Kako ojačati vjeru u teškim vremenima?

Ovo su teška vremena. Čini se kao da su kršćani svugdje diskriminirani i zlo pobjeđuje.

No umjesto da mislimo da nam je “teže nego ikad”, sjetimo se Pavlovog vremena, kada su kršćani doista bili progonjeni.

Ono što mi doživljavamo ovdje nije ništa u usporedbi s onim što širom svijeta drugi doživljavaju svaki dan. Radi vjere završavaju u zatvoru gdje su mučeni, gladni, žedni, i umiru za Krista.

Ali vjeruj mi da će taj dan doći i nama.

Možda misliš “Daj Rosilind, nemoj fantazirati. Nemoj biti histerična”. Biblija kaže da će doći takvo vrijeme kada ćemo morati odlučiti hoćemo li se odreći Isusa ili umrijeti za Njega.

Kada odlučujemo da ćemo svjedočiti mami i tati bez obzira što možemo izgubiti odnos s njima, svjedočiti prijateljici i izgubiti ju, ne lagati na radnom mjestu radi čega možemo izgubiti posao: takve odluke su vježbe za ono što dolazi.

VIDI OVO: Nikada nećete saznati koliko je vjera jaka dok nije iskušana!

Ako ne možemo za Krista stati sada, kako ćemo onda?

Nekad je teško gledati svijet oko nas, vidjeti kako lopovi postaju bogati i uspješni na “smiješan način”, kada su nama, koji želimo sve raditi ispravno i legalno, nedostižne osnovne stvari, kao npr. kupnja lijepe kuće ili stana.

Međutim, Izreke kažu:

“Neka ti srce ne zavidi grešnicima, nego neka ti uvijek bude u strahu Gospodnjem, jer imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti.” Izreke 23,17-18

“Nemoj se srditi zbog zločinaca, nemoj zavidjeti opakima, jer zao čovjek nema budućnosti, svjetiljka opakih gasi se.” Izreke 24,19-20

Dragi moji, ovaj svijet nije naš dom!

Možemo biti ohrabreni, čak i kada sve izgubimo: roditelje, rodbinu, prijatelje, posao, kuću, sve…

Zašto? Zato što onog tko Isusu ostane vjeran do kraja čeka nešto puno veće i puno vrednije od svega. Piše:

“Kloneš li u dan bijede, bijedna je tvoja snaga.” Izreke 24,10

Dragi moji, naša snaga ne smije biti slaba!

Kako možemo ojačati našu vjeru?

1. Obnavljajte svoj um. Kako obnoviti um? Božjom Riječju. No treba više od samog čitanja Biblije. Trebamo pamtiti Bibliju, razmišljati o Njoj, meditirati na nju.

Kršćanska meditacija ne znači isprazniti um, kao kod new age-a, nego ispuniti um. Ispunjavajmo svoj um Božjom Riječju, dok nas ta Riječ potpuno ne promijeni!

2. Upravljajte emocijama. Emocije same po sebi nisu pogrešne. Isus je pokazivao emocije: radost, tugu, razočarenje.

Problem je kada nas emocije vode, umjesto da mi vodimo njih, i kada vjerujemo našim emocijama.

Kako ih ispraviti i njima upravljati?

VIDI OVO: Ova nas fotografija sve može naučiti jako vrijednu lekciju o vjeri

Kada nam emocije govore:

Bog me je ostavio. Ispravimo stihom – “I nikada te neću napustiti niti ću te ostaviti.” Jošua 1,5

Preteško mi je. Ne mogu! A Biblija kaže – “Sve mogu u Onome koji me jača!” Filipljanima 4,13

Stvarno nemam sreću. Što sam učinio/la da zaslužujem ovakav život bez sreće? Biblija kaže – “Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam’ – riječ je Jahvina – ‘naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” Jeremija 29,11

3. Ispravite pogled. Petar se počeo utapati kada je svoj pogled maknuo s Isusa na vodu oko sebe.

Kada počinjemo gledati svijet oko nas i kako zli ljudi uspijevaju, postajemo zavidni. Trebamo ispraviti pogled. Nije bitno uspjeti u ovom svijetu, nego je bitno imamo li vječni život! Ovdje možemo biti uspješni i opet otići u pakao gdje naš uspjeh nema nikakvog smisla!

Bolje je ne postići ništa u ovom životu, ali ostati vjeran i ponizan i ići u nebo gdje ćemo primiti vječnu krunu života iz Isusovih ruku i čuti: “Dobro slugo valjani i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’” Matej 25,21

4. Preusmjerite misli. Ne znam za tebe, ali kada dođe nevolja, često se vraćam na stare misli: “Ništa mi ne ide”, “Eto! To je moja sreća!”, “Joj, baš si bezvezna i glupa! Ništa ne znaš!”.

Zaista pokušavam ispraviti te misli jer nisu od Boga nego od đavla. Bog ne misli da sam glupa i da ništa ne znam. Ne vjerujem u “sreću” i puno toga do sad mi je išlo… i dobro išlo. Ne zbog mene, nego zbog Boga koji mi je otvarao puno vrata.

VIDI OVO: Kako nam vjera u Boga može pomoći da se suočimo sa strahom?

Ali te stare misli ruše moju vjeru. Opet gledam okolnosti oko sebe. Opet sam maknula pogled s Isusa i otvorila sam vrata sotoni da mi laže tim starim mislima.

Kako preusmjeriti svoje misli? Kada dolaze stare misli, mijenjam ih novim mislima, kao što sam gore objasnila.

Dragi moji, sada moramo ojačati vjeru. Kada smo već u nevolji, prekasno je za odluku da ćemo imati jaku vjeru. Sada je moramo ojačati, vježbati i koristiti, tako da kad dođe vrijeme u kojem će nas proganjati radi Krista, budemo spremni sve ostaviti iza sebe i slijediti Njega!

Autorica: Rosilind Jukić; Izvor: Rosilindjukic.com

NAJNOVIJE!