Odakle potječu demoni?

Demoni se spominju na mnogim mjestima u Bibliji. Stari zavjet naziva ih izravno “demonima” (3 puta), “zlim duhovima” (8 puta), ili ponekad u nejasnijem smislu “knezovima” (u Danielu 10, 20).

Novi zavjet spominje demone mnogo više puta, nazivajući ih ili „demonima“ (daimónion) ili „zlim duhovima“ preko 80 puta. Podrijetlo demona nije izričito obrađeno u Svetom pismu, ali postoje tragovi.

Etimologija hebrejskih i grčkih riječi koje se koriste za označavanje demona ukazuje na to da su demoni, uglavnom, snažni entiteti koji nadilaze uobičajeno iskustvo i prostornu/ vremensku fizičku prirodu čovječanstva; tj. oni su neobjektivna bića.

VIDI OVO: Postoje li različite vrste demona?

Demoni su izvorno stvoreni kao anđeli

Pismo u Otkrivenju 12, 4. 7 sugerira da su demoni izvorno stvoreni kao anđeli i da su postojali kao dio Božje anđeoske vojske. Međutim, kad se Sotona pobunio protiv Boga, jedna trećina anđela pridružila mu se u njegovom ustanku, zbog čega ih Sveto pismo kolektivno naziva “Sotonom i njegovim anđelima“ (Otkrivenje 12, 9). Najvjerojatnije, ovi pali anđeli koji su se pobunili sa Sotonom su bića koja Sveto pismo naziva „demonima“.

Ponovno, Biblija ne kaže specifično odakle potječu demoni, tako da ne možemo biti dogmatični. Ono u čemu je Biblija jasna je odredište demona: za njih je pripremljen “vječni oganj” (Matej 25, 41), a oni znaju za njihovu nadolazeću vatrenu muku (Matej 8,29).

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!