Kako ne treba moliti?

Kako ne treba moliti? Jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti jest naučiti ne moliti onako kako su molili farizeji i pogani.

„Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje!“ (Matej 6, 9)

Kolike su usne prozborile ove riječi otkako je ovu molitvu Krist prvi puta podučio? Na koliko jezika su izrečene? Koliko različitih ljudi, u različitim okolnostima su skrušenih srca molili ove riječi, koje nam je Krist rekao da molimo?

Umirući su ovo molili. Neobrazovani su ovo molili. Nevjerni i zli su ovo molili. Djeca su molila. Veliki i mudri su pronašli prostor za ovu molitvu. Svaki kontinent na Zemlji je čuo šapat ove molitve. Plemena u udaljenim selima, kao i kraljevi u palačama na visinama poklonili su se i ponovili ono što je rekao Mesija iz Nazareta. Je li postojala molitva koja se više molila i jesu li postojale riječi koje su se češće izgovarale?

No bez obzira na to koliko ljudi je ponovilo učenje Učitelja o tome kako moliti, koliko nas može ponoviti riječi koje su došle prije ovih; o tome kako ne moliti? Koliko nas shvaća da upute našeg Gospodina o molitvi imaju i pozitivan i negativan kontekst, da ti konteksti stoje jedan nasuprot drugoga? Jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti za sebe jest isto tako naučiti ne moliti onako kako su molili farizeji i pogani.

Molitve farizeja

Volite li kada vas drugi primijete i kada vam se dive dok molite?

Kristova prva uputa o tome kako ne moliti odnosi se na licemjerstvo, koje je utjelovljeno u farizejima. Dok su se farizeji molili, oni nisu molili radi molitve, nego kako bi ih se vidjelo da mole.

Krist zato uči: „Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.“ (Matej 6, 5)

Takav čovjek cijeli svoj žar usmjerava na javne molitve. On se stavlja na vidljivo mjesto ili unutar malih skupina ljudi. Ono što izgleda duboko duhovno i poticateljski za mnoge ne zadivljuje Onoga odozgor, koji poznaje tjeskobne misli farizeja: „Gledaju li me drugi? Jesu li zadivljeni?“

Krist nam na primjeru prikazuje takvog molitelja, koji si ne može pomoći, nego uzdiže sam sebe, čak i kada oko njega nema publike:

„Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ”Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili – kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem”.“ (Luka 18, 10-12) Drugim riječima: „Bože hvala ti što me gledaš, a kada me pogledaš, znam da se obojica divimo ovome što vidiš! Za razliku od ovog čovjeka, kojeg odbacuju i pogani i Židovi, ti si od mene učinio spektakl! Dvaput tjedno moj želudac me boli od posta! Moje police sa začinima jasno pokazuju da ti nisam ništa dužan!“ Ovaj čovjek niti ne pomišlja na sljedeće riječi: ”Budi milostiv meni grješniku”! Te riječi su daleko od njegovog uma poput udaljenog grada.

Molimo li kako bismo zadivili druge? Kako bismo izgradili duhovni životopis? Kakvi su naši životi tajnih molitvi? Ustajemo li ikada i stojimo li uspravno u molitvi kada nas gledaju drugi? Krist nas uči da ne smijemo biti poput njih, jer oni su već dobili svoju nagradu. Krist uči i sljedeće: „Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.“ (Matej 6, 6)

VIDI OVO: 3 vrste molitvi koje Bog ne uslišava i ne sluša

Molitve pogana

Je li vam se ikada dogodilo da ste završili s molitvom, ali se ne možete sjetiti što ste molili? Molili ste na ”kršćanski način”, pazili ste na ”točne” izraze tijekom molitve, približavali ste se ustima Bogu, odavali ste Mu čast, no srce je bilo daleko od Njega. Molili ste na ”autopilotu”.

Krist uči sljedeće: „Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani.“ (Matej 6, 7)

Pogani su molili prazne mantre, isprazne zamolbe i ogoljele banalnosti. Poganske molitve često puta izgledale su poput običnih formula: moli ove riječi određen broj puta, a bogovi će te čuti i uslišati. Samo izbrbljaj ove invokacije kako bi probudio svoga boga iz sna i on će te eventualno blagosloviti. Baalovi svećenici molili su ovakve molitve tijekom svog dvoboja s Ilijom, kada su od jutra do podneva molili: ”O Baale, odgovori nam”! (1. Kraljevima 18, 26)

Slično vrijedi i s nama.

Iako ne molimo kamenju, drvetu niti Suncu, Krist ne želi da Njegovi učenici mole prave riječi pravome Bogu na pogrješan način. Ne znam što vi mislite o ovome, ali meni se čini da su na primjer, molitve za obroke često puta isprazne molitve. Što uopće znače riječi: „Blagoslovi ovu hranu za naša tijela“? Često puta izgovarao sam ovakve molitve, ali one kao da nisu došle iz mene. Osjećao sam se poput pobožnog trbuhozborca.

Naš Mesija otkriva skrivenu nesigurnost, koja se nalazi ispod ispraznih, poganskih molitava: „Oni misle da će njihove molitve zbog mnoštva izgovorenih riječi biti uslišane.“ Pogani nisu sigurni u vezi božanskog srca koje je usmjereno prema njima, stoga žele zadiviti mnoštvom riječi bogove koje uopće ne poznaju. Pokušavaju zadobiti njihovu pozornost bacajući prašinu prema nebesima, očajnički želeći da im netko odgovori na molitve. Takva nesigurnost povezana je s molitvama, koje su orijentirane prema izgovaranju velikog broja riječi. Čuje me li se zaista? Molitva nam nekada može djelovati manje pouzdano od, na primjer tekstualne poruke, jer za nju znamo kada je dostavljena. No tako nije s molitvom. Osjećam kao da moju molitvu nosi golub pismonoša, za kojeg se nadam da će stići na odredište.

Molitva ispraznih izraza, koji uključuju mnoge riječi, može biti pretvorena u prijedlog vjerojatnosti. Što više golubova, to je veća vjerojatnost da će Bog primiti poruku. Mentalitet ”treće sreće”. No Krist smiruje naše strahove: „Ne povodite se za njima, jer zna Otac vaš, što vam treba, prije nego ga zamolite.“ (Matej 6, 8) Prije nego što se približimo prijestolju našega Oca, On već zna. On poznaje naše potrebe; Njegove su oči uvijek na nama. Pogani se mole nepoznatom bogu. Mi se molimo Ocu.

VIDI OVO: KAKO NE SMIJEMO MOLITI: Isus nam daje dva savjeta

Molitva za kršćane

Krist stoga uči sljedeće: „Ovako se molite: Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje!“ (Matej 6, 9) Nakon toga povezuje upute o tome kako ne moliti s uputom o tome kako moliti Gospodinovu molitvu.

Osobno vjerujem da nam Krist daje ovu molitvu i djelomično radi toga kako bi stavio u kontrast pogrješke, koje proizlaze iz molitava pogana i licemjera. U svojoj kratkoj molitvi, Krist nam daje alternativu molitvi koja je usmjerena na molitelja, koju su molili farizeji i molitve koja je usmjerena na izgovaranje što većeg broja riječi, koju su molili pogani.

Protiv molitvi pogana, Krist nas uči sljedeće:

„Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji!“ (Matej 6, 9-10)

Krist uči svoje učenike tako da slavu da pažnja bude usmjerena na Boga, a ne na nas. Kroz molitvu mi želimo uzvisiti i njegovati Božje kraljevstvo i Božju pravednost, koja treba biti slavljena i kojoj se trebamo diviti. Ova molitva, kada se moli iz srca, a ne samo iz usta, preobražava licemjera u štovatelja i mijenja srce koje je nakon toga usmjereno prema Bogu, a ne prema molitelju. Kada je žudnja naših srca zaista slavljenje Božjeg imena, počet ćemo voljeti molitve koje izgovaramo u tajnosti.

Protiv poganskih molitvi Krist dodaje:

„Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla, jer je tvoje kraljevstvo, sila i slava, zauvijek. Amen.“ (Matej 6, 11-13)

Umjesto buđenja božanstva koje spava, umjesto tjeskobnih molitvi nekim nepoznatim bogovima, mi molimo našem nebeskom Ocu. Stoga, umjesto izgovaranja molitvi kojima bismo željeli zadiviti i umjesto igranja igara vjerojatnosti, trebamo moliti jednostavne i jasne molitve, poput onih koje izgovaraju djeca, znajući pouzdano da će nas Bog, zahvaljujući Kristu čuti. Molimo Boga za ispunjavanje potreba, koje su Njemu već znane. On je Otac, koji želi da Njegovi sinovi i kćeri dolaze k Njemu i da mu govore potrebe njihovih srdaca.

Jedan od najboljih načina kako moliti jest ako znamo kako ne moliti. Umjesto moljenja molitvi koje su orijentirane na nas, molimo tajno i želimo da se Božje ime uzdiže i proslavlja. Umjesto izgovaranja praznih riječi, umjesto brbljanja nesigurnih molitvi, mi molimo o svakodnevnom kruhu i oprostu, znajući da Bog već zna naše potrebe i da nam je oprostio u Kristu, prije nego što smo Ga zamolili.

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.