Kako odgovoriti na bolnu kritiku
Foto: Pixabay

Priznajte. Kritika boli. Na nju možemo odgovoriti na mnogo različitih načina. No kako bi kršćani trebali odgovoriti na nju? Donosimo četiri božanska načina za odgovaranje na kritiku.

Ponizno

Najbolji način za odgovor na kritiku, bila ona nepravedna ili na mjestu jest s poniznošću. Bog se odupire ponosnima te više milosti daje onima koji su ponizna srca (Jakov 4,6).

Kada vas prijatelj ili radnik kritizira, nemojte odgovoriti svojom kritikom jer vam oni možda ponekad pomažu ili vam čine uslugu. Svi mi imamo tamne naočale na očima te često ne možemo mnogo toga vidjeti.

VIDI OVO: Kako se nositi s ljudima koji vas nastoje poniziti?

Drugi možda u nama vide stvari koje mi ne vidimo tako da to trebamo prihvatiti, procijeniti i ako mislimo da nisu u pravu, onda trebamo nastaviti dalje. Zahvalite toj drugoj osobi što vam pokušava pomoći. Nemojte odmah skočiti na njih – možda su u pravu, a ako ljutito reagirate, možda ćete izgubiti prijatelja ili suradnika, a to bi zaista bio velik gubitak.

Zahvalno

Da, zahvalno. Ponovno, nevezano za istinitost kritike, zahvalite toj drugoj osobi što vam pokušava pomoći.

Pavao je napisao da ljubav svemu vjeruje, a mislim da to znači da ponekad trebamo imati otvoren um za mišljenja drugih.

Nemojte se naljutiti i reći im da je to samo njihovo mišljenje, jer – zašto bi vas uopće i kritizirali da ne misle da čine nešto dobro, a ako to ne misle možda samo imaju loš dan što ne znači da i vi trebate poći tim putem.

VIDI OVO: Kako reagirati na kritike i optužbe? Ovo prvo trebate učiniti!

Jednom sam ostavila novčanik za blagajnom u trgovini te je čovjek iza mene rekao: „Vidim da imate naviku zaboravljanja stvari“, pitala sam odakle mu to, a on je pokazao na moj novčanik. Na to sam mu rekla: „Da, imam, i hvala vam, u pravu ste“.

Razmislite o izvoru

Postoji jedan čovjek s kojim sam radila i koji je kritizirao sve osobe s kojima bi došao u kontakt. Većina njegovih kritika nije bila pravedna, ali umjesto da sam mu odgovarala s ljutnjom ja bih rekla: „Drago mi je što pokušavaš pomoći, ali na čemu temeljiš svoju tvrdnju?“. Zbog toga bi malo zastao i razmislio kako bi zapravo došao do nekog odgovora.

Kada ljudi kritiziraju, a to često čine, razmislite o izvoru. Razmislite zašto to čine.

Možda su im roditelji bili perfekcionisti te nikada nisu bili zadovoljni ni sa čime.

Možda su odrasli u vrlo kritičnom i negativnom okruženju da to gledaju kao normalu.

Molite se za njih. Razmotrite njihovu pozadinu i nemojte dopustiti da vas potište.

Priznajte da su možda u pravu

Ako je kritika za mjestu, onda to trebate i priznati. Recite: „Da, vidim što misliš. Hvala što si mi to rekao/rekla. Nisam imala pojma. Trebam poraditi na tome“.

Zapamtite: „Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi“ (Izreke 27,6).

VIDI OVO: Kada vam drugi nanose zlo, evo kako trebate reagirati! To će ih posramiti i nikada te više neće povrijediti!

Radije bih rane koje će zacijeliti, nego lažne poljupce. Budući da „željezo se željezom oštri“ (Izreke 27,17), a hrđa nikada ne spava, priznajte da su u pravu i nastavite dalje… to je napredak!

Kada kritika zaboli, odgovaranje na nju može biti dobro ili jako loše. Izbor je vaš. Prihvatite kritiku ponizno, zahvalno, s izvorom na umu te priznajte da je kritika možda na mjestu.

Odgovaranje na bilo koji drugi način može od vas odbaciti osobu koja vam može pomoći u rastu i napretku.

Izvor: Theprayingwoman.com; Prijevod: Ida U.