Kako izgledaju demoni?

Biblija opisuje mnogo različitih vrsta anđela. Postoje Božji anđeli i zli anđeli ili demoni. Možemo li znati kako izgledaju demoni?

Iako Biblija opisuje različite vrste anđela, važno znati da su neki od tih anđela sveti anđeli (serafini, kerubini, arkanđeli), a neki zli anđeli. Zli anđeli postali su zli kad su se pridružili Sotoni u njegovoj pobuni protiv Boga. Kao rezultat toga, ti se anđeli nazivaju zli duhovi, demoni ili pali anđeli. Izraz “pali” odnosi se na činjenicu da su zbačeni s neba i poslani na zemlju.

Kako doista izgledaju demoni?

Kako Biblija opisuje anđele? Nažalost, filmska industrija, knjige, časopisi i religiozne slike popularizirali su ideju da sveti anđeli imaju ženska obilježja. Često izgledaju zavodljivo. S druge strane, demoni ili pali anđeli su crvene ili crne boje i imaju rogove i repove. Sve ove karakteristike svetih i zlih anđela nisu biblijske. Kako bi sveti anđeo mogao biti zavodljiv? Da su zli anđeli tako zlokobnog izgleda, bilo bi ih lako prepoznati. Ipak, Biblija nas upozorava da je Sotona anđeo svjetla.

Ta sam se Sotona prerušava u anđela svjetla. (2. Korinćanima 11, 14)

Sotona i njegovi sljedbenici varljivi su i nije ih lako prepoznati. Žele izgledati moralno. Oni su snaga iza idola i lažnih bogova.

“Što dakle hoću reći? Idolska žrtva da je nešto? Ili idol da je nešto Naprotiv, da pogani vrazima žrtvuju, ne Bogu. A neću da budete zajedničari vražji.” (1. Korinćanima 10, 19-20)

Kako izgledaju Božji anđeli? Čini se da svi imaju krila. Neki anđeli, poput serafina i četiri bića, imaju šest krila (Izaija 6, 2; Otkrivenje 4, 6-8), a kerubini samo četiri krila (Ezekiel 10, 21).

Mogu li demoni izgledati poput ljudi?

Prvo se moramo zapitati: “Mogu li sveti anđeli izgledati poput ljudi?” Odgovor je “da”. U Postanku 18, 1-8 piše da su se Abrahamu ukazala tri čovjeka. U narednom poglavlju otkrivamo da su dvojica muškaraca anđeli (Postanak 19, 1). Također je zanimljivo primijetiti da nas Postanak 18, 8 uči da su dva anđela jela. Treća osoba bila je teofanija ili Kristova starozavjetna pojava.

Anđeo se ukazao proroku Danielu kao čovjek (Daniel 10, 15-21). Anđeo je rekao Danielu da ga je Bog poslao k njemu. Bio je to anđeo Mihael. Daniel nam kaže da je taj anđeo izgledao poput čovjeka.

I gle: onaj, sličan sinu čovječjem dotače se mojih usana. Otvorih usta da govorim te rekoh onome koji stajaše preda mnom: “Gospodaru moj, zbog ovog viđenja obuzeše me tjeskobe i onemoćah.” (Daniel 10, 16)

Zatim u stihovima 18-19 otkrivamo da je anđeo mogao govoriti na ljudskom jeziku.

Također nam je u Hebrejima 13, 2 rečeno da smo nekada ugostili anđela, a da to nismo znali.

Mogu li pali anđeli izgledati poput ljudi? Kako se mogu pojaviti demoni? Biblija nam ne govori da pali anđeli mogu izgledati poput ljudi, ali mogu biti u ljudima. Najbliža izjava prema kojoj se demon pojavljuje kao čovjek je u 2. Solunjanima 2, 7-10:

Doista, otajstvo bezakonja već je na djelu, samo ima tko da ga sada zadržava dok ne bude uklonjen. Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga – njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima.

Bezakonika, odnosno Antikrista, ovlašćuje Sotona. Čini se da je Antikrist opsjednut. Antikrist se također pojavljuje u Otkrivenju 13, 1-10 kao zvijer. Opet se čini da je antikrist opsjednut demonima. Kada bi Bog dopustio da demoni poprime ljudski oblik, onda bi se Sotona mogao pojaviti u ljudskom obliku. Tada Antikrist ne bi bio potreban. Stoga, budući da nam Biblija ne govori da je moguće da pali anđeli ili demoni izgledaju poput ljudi, čini se da ne mogu. Oni mogu posjedovati samo ljudsko biće.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!