3 vrste molitvi koje Bog ne uslišava i ne sluša

Koje su to molitve koje Bog ne uslišava i ne sluša? Naravno da On čuje našu svaku molitvu, ali to ne znači isto tako da će On svaku tu našu molitvu i uslišiti.

Molitva je temelj za svakog kršćanina. Molitva je nešto što zauzima iznimno važan dio života svih kršćana. Razlog tomu jest najviše taj što putem molitve mi komuniciramo s Bogom, koji nas voli i koji nam uvijek želi najbolje.

Još jedna dobra stvar koju za nas Bog ima jest ta da nas želi naučiti kako ispravno moliti. U svojoj velikodušnosti i u svojoj silnoj želji da što je više moguće poboljša svoj odnos s nama, Bog nam ukazuje i na neke molitve koje On ne sluša i na koje On ne odgovara. To su one molitve na koje Bog ne odgovara s ”da”. Ovo je isto tako nešto na čemu bismo mi trebali biti zahvalni jer je i ovo način na koji se Bog objavljuje nama.

Sigurno se velik broj od nas molio za nešto ili u vezi nečega i nije to dobio. Možda smo se čak i molili u vjeri i možda smo zaista vjerovali da ćemo dobiti to što smo molili, ali ništa se nije promijenilo. To za što smo molili nije bilo uslišano. Nismo dobili ono za što smo se molili. Nije li Isus u Matejevom Evanđelju 21-22 rekao kako ćemo sve ono za što molimo u vjeri i dobiti? Ako je to tako – zašto u tom slučaju neke od naših molitvi nisu bile uslišane? Možda odgovor na to pitanje baš leži u spoznaji kako postoje molitve na koje Bog jednostavno ne odgovara jer ih niti ne sluša.

Koje su to vrste molitvi koje Bog ne uslišava i ne sluša?

U nastavku ćemo reći o tri najčešće vrste molitvi koje Bog jednostavno ne sluša. Naravno da On čuje našu svaku molitvu, ali to ne znači isto tako da će On svaku tu našu molitvu i uslišiti.

1. Molitva ponosnih – Luka 18, 9-14

U Lukinom Evanđelju, poglavlje 18, 9-14 čitamo o tome kako je Gospodin Isus napravio usporedbu molitvi između ponosnih religioznih vođa i poniznog poreznika. Farizej se u toj molitvi uznosio iznad poreznika i postavio se iznad njega jer je njega smatrao griješnikom, a sebe pravednikom u Božjim očima.

Poreznik je učinio nešto sasvim drugo. On je itekako bio svjestan svoje griješnosti i zbog nje se nije usudio niti pogledati prema gore jer je znao da je griješnik. Molio se lica pognutog prema dolje, rukama udarajući u svoja prsa i moleći za Božju milost.

Gospodin Isus je nakon toga rekao kako je poreznik otišao svome domu ”opravdan” zbog svoje poniznosti. Farizej je samo dobio ono što je i htio – njegov ego je bio povećan i to je bilo to.

Molitve koje Bog ne uslišava
Foto: Pixabay

2. Sebična molitva – Jakovljeva poslanica 4,3

Kada se govori o sebičnim molitvama tu je Božja Riječ vrlo jasna i odrješita:

Molite, a ne dobivate zato što molite tako da to što dobijete možete potrošiti u svojim požudama“. Jednostavno rečeno – molitve koje se svode na sebične, tjelesne želje neće biti uslišane i Bog ih ne sluša. Nikada i niti malo.

3. Molitva onih koji su podijeljenoga uma – Jakovljeva poslanica 1, 6-8

Jeste li ikada bili u situaciji da ste se molili Bogu, ali da ste u isto vrijeme ili bili sumnjičavi ili da u potpunosti niste vjerovali kako Bog uopće može uslišiti tu vašu molitvu? Ako jeste onda ste itekako postali svjesni da su takve molitve beskorisne jer ste ih molili ”podijeljena” uma. Svaki puta kada se molimo Bogu za nešto mi trebamo vjerovati svim svojim srcem da ćemo to i dobiti, bez obzira na to koliko se to nama nemoguće činilo. Ako budemo molili s vjerom Bog će nam naše molitve uslišiti i darovati nas velikodušno.

Ali, nek moli s vjerom, bez i osjećanja i najmanje sumnje; jer, onaj koji sumnja sliči uzburkanom valovlju morskom koje vjetar podiže“.

Dragi prijatelji, nema smisla moliti Boga za nešto za što niti mi sami ne vjerujemo da nam to Bog može dati. Zašto da Ga molimo ako Mu ne vjerujemo?

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!