Kako mogu biti ispunjen Duhom Svetim?

Biti ispunjen Svetim Duhom nije proizvoljnost za kršćanina. Bog nam zapovijeda da se ispunjavamo Duhom. ”I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se napunite Duhom!” (Efežanima 5,18) Ali, Bog ne izriče zapovijed, a da u isto vrijeme ne pruža mogućnost da se zapovijed izvrši.

Daje nam obećanje, uslišava nas ako što molimo po Njegovoj volji. A ako znamo da nas uslišava, što god ga zamolimo, znamo da već posjedujemo ono što smo ga molili. (1 Ivanova 5,14-15)

Kršćani već posjeduju Svetoga Duha koji boravi u njima, pa ne moraju moliti da On dođe u njihov život. Trebaju tražiti samo da ih On ispuni, prožme i nadzire svaki dio njihova života, čak i onaj najskriveniji ugao.

Dok u život kršćanina Sveti Duh ulazi samo jednom (u trenutku obraćenja, kada Krist ulazi u naš život korz svog Svetoga Duha), ispunjavat ćemo se njime mnogo puta. U stvari, glagolski vid je trajni, ”ispunjavajte se”, dakle to je neprestano kada Duh nadzire i upravlja našim životom.

Kad živimo pod nadzorom Svetoga Duha i u Njegovoj snazi, nestaju jalovosti i neuspjesi života. Jer, jedino nam On daje sposobnost živjeti svetim i smislenim životom što toliko priželjkujemo.

Ako ste svjesni želje da vam život bude prožet Svetim Duhom, trebate zamoliti Oca da vam je ispuni. Priznajte da ste svojim životom sami upravljali, što je grijeh pred Bogom. Ta, On je jedini pravomožni upravitelj vašeg života. Zamolite i pozovite Krista da preuzme nadzor nad vašim životom i Sveti će Duh ispuniti vaš život svojom snagom, tako ćete proslavljati Krista u svemu što činite.

Zahvalite mu, zatim, što je učinio za vas, sve što ste ga zamolili. Zahvaljujte mu u vjeri da On doista ispunjava svoja obećanja, i daje vam sve ono što ste ga zamolili u skladu s Njegovom voljom. Budući da Bog zapovijeda ispunjavati se Svetim Duhom, Njegova je volja za sve kršćane da žive nadnaravnim životom.

Imajući pouzdanje da je njegovo iskustvo temeljeno na Svetome Duhu. Pavao je mogao reći: ”Sve mogu u onome koji mi nagu daje.” (Filipljanima 4,13) Pavao je svoju dostatnost vidio ne u sebi, nego u Bogu, kojeg je upoznao kao neodvojiv dio svojega života. ”To ne znači da bismo sami po sebi bili sposobni nešto pomisliti kao da bi dolazilo od nas. Naša sposobnost dolazi od Boga.” (2 Korinćanima 3,5)

Autor: Josh McDowell; prema poglavlju iz knjige ”Slika o sebi”

NAJNOVIJE!