Što smo bliže Bogu, bit ćemo više kušani: Kako kušnje djeluju i kako ih možemo pobijediti?

Kušnja počinje onda kad vam sotona (pomoću misli) predloži da popustite zloj želji.

Iz Biblije doznajemo da se kušnja sastoji od četiri koraka, kojima se sotona poslužio kušajući Adama i Evu, kušajući Isusa, a tako kuša i nas danas. Korisno je znati da je potpuno predvidiv.

Najprije, prepozna želju u nama.

To može biti neka grešna želja, primjerice da se osvetite nekome ili da kontrolirate nekoga, ali to može biti i opravdana, prirodna želja, primjerice da budete voljeni i cijenjeni, ili želja za zadovoljstvom.

Kušnja počinje onda kad vam sotona (pomoću misli) predloži da popustite zloj želji, ili da opravdanu želju ostvarite na pogrešan način ili u pogrešno vrijeme. Uvijek se čuvajte prečica – često su to kušnje!

VIDI OVO: 5 obrana koje možete imati u vremenima kušnje

Mi mislimo da su kušnje oko nas, ali Bog kaže da kušnja započinje u nama. Ako nema te unutrašnje želje, kušnja vas neće privući (Jakovljeva poslanica 4,1).

Drugi korak je sumnja.

Sotona se trudi posijati sumnju u pogledu onoga što je Bog rekao o grijehu: je li to zbilja loše? Je li Bog zbilja rekao da se to ne smije činiti? Nije li to Bog zabranio nekom drugom, ili nekome tko je živio u drugim vremenima? Zar Bog ne želi da budem sretan? Biblija upozorava: ” Pazite (…) da ne bi u koga od vas srce bilo opako, nevjerno, odmetnulo se od Boga živoga.” (Hebrejima 3,12)

Treći je korak prijevara.

Sotona ne može govoriti istinu i naziva se “ocem laži”. Sve što on kaže neistina je ili poluistina. On nudi svoje laži u zamjenu za ono što je Bog već rekao u svojoj Riječi. Govori: “Nećeš umrijeti. Bit ćeš mudar poput Boga. Možeš to učiniti bez posljedica. Nitko neće znati. Ja ću riješiti tvoj problem. Uostalom, i svi drugi to rade. To je samo mali grijeh.” Ali malo griješiti je kao biti malo trudan – naposljetku će se to itekako vidjeti!

VIDI OVO: Sotonine kušnje koje nikada ne prestaju

Četvrti korak je neposlušnost.

Na kraju postupite s mislima s kojima ste se poigravali. Ono što se začelo kao ideja, izrodilo se u postupak. “Svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću. Ne varajte se, braćo moja ljubljena!” (Jakov 1, 14-16)

Korisno je znati kako kušnja djeluje, ali treba poduzeti konkretne korake da bismo je svladali.

Ne dajte se zastrašiti. Što smo bliže Bogu, bit ćemo više kušani. Naš neprijatelj trudi se uništiti nas. No, nemojte da vas to uznemiruje ili posramljuje. Umjesto da se osuđujete, odnosite se prema tome kao prema sotonskom ometanju i smjesta se nanovo usredotočite na Boga.

Prepoznajte vlastite kušnje i budite na njih spremni. U nekim ste situacijama ranjiviji nego drugi ljudi. U nekim ćete okolnostima lako pokleknuti, iako vas neke druge neće mnogo uznemiriti. Takve su situacije vaša osobna slabost i morate ih prepoznati jer sotona zasigurno zna za njih!

VIDI OVO: Kako nadvladati iskušenje? Isus nam može pokazati izlaz!

Trebali bismo utvrditi uobičajeni uzorak svojih kušnji i pripremiti se da takve situacije što više izbjegavamo.

Tražite Božju pomoć. Nebo ima otvorenu liniju za nuždu 24 sata na dan. “Zazovi me u dan tjeskobe; oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti.” (Psalam 50,15) Kad se na nas obruši kušnja, jednostavno vapimo za pomoć!

Katkad nam je neugodno od Boga moliti pomoć zato što uvijek popuštamo pred istim kušnjama. Ali Bogu neće ići na živce, neće mu dojaditi, neće biti nestrpljiv ako mu stalno iznova dolazimo. Biblija kaže: “Priđimo dakle hrabro prijestolju milostivoga Boga. Primit ćemo milostivu i milosrdnu pomoć u trenutcima kad nam bude potrebna.” (Hebrejima 4,16)

Moramo li Bogu zavapiti za pomoć i dvjesto puta na dan da bismo svladali neku kušnju, on će nam ipak rado dati milosrđe i milost, i zato mu hrabro pristupajmo.

Molimo ga za snagu da učinimo što treba, a zatim i očekujmo da nam tu snagu da.

NAJNOVIJE!