Kako kršćani trebaju reagirati na loše vijesti?

Dan za danom mediji su prepuni loših vijesti. Širom svijeta slika je sve sumornija. Kako kršćani trebaju reagirati na loše vijesti?

Iz dana u dan tisuće zaraženih koronavirusom. Ekonomije su pred kolapsom. Stotine upozorenja o teškim vremenima. I kao da to nije dovoljno loše, priroda u sve ulijeva neke poplave, potrese, uragane … Čini se da se sve oko nas ruši.

Kako kršćani trebaju reagirati na loše vijesti? Jesu li to znakovi posljednjih vremena? Je li ovo razdoblje testiranja za sve? Ili je ovo vrijeme za nas da razmislimo o svom osobnom hodu s Bogom i stvarno razmislimo o tome kako izražavamo i prakticiramo svoju vjeru u svakodnevnom životu?

Kako kršćani trebaju reagirati na loše vijesti?

Bez obzira što se događa oko nas, ne bismo se trebali bojati i gubiti nadu. Bog je živ, moćan je i s nama je.

Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno. (Sefanija 3, 17)

Uvijek tražite Boga i ovisite o Njemu

Ezekija je bio u bezizlaznoj situaciji. Protiv njega se okrenulo nekoliko tisuća vojnika, planirajući ga uništiti.

I pomoli se Ezekija Jahvi ovako: “Jahve, Bože Izraelov, koji stoluješ nad kerubima, ti si Bog jedini nad svim zemaljskim kraljevstvima, ti si stvorio nebo i zemlju. Prikloni uho, Jahve, i počuj, otvori oči, Jahve, i vidi! Sanheribove saslušaj riječi koje poruči da izruga Boga živoga. Istina je, o Jahve, asirski su kraljevi zatrli narode i zemlje njihove; pobacali im u oganj bogove; jer ne bijahu bogovi to, već djela ruku ljudskih, od drveta i kamena; zato ih i uništiše. Ali sada, Jahve, Bože naš, izbavi nas iz ruke njegove da spoznaju sva kraljevstva zemlje da si ti, Jahve, Bog jedini.” (2. Kraljevima 19, 15-19)

Kao odgovor na molitvu, Bog je poslao anđela da izbriše svakog od njih. Loše vijesti ne poznaju klase, spol ili dob. Dolaze svima nama. Pa što biste trebali učiniti kada imate problem koji ne možete riješiti i ne možete ga izbjeći? Učinite ono što je učinio Ezekija: odnesite to Gospodinu u molitvi. Idite najprije Njemu. Kada to učinite, častite ga kao “Gospodara” situacije i On će vam odgovoriti. Božje je obećanje: “Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti.” (Psalam 91, 15)

Ohrabrite se … i ohrabrite druge

Nemojte dopustiti da vas loše vijesti uznemire. Ezekija nije mogao učiniti ništa da se spasi. Tako je otišao u Božji dom i iznio svoju potrebu pred Gospodinom. To je uvijek mudar potez. Kada djelujete u vjeri, kriza postaje prilika da Bog pokaže što može učiniti u vaše ime. Istina je, kada vam ne preostaje ništa osim Boga – dosta vam je! Dovoljno da se riješi situacija i dovoljno da se kroz nju prođe.

Gospodin Isus Krist rekao nam je da mi imamo vrlo važnu ulogu gdje god se nalazili:

“Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.” (Matej 5, 14-16)

Moramo širiti Radosnu vijest svima oko nas. Moramo donijeti nadu ljudima oko sebe. Moramo im donijeti svjetlo da vide kako u Kristu svi imamo nadu.

Dok neke loše vijesti navode ljude da razmišljaju o krhkosti i neizvjesnosti života na zemlji, možemo im, kao pojedinci i zajednica, dati uvid u to kako nam vjera u Boga pomaže u suočavanju sa strahom i zabrinutošću.

Bože, pomozi da uvijek gledam na Tebe i uvijek Ti vjerujem. Pomozi da ne skidam pogled s Tebe na sve loše u svijetu. Ne dopusti da me bilo što obeshrabri ili uznemiri. Znam da Ti mogu u potpunosti vjerovati, jer Ti u potpunosti kontroliraš moj život i svijet. Amen!

PROČITAJTE JOŠ: