OBMANA UVIJEK NOSI MASKU: Kako izgledaju Sotona i njegovi demoni?

Uobičajeni prikaz Sotone, kao zastrašujuće zvijeri, nalik na kozu s rogovima, kakvog daje pop kultura ne pronalazimo u Bibliji.

Najbliže što Biblija opisuje kako Sotona i demoni izgledaju nalazi se u 2. Korinćanima 11,14: “I nikakvo čudo! Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla.” Okolni stihovi se odnose na Sotonine ljudske službenike koji se prerušuju u “apostole Kristove” i “službenike pravednosti”. U kontekstu toga, ovi opisi se odnose na lažne učitelje. No, princip zasigurno vrijedi i za demone.

U pokušaju opisivanja kako Sotona i demoni izgledaju, jedan od velikih problema je u tome što su oni duhovi. Po definiciji, duhovi su netjelesni, a netjelesnim bićima je nemoguće dodijeliti fizička svojstva. Kao duhovna bića, demoni nemaju nos, oči, ruke, noge, rep, ili bilo što drugo što bismo mogli tražiti u izradi opisa. To je jedan od razloga zašto Biblija nigdje ne opisuje Sotonin izgled. Čak i opis “anđeo svjetla” u 2. Korinćanima 11,14 ne predstavlja kratki prikaz njegovog izgleda; već naglasak na prijevarnu prirodu Sotone. Đavao želi da vjerujemo da je on istina, dok je u stvarnosti obmana.

Sada kada smo utvrdili da je Sotona anđeo, duhovno biće, bez fizičkog obličja koje bi moglo biti shvaćeno našim osjetilima, možemo samo nagađati. Kad bi se Sotona odlučio na fizički izgled – kad bi se manifestirao na vidljiv način – to bi učinio na prijevaran način.

Uobičajeni prikaz Sotone, kao zastrašujuće zvijeri, nalik na kozu s rogovima, kakvog daje pop kultura ne pronalazimo u Bibliji. Prije njegove pobune protiv Boga, Sotona je bio lijepo, slavno biće (vidi Ezekiel 28,12-15). Kako Sotona “izgleda” sada je nepoznanica. Ipak, na temelju 2. Korinćanima 11,14, jednu stvar možemo znati sigurno: Sotona zavodi ljude kako bi mislili da je anđeo svjetla. Kad bi se otkrio kao zlo, ubojito biće, za Sotonu bi to bilo kontraproduktivno. Većina ljudi ne bi slijedila punog mržnje, zlobnog manijaka konvencionalnog izgleda. Isto kao što grijeh često na prvu djeluje privlačan – a tek kasnije otkriva da vodi u smrt – tako nas i Sotona želi zavesti na način da se pojavljuje kao nešto drugo, a ne kao zlo.

Isto je vjerojatno istina za demone. Kako demoni izgledaju? Nitko nikada u Bibliji nije vidio nijednoga, osim božanskih vizija koje su imali Mihej i Ivan; Mihej nije pružio vizualne detalje, a Ivan je, koristeći apokaliptičnu simboliku, pisao o duhovima opisujući ih “kao žabe” (vidi 1. Kraljevima 22,21-22 i Otkrivenje 16,13). Kad bi demoni uzimali vidljiv oblik, onda bi odabrali ono što bi unaprijedilo njihovu prijevaru. Kao pali anđeli, demoni su inteligentna i moćna bića. I vođeni su od strane Sotone, možda najmoćnijeg stvorenog bića (Juda 9), te slijede njegov primjer. Kad bi se demoni pojavljivali kao zla bića, kakva jesu, to bi razotkrilo njihovu zadaću prijevare i iskušenja.

Kako Sotona izgleda? Kako demoni izgledaju? Ne možemo znati sa sigurnošću. Kad bi postali vidljivi, stavili bi masku. Obmana uvijek nosi masku. Sotona i demoni se pokušavaju ljudima prikazati kao službenici, vođe i “svjetlo”. No, bez greške, “kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i uništi” (Ivan 10,10).

Bez obzira što bi Sotona želio da o njemu mislimo, mi znamo istinu: “Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.” (1. Petrova 5,8). A znamo i njegov kraj: “Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.” (Otkrivenje 12,9).

Priredila i prevela: Vesna L.

NAJNOVIJE!