Kako naučiti djecu moliti?

Djeca mogu moliti za različite stvari. Kako možemo naučiti djecu moliti? Donosimo nekoliko korisnih savjeta za roditelje. 

Molitva je ključan segment kršćanskog života. Isus je jasno rekao da djeca pripadaju Njegovom Kraljevstvu, kao i odrasli, kada je rekao: „Pustite dječicu neka dolaze k meni i ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje.“ (Luka 18, 16) S obzirom na to, kako možemo naučiti našu djecu kako moliti? 

Molite za svoju djecu

Prije svega, kada su vaša djeca premlada da bi se molila, ono što bi roditelji trebali učiniti jest da bi trebali moliti za njih. To je broj jedan odgovornost svakog roditelja. Moliti za vašu djecu mogu i drugi: vaši prijatelji, članovi crkve, bake i djedovi.

U 1. Timoteju 2, 1 apostol Pavao uči: „Ja dakle preporučam, prije svega, da se vrše moljenja, molitve, preklinjanja, iskazi zahvalnosti, za sve ljude.“ Ovo se odnosi i na našu djecu, koja se još ne mogu moliti za sebe. 

Molite sa svojom djecom 

Jedan od važnih načina kako dijete uči nove stvari jest kroz oponašanje onoga što rade odrasli. Malena djeca vole kuhati u svojim malenim kuhinjama-igračkama, vole se brinuti za svoje bebe igračke. Djeca oponašaju ono što vide da radimo mi odrasli. Ovo se također odnosi na naš svakodnevni odnos s Bogom. Ako djeca vide da molimo prije jela, prije počinka ili za vrijeme bogoslužja, sve to će im služiti kao odličan primjer. 

Naravno, malena djeca neće razumjeti zbog čega mi to radimo, no s vremenom će shvatiti bit komunikacije s Boga kojeg ne mogu vidjeti. Vjerojatno će vas pitati što vi to radite, što vam daje prigodu za objašnjavanje i učenje djece o važnosti molitve. 

Kako bi djeca trebala moliti? 

Jako malena djeca ne mogu izgovarati razgovijetne rečenice. No mogu naučiti pjevati jednostavne pjesme slavljenja. Kasnije, djeca mogu dodavati vlastite riječi u spontane molitve. 

Još jedna stvar koju djeca mogu vrlo rano naučiti, jest stav poštovanja prema molitvi. Kada molimo s našom djecom, bilo bi dobro da ih naučimo da se za vrijeme molitve trebaju opustiti i usredotočiti samo na molitvu. 

Molitva je komunikacija s našim svetim Bogom. Zbog toga molitva zahtijeva našu potpunu pozornost i posvećenost srca. To bi se trebalo odražavati i kroz naše izvanjsko ponašanje, što je isto tako nešto što djeca trebaju naučiti. 

Za što bi djeca trebala moliti?
Foto: Unsplash

Za što bi djeca trebala moliti?

Poslanica Filipljanima 4, 6 nas uči: „Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom sa zahvalom neka se javljaju Bogu potrebe vaše!“ Ovo se odnosi i na djecu. Djeca svoje molbe mogu izgovarati Bogu. Osim toga, mogu se sjetiti moliti Boga za stvari kojih se odrasli možda ne bi sjetili.

Djeca su također pozvana svoja srca izlijevati pred Gospodinom, isto kao što su i odrasli. Naravno i u pogledu ovoga, odrasli imaju odgovornost savjetovati djecu. 

Ako se dijete želi moliti Bogu za nešto što Božja Riječ jasno zabranjuje, trebali bismo objasniti djeci da to nije dobra zamisao. Ako se dijete želi moliti za materijalna bogatstva, to je u redu, no trebali bismo ih naučiti da materijalna dobra nisu najvažnija i da to nije nešto što će Bog automatski dati vjernicima. Uz takve primjere, uvijek ćemo biti sigurni da je ono što učimo našu djecu uvijek ukorijenjeno u kršćanske temelje odgoja.  

Djeca mogu moliti za različite stvari. No molitva bi trebala sadržavati ove elemente: 

  1. Slavljenje Boga
  2. Zahvaljivanje Bogu na blagoslovima. 
  3. Kajanje za naše grijehe. 
  4. Molitva za druge
  5. Molitva za sebe. 

Sve su ovo važni elementi molitve i elementi koje bi naša djeca trebala prakticirati kako odrastaju. 

Kada bi djeca trebala početi moliti?

Učenje kako ispravno moliti zahtijeva vrijeme i strpljenje. Ono što pomaže jest ako svakodnevno odvojimo vrijeme za molitvu s djecom. To vrijeme može biti nakon što se dijete probudi, za vrijeme objeda, prije odlaska na spavanje ili u drugim trenucima, koji su pogodniji za cijelu obitelj. 

Dok je dijete maleno, dobro je da roditelj s djetetom moli većinu vremena. Kako ono odrasta, možete moliti zajedno, no u konačnici, dijete će naučiti samo moliti. 

Naravno, s vašim djetetom mogu moliti vaši bake i djedovi, prijatelji ili članovi iz kongregacije. Oni su također važne osobe od kojih djeca može učiti. No općeniti savjet iz Mudrih izreka 22, 6 također se odnosi i na molitve: „Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.“ 

Autorica: Gretje Commelin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ: