Kako kontracepcijska pilula zamagljuje Božju istinu o stvaranju?
Foto: Canva

U ljeto 2016., skupina znanstvenika objavila je novi skup karti svijeta. Nisu ucrtali nove prometne rute niti dotad nepoznate dijelove morskih dubina. Umjesto toga, obilježili su svjetlosnu zagađenost svijeta. Vijesti nisu bile dobre. Karte su pokazale da 80% Amerikanaca više ne može vidjeti Mliječnu stazu i to zahvaljujući rasvjeti, koju je osmislio čovjek. 

Umjetno osvjetljenje blagoslov je na mnoge načine. No nešto se izgubi, kada više ne možemo pogledati prema gore i vidjeti našu galaksiju. Kao što je čelni istraživač objasnio: „Literatura, religija, filozofija, znanost i naravno umjetnost, sve je ovo ukorijenjeno u kontemplaciji noćnog neba. Ovo je prvi naraštaj koji odrasta, a koji ne može vidjeti gdje se nalazimo u svemiru.“

Za kršćanina, ovaj problem je akutne prirode. Noćno je nebo pomoglo Davidu u prepoznavanju svoga mjesta u svemiru. (Psalam 8, 3-8) Nebesa su bila ta koja su proglasila slavu Božju. (19, 1) Ono što je posebno u vezi zvijezda jest to što su jedinstvene. Svatko na planetu ih može vidjeti. (Rimljanima 10, 18) Isto ne možemo reći za planine, oceane ili životinjsko carstvo. 

Onečišćenje svjetlom ovo mijenja. Nemojte se zavaravati, Bog i dalje šalje one iste poruke koje je čuo David. No, tehnologijom smo otežali primanje tih poruka. 

Buka u našim različitostima 

Kao što je i s nebesima, činjenica da smo stvoreni kao muško i žensko dio je Božjeg plana stvaranja. Kao i nebesa i naša tijela komuniciraju. Ona nam govore o nama samima (Izreke 19, 13-14; 1. Petrova 3, 7), o našem mjestu u svijetu (Postanak 1, 27; Psalam 8) i o našem otkupljenju. (Efežanima 5, 31-32) Božje otkrivenje nije rodno neutralno. No kao što je tehnologija, odnosno kao što su električna svjetla zasjenila Božju istinu o nebesima, nešto se slično dogodilo s istinom koju nam govori Bog, a koja se odnosi na našu muškost i ženskost. 

Glavna tehnologija koja zamagljuje Božju istinu o našim spolnim razlikama je oralna kontracepcija, koju je odobrila FDA 1960. Važnost oralne kontracepcije ogleda se u tome što je to jedini medicinski pripravak, koji se jednostavno naziva ”pilula”. 

Ova tehnologija uvela nas je u doba neovisnosti za žene bez presedana. Dopustila je ženama odlaganje vremena kada će imati djecu te im je omogućila trčanje za karijerom. No pilula je isto tako prekinula poveznicu između seksa i razmnožavanja, u umovima cijelih naraštaja.

Čineći tako, otvorila je put za razvode bez potrebe dokazivanja krivnje, istospolne brakove, današnje ”transrodne” pokrete koji forsiraju svoje neologizme kao što su ”trudna osoba”, ”prsno dojenje” i ”ljudi koji menstruiraju”.

Pilula je mogla dovesti do ovoga jer je, kao što Mar Harrington piše: ”Obećala da će poravnati najočigledniju razliku koja postoji između spolova: trudnoću.“ Tehnologija je pedagogija, a pilula je preoblikovala naše shvaćanje plodnosti žene čineći ga konceptualno usklađenim s načinom na koji razmišljamo o sposobnosti muškaraca koji želi imati spolne odnose, bez zasnivanja obitelji i razmnožavanja.

Ova povijest pomaže u objašnjavanju jedne od najneočekivanijih posljedica raširene upotrebe kontracepcije: dramatičan porast broja izvanbračno rođene djece. George Akerlof i Janet Yellen izvijestili su o tome prije gotovo 30 godina ovako: ”Otkrili smo da je ovaj prilično nagli porast dostupnosti i pobačaja i kontracepcije, mi to nazivamo reproduktivnim tehnološkim šokom, duboko upleten u povećani broj izvanbračno rođene djece”. 

Iako su mnogi očekivali da će pobačaji i kontracepcija dovesti do manjeg broja neudatih majki, nedavna studija potvrđuje da današnji mladi parovi jednostavno ne osjećaju potrebu za sklapanjem braka, nakon što dobiju dijete. U 2014. godini 40 posto djece u SAD-u rođeno je izvan zaštitnih granica braka, u usporedbi sa samo 5 posto u 1960. godini. Dok je u prošlosti mladić osjećao društveni pritisak da oženi djevojku koja je s njime zatrudnjela, pilula je dovela do smanjivanja tog osjećaja. Ako žena može kontrolirati svoj “reproduktivni život” kao što pilula obećava, kako onda muškarac može biti odgovoran za njezinu trudnoću? Muškarci su počeli osjećati manje odgovornosti za svoje seksualne aktivnosti, što je ono čega su se bojali mnogi raniji borci za prava žena. 

Kada pilula zakaže, muškarac jednostavno treba uvjeriti svoju djevojku neka potiho pobaci. Slično tomu, žena može pobaciti bez pristanka oca djeteta i bez da mu to čak i kaže.

8 žena podijelilo je svoja užasna iskustva s kontracepcijskim pilulama

Zbog toga što se kršćani protive pobačaju, običavamo vjerovati da smo otporni na druge učinke pilule. No nismo. Kao što svjetlosno zagađenje utječe na sve nas, tako i pilula zasjenjuje našu kršćansku sposobnost i ponekad našu želju, da spoznamo raskoš naših seksualnih različitosti. Danas je jednostavnije nego ikada prije razmišljati o muškarcima i ženama kao o uglavnom zamjenjivima. Mnogi od nas tako razmišljaju. Nesvjesno činimo da muškarci budu mjerilo za žene; bilo u poslovnom životu, svakodnevici ili u crkvenim zajednicama. 

Postao sam plijen ovakvog načina razmišljanja kada su moje kćeri bile malene. Ponekad bih ih pitao što žele biti kad odrastu, a zatim bih predložio razne divne stvari, poput učitelja, pisca ili liječnika. Shvatio sam da im predlažem sve osim jedne stvari, koju samo žena može biti: mama.

Očistimo zrak

Tehnologija jako duboko utječe na naš način percepcije svijeta. No, nismo ostavljeni bespomoćni ni bez nade. Baš kao što još uvijek postoje načini kako se mogu vidjeti i cijeniti nebeska čudesa, isto tako postoje načini kako se mogu vidjeti i cijeniti prekrasne razlike između muškarca i žene.

1. Počnite obraćati pozornost 

Kada razgovaram s kršćanima o načinima na koje je kontracepcija promijenila naše gledište o muškarcima i ženama, oni ne mogu posve vjerovati da bi nešto, o čemu jedva da razmišljaju, moglo imati tako dubok učinak. No morao razmišljati o tome. Moramo podučavati o tome. Razgovarati o tome. 

Predugo smo se mi protestanti tješili, jer smo mislili da je nešto čime se trebaju baviti katolici. Ovo je naivno. Pilula je, čak i prema svjetovnim tvrdnjama, jedna od najznačajnijih tehnologija u ljudskoj povijesti. Kada ignoriramo njezinu moć, to činimo sebi na štetu. Kakvo god bilo naše stajalište o moralnom statusu pilule, bez obzira na to zaključili mi da se može koristiti odgovorno ili da je treba izbjegavati, ne možemo razumjeti naš kulturni trenutak bez razumijevanja promjena, koje donose ove malene tablete.

Trebali bismo postaviti četiri pitanja koja je Marshall McLuhan postavio o svakoj novoj tehnologiji: Što ona poboljšava? Što čini zastarjelim? Pomaže li nam u vraćanju čega? U što se preokreće ili okreće kada se dovede do krajnosti?

Osim toga, trebali bismo razmotriti kako naše korištenje bilo koje tehnologije, uključujući kontracepciju, odražava i utječe na naše vrijednosti. Zbog čega kontracepcija danas tolikom broju mladih žena izgleda kao nužnost? Zašto su autonomija i samodostatnost danas uzdignuti na tako visok status? U kojoj su mjeri mladi prihvatili laž koja kaže da je roditeljstvo prepreka njihovoj sreći, a ne glavni put do nje?

Sva ova pitanja su načini kako se može doći do pitanja o vrijednostima. Koje su vrijednosti izražene kroz upotrebu kontracepcije? Gdje bi te vrijednosti trebale biti revidirane u svjetlu dobrote stvaranja; dobrote koju je naša tehnologija zasjenila?

2. Pogledajte ponovno, raširenih očiju u čudu

Pilula nije promijenila čudo trudnoće niti bolni trijumf rađanja. Nije ni romantika izgubila svoju duboku privlačnost. Iskre još uvijek frcaju kada se muškarac i žena privlače. Sav šarm, bol i komičnost spajanja dva vrlo različita stvorenja stvaraju prekrasne priče. Ako je romantičnim komedijama potreban restart, to je zato što su postale banalne, a ne zato što su iscrpili uzbuđenje iz dobre ljubavne priče.

Biblija nas poziva na iskazivanje divljenja ovom aspektu stvaranja. Kao što Izreke uče: ”Tri su stvari meni nedokučive, a četiri ne mogu razumjeti: let orla na nebu, gmizanje zmije po stijeni, plov lađe na moru i prilaz muškarca djevojci”. (Izreke 30,18-19)

Način na koji se mladić udvara djevojci jednako je divan i neobjašnjiv, kao let orla ili plov broda na otvorenom moru. Lindsay Wilson hvata dinamiku ove Izreke u sljedećim riječima: “Život je teško shvatljiv, ali je čudesan za istraživanje”. Mogli bismo čak reći da je, baš zato što je izvan našeg razumijevanja, tako prekrasan. 

Trebali bismo proaktivno isticati i slaviti čudo Božjeg stvaranja. Što ako bismo ispričali više priča, koje istražuju ljepotu naših spolnih razlika? Što ako razlog zašto se naša obilježja muških i ženskih osobina čine redukcionističkim nije zato što su to stereotipi s predrasudama, nego zato što su razlike veće i dublje nego što ih bilo koji jednostavan popis može obuhvatiti? Razmišljanje o spolnim razlikama na ovaj način moglo bi nas dovesti do boljih odgovora, koje možemo dati nekome tko nam kaže da je rođen u “pogrešnom tijelu”.

Bolja priča 

Suvremena kultura često predstavlja narativ o rodu kao obliku ugnjetavanja, teretu koji treba odbaciti, smetnji prirode koju treba nadvladati tehnologijom, ne samo kontracepcijskom tehnologijom, nego i hormonima, operacijom promjene spola i tako dalje. Kršćani imaju mnogo bolju priču za ispričati. To je priča o Bogu koji postavlja svoju slavu iznad neba, koji nas stvara na svoju sliku, koju trebamo prikazivati. To je priča o tome kako spajanje dviju suprotnosti u braku odražava spasonosnu istinu u srcu svemira. Kakva je privilegija biti muškarac i žena sa svim blagoslovima i odgovornostima za svakoga. Iako suvremena tehnologija utječe na našu viziju, slika ostaje takva da je trebamo vidjeti, slaviti i objavljivati. 

Autor: Peter Gurry; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare