Najbolje iskoristiti vrijeme
Foto: Unsplash

Kako iskoristiti vrijeme na najbolji mogući način? Ako ste kršćanin i ne znato što činiti, donosimo nekoliko korisnih biblijskih savjeta.

Što ustvari ona radi?

Neizgovoreno pitanje odjeknulo je prostorijom kad se približila noseći onu bočicu. Nepogrešiv zemljani miomiris preplavio je zrak kad se približila, odvrnula poklopac i prelila skupocjeni parfem po Isusovoj glavi.

„Zašto bi Marija to učinila?!“ zahtijevao je Juda. Ovdje parafraziram. „Taj se parfem doslovno mogao prodati za tristo dana plaće, a prihod donirati u dobrotvorne svrhe!“

Zanimljivo, zar ne, kako je Juda mjerio vrijednost Marijinog parfema u smislu vremena potrebnog za zarađivanje plaća? Naše vrijeme je pomalo poput tog parfema. Dani i godine koje nam Bog daje su bogatstvo. Možemo odabrati kako ćemo potrošiti to blago, ali poput kapljica mirisnog ulja prolivenih iz bočice, svaki trenutak možemo potrošiti samo jednom.

Nakon što se izliju, ne možemo ih povući natrag. Evo još jedne zamke: naše bočice su neprozirne. Čak i ako ih pridržavamo prema svjetlu, ne možemo vidjeti koliko je vremena ostalo unutra. Ne možemo zaustaviti kapanje vremena iz bočica našega zemaljskog života. Ali trenutke koje smo dobili možemo najbolje iskoristiti.

Evo deset biblijskih savjeta kako to učiniti.

1. Sjetite se vječnosti

Prije više od stotinu godina, poznati propovjednik Charles Spurgeon podsjetio je kršćane: „Vremena je malo. Vječnost je duga. Razumno je samo da se ovaj kratki život živi u svjetlu vječnosti.“ Te riječi ostaju istinite za Kristove sljedbenike koji su danas živi.

Provjera stvarnosti, uzimajući u obzir vječnost, pomaže nam resetirati fokus kako bismo svoje bočice istočili na stvari koje su istinski važne. Prisjećanje kratkoće života također nam pomaže da cijenimo vrijednost dana koji smo dobili. Čak su i psalmisti provodili takve provjere stvarnosti, uključujući Mojsijevu molitvu u Psalmu 90, 12: „Nauči nas brojati dane kako bismo stekli srce mudrosti.“ 

2. Razmišljajte o tome kako je Isus proveo svoje vrijeme

Kao Kristovi sljedbenici koji žele živjeti u svjetlu vječnosti, nemamo većeg primjera od Isusa. Sveto pismo nam ne daje mnogo detalja o njegovih prvih 30 godina na zemlji. Ali znamo da je od 12. godine odabrao kako provoditi vrijeme: „Sigurno se bavim poslom svoga Oca.“ (Luka 2, 49-52)

Ostatak evanđelja otkriva kako je Isus proveo godine službe čineći upravo to. Govorio je istinu, proglašavao nebesko kraljevstvo i suprotstavio se učincima tame: liječio bolesne, protjerivao demone i podučavao učenike da čine isto.

Naučio je svoje učenike da vole, a i sam je volio ekstravagantno. Provodio je vrijeme boraveći s ljudima. I provodio je vrijeme boraveći s Bogom, provodeći duge sate sam u molitvi. Isus je živio izvršavajući volju svoga Oca. (Ivan 6,38) Rekao je svojim učenicima da nije došao da Mu se služi, već kako bi On služio i kako bi svoj život dao za mnoge. (Matej 20, 28) Posljednje večeri na zemlji oprao je noge svojim učenicima. Nastojeći oponašati Isusa, i mi možemo provoditi vrijeme „radeći posao za našega Oca.“

3. Uložite vrijeme u kraljevstvo koje traje

Isus je i poučavao i modelirao kako mudro koristiti vrijeme u svjetlu vječnosti. Rekao je: „… pohranite sebi blago na nebu, gdje moljci ne uništavaju i gdje lopovi ne provaljuju i ne kradu.“ (Matej 6, 20-21)

Da bismo vidjeli kako uložiti svoje blago vremena u nebo, možemo se okrenuti zapovijedima koje je Isus nazvao najvećom: „Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.“ (Matej 22, 37-39) Čak i svakodnevni zadaci postaju ljubavlju ispunjena ponuda skupocjenih parfema kad ih izvodimo za Isusa, kako opisuje Kološanima 3, 20. Kad svoje vrijeme, što god radimo, provodimo na načine koji se poklapaju s Isusovim zapovijedima da volimo Boga, volimo druge i činimo ih Božjim učenicima (Matej 28, 16-20), sadržaj naših posuda izlijevamo u kraljevstvo koje je vječno. 

4. Procijenite svoje prioritete

Jedan od načina da provjerimo kraljevstva u koja ulažemo jest procjena naših prioriteta; stvari u koje istinski ulažemo većinu svog vremena i energije. Kao nesavršeni ljudi, svi s vremena na vrijeme možemo na brzinu provjeriti naše prioritete. Ovakva pitanja mogu vam pomoći u tome:

U što većinu svog vremena?

Koji su moji motivi za to?

Kad se evaluiraju u skladu sa standardima Svetog pisma i Kristovim primjerom, vrijede li ta ulaganja i motivi? 

Ako utvrdimo da je prioritetno resetiranje u redu, ali nismo sigurni kako odgovoriti, ne moramo se osjećati loše ako za savjet upitamo našeg nebeskog Oca. On nam želi pomoći. Dat će nam mudrost za određivanje našeg vremena, u skladu sa svojim savršenim “Planom A,” kojeg ima za nas. (Jakovljeva 1,5)

5. Sjedite do Isusovih nogu

Tražiti od Boga mudrost posebno je dragocjeno, jer Njegovi prioriteti za nas nisu uvijek onakvi kakvima mislimo da bi trebali biti. Samo pitajte Lazarovu sestru Martu. Kad je Isus posjetio Lazarov dom, Marta se pretvorila u vrtlog žene, naoko usmjerene na najviši prioritet koji se može zamisliti: doslovno služenje Isusu. Dok je jurila amo-tamo, Martine su oči prezrivo gledale na njezinu sestru, koja je bila smještena pred Isusovim nogama. Kako je ta djevojka mogla imati smjelosti da tamo sjedi, prepuštajući sav posao Marti? Marija je očito trebala ispraviti svoje prioritete i Marta se pobrinula da Isus to zna. 

Luka 10, 41-22 opisuje što se dalje dogodilo: „Marta, Marta”, odgovorio je Gospodin, „zabrinuta si i uznemirena zbog mnogih stvari, ali malo je stvari potrebno ili zapravo samo jedna. Marija je izabrala ono što je bolje i neće joj se oduzeti.“ Marijina priča podsjeća nas da je i usred kaotičnih odgovornosti, jedan od najviših prioriteta koji možemo postaviti počivanje u Isusovoj prisutnosti. 

6. Tražite mudrost

Kad provodimo vrijeme s Isusom, vjerojatno ćemo otkriti da umjesto da gubimo minute od dana, na kraju imamo “više” vremena, jer smo bolje prilagođeni onome koji nam pomaže da pametno provodimo vrijeme. Sveto pismo otkriva da je traženje Božje mudrosti jedan od najboljih načina ulaganja vremena, jer se dobit od mudrosti slijeva u svako područje života. Kralj Salomon mogao bi nam tomu posvjedočiti. Kroz Izreke je veličao mudrost kao blago vrijedno mnogo više od zemaljskog bogatstva. U Izrekama 8, 11-12 napisao je: „Odaberite moje upute umjesto srebra, znanje umjesto zlata, jer mudrost je dragocjenija od rubina i ništa što želite ne može se usporediti s njom.“

U svijetu sklonom pretvaranju vremena u novac, Salomonovi uvidi sugeriraju da bjesomučna trka za vremenom propušta smisao. Koliko je bolje čekati pred vratima mudrosti (Mudre izreke 8, 34), slijediti strah Gospodnji (Mudre izreke 1,7) i završiti bogatstvom koje traje. (Mudre izreke 8,18)

7. Postavite granice 

Jedan aspekt mudrosti koji štedi vrijeme je razlučivanje kada reći ne. Možda ćemo morati reći ne zadacima koje si fizički, emocionalno ili mentalno ne možemo priuštiti; reći ne dobrim stvarima koje nisu najbolje; recite ne drugima ili recite ne sebi. Nekoliko pitanja može vam pomoći: 

  • Koja je svrha ovakve upotrebe vremena, isplati li se ona?
  • Ulažem li ovime u drugu osobu, služim li nekome ili podržava li ova svrha odnos koji časti Boga?
  • Ulažem li ovime u nebesko ili zemaljsko kraljevstvo?
  • Bi li me ovo vjerojatno približilo Bogu ili udaljilo? 
  • Kako bi ovo utjecalo na moje duhovno, mentalno i tjelesno zdravlje, kojim moram upravljati za Boga?
  • Imam li i hoće li mi Bog dati resurse potrebne za ulaganje u ovo? 

Čak i kada na nekoj razini trebamo reći ne dostojnom cilju, možda ćemo na druge načine moći odgovoriti sa da. Ponovno, traženje mudrosti od Boga kroz molitvu i Sveto pismo može nam pomoći da znamo kako odgovoriti.

8. Pronađite strategije upravljanja vremenom koje vam odgovaraju

Budući da nas Bog povezuje pojedinačno, možda ćemo naći određene strategije upravljanja vremenom korisnijima od drugih, prilikom žongliranja sa zadacima na koje smo rekli da. Na primjer, neki ljudi uspijevaju u detaljnim rasporedima. Drugi koriste rane rokove, pisane ciljeve i partnere za odgovornost, kako bi spriječili odugovlačenje. Ja, s druge strane, nisam planerica. Ipak, odvajam dane za rješavanje glavnih zadataka pomalo i koristim popise obveza, kako ne bih zaboravila na sitnice između. Označavanje malih stvari također me motivira i potiče da nastavim dijeliti velike stvari. Dakle, pronađite ono što vam odgovara! Inspiraciju možete potražiti pitajući druge koje metode rade za njih ili koristeći brojne resurse upravljanja vremenom, koji su danas dostupni.

9. Uživajte u malim blagoslovima

Usput, od vitalne je važnosti ne biti toliko zaokupljen ‘dovršenjem stvari,’ da ne vidimo život koji se odvija. Postoji opasnost u tome da postajemo toliko zaokupljeni mjestom gdje ulijevamo svoje kapi mirisnog ulja, da nam nedostaje promatranje mjesta gdje te kapljice padaju. U Propovjedniku 5, 18 Salomon je napisao: „Evo, ono što sam vidio kao dobro i prikladno je jesti i piti i naći užitak u svim mukama s kojima se muči pod suncem određene dane svog života koji Bog mu je dao, jer ovo je njegova sudbina.“

Primjećivanje malih blagoslova u sadašnjosti, poput dobre hrane i zadovoljavajućeg posla, pomaže nam da maksimalno iskoristimo život koji nam Bog posuđuje. Uživanje u Božjim svakodnevnim darovima također doprinosi načinu života zahvalnosti i pohvale. Sada postoji izvrstan način da provedemo svoje vrijeme! 

10. Odmarajte

Jedan blagoslov koji je Bog namijenio ljudima od početka je dar odmora. Bog je sam modelirao vrijednost odmora za nas, kako opisuje Postanak 2, 2-3:

„Do sedmog dana Bog je završio posao koji je radio; pa se sedmog dana odmarao od svog posla. Tada je Bog blagoslovio sedmi dan i učinio ga svetim, jer se tada odmarao od svih djela stvaranja koja je učinio.“ 

U našem vrtložnom svijetu lako je zanemariti Bogom određenu važnost odmora. Ali u ta vremena volim se sjećati ironičnih riječi, koje je jednom napisao vođa službe: „Ovaj vikend bio je vrlo produktivan u smislu odmora.“ Kad se biblijski prakticira, sam odmor je oblik produktivnosti i časno korištenje vremena. 

Povjereni s blagom 

Na kraju, Sveto pismo nudi bogatstvo uvida u načine na koje najbolje možemo potrošiti blago vremena iz bočica svog života. Ne možemo vidjeti koliko je trenutaka ostalo u našim bočicama niti ih možemo vratiti, nakon što smo ih prolili. I ne možemo zaustaviti njihov protok. Ali koristeći biblijsku mudrost, kako bismo svoje vrijeme provodili na načine koji časte Boga, prikazuju ljubav prema drugima i kako bismo ulagali u vječno kraljevstvo, možemo maksimalno iskoristiti svaku kap.

Autorica: Patricia Engler; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: