvoličnjaci!“

Bog želi da Ga iskusimo

Kada razmišljamo o tome da iskusimo Boga mi mislimo na osjećaj Njegove prisutnosti oko nas. Prisutnost Boga nas može preplaviti tako da nam On pokazuje samo male dijelove Sebe koje mi možemo podnijeti.

Izlazak 33,11 nam kaže: „ Tako bi Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem.“ Kasnije, Mojsije je pitao da vidi slavu Gospodinovu, no Bog mu je mogao dati samo djelomičan pogled jer „moga lica ne možeš vidjeti, jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati.“ (Izlazak 33,18-23). Sama zemlja se trese u Božjem prisustvu: „Dršći, zemljo, pred licem Gospodnjim, pred licem Boga Jakovljeva.“ (Psalmi 114,7).

Bog želi da iskusimo Njega i Njegovu prisutnost, no kako to možemo učiniti? Jedan način je da Ga slavimo pjevanjem, zahvaljivanjem i hvalom (Psalmi 100,1-4). Ponekad Ga slavimo tako što smo mirni pred Njim: „Prestanite i spoznajte, da sam ja Bog!“ (Psalmi 46,10). 

Kada živimo živote usmjereni na Boga, onda Ga možemo iskusiti u našim svakodnevnim životima. Mi možemo iskusiti Njegovu vjernost i dobrotu. On nam daje Svoj mir i Svoje prisustvo. Mi dobivamo priliku čuti Njegov još mali glas (1 Kraljevi 19,11-12). Mi Ga možemo iskusiti u predivnom svijetu koji je stvorio za nas i koji nam je dao: 

„U ustima djece i dojenčadi
hvalu si spremio protiv neprijatelja,
da postidiš mrzitelja, zlotvora.

Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih,
mjesec i zvijezde što ih učvrsti “ (Psalam 8,3-4).  

Ključ toga da istinski iskusimo Boga leži u tome da Ga upoznamo. Kada uložimo u ovu čudesnu priliku da imamo vezu sa Stvoriteljem svemira, onda Ga poznajemo i možemo Ga iskusiti onako kako On poznaje nas. On preobražava naša srca, omogućuje nam da napustimo grijeh i zauzvrat prigrlimo Njega, Njegovu volju i Njegove načine (2 Korinćanima 5,17). 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ: