Pobijediti iskušenje
Foto: Pixabay

Pobijediti iskušenje nije lako, no nitko mu se ne treba prepustiti. Moramo se boriti protiv iskušenja, a u ovom članku donosimo nekoliko korisnih savjeta. 

Toliko često pogrešno citiran stih 1. Korinćanima 10, 13 govori: 

„Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati“.

Ovaj stih pretpostavlja da ćemo biti kušani i da će svi biti kušani na slične načine. No on isto tako kaže da, za vjernika, uvijek postoji način kako se boriti protiv iskušenja; kako odbaciti grijeh. Pitanje je, kako? 

Pobijediti iskušenje uz pomoć Duha Svetoga

Ovisi o situaciji i ljudima koji su uključeni. Ono o čemu to ne ovisi jest osobna snaga volje. Efežanima 6, 12-13 kaže da je naša obrana protiv napada duhovna; puni Božji oklop. Galaćanima 5, 22-23 kače da je samokontrola plod Duha Svetoga, a ne ljudska osobina na koju se možemo osloniti. U trenutku iskušenja ključ je tada otkrivanje što nas Duh Sveti vodi da učinimo. Kako pobijediti iskušenje uz pomoć Duha Svetoga?

Bježite. 2. Timoteju 2, 22 kaže: „A mladenačkih se strastvenosti kloni! Teži za pravednošću, vjerom, ljubavlju, mirom sa svima koji iz čista srca prizivlju Gospodina“. Poprilično je budalasto ostati u situaciji gdje nas napada iskušenje. Ako možete otići, otiđite. Isključite televizor, prekinite vezu, izađite iz kina i recite prijatelju neka ode. 

VIDI OVO: 4 praktična načina za odupiranje iskušenju

Odgovorite istinom. Kada je Sotona iskušavao Isusa u Matejevom evanđelju 4, poglavlje, Isus je odgovorio citiranjem Biblije. Bez obzira na sotonino iskrivljavanje Riječi ili obećanja, Isus je znao istinu stvari i na nju se oslanjao. 

Pozovite pomoć. Propovjednik 4, 12 kaže: „I ako tko udari na jednoga, dvojica će mu se oprijeti; i trostruko se uže ne kida brzo“. Isus nas uči s razlogom da živimo u zajednici. Iako 2. Timoteju 2, 25 nuka vjernike na ispravljanje svojih prijatelja kako bi ih se odvelo prema pokajanju, nema ničeg pogrešnog u tome da pitate prijatelja za pomoć prije nego što je pokajanje potrebno. Ono što mi običavamo zaboraviti jest to da sve te stvari zahtijevaju pripremu prije nego što se iskušenje dogodi. 

Pridržavajte se. Prva Ivanova nam pokazuje gdje pobjeći kada bježimo od iskušenja. Ako volimo Boga i pridržavamo se Njegovih zapovjedi tako što težimo činjenju onoga što je Njegova volja, bijeg prema Bogu kada smo u nevolji doći će nam prirodno. Galaćanima 5, 24 također nas postavlja na ispravan kolosijek.

Ako odustanemo od požuda svojih tijela jer više volimo Boga, onda iskušenja neće izgledati tako slatko. Također je vjerojatno da se nećemo postaviti u poziciju gdje možemo biti lako kušani. 

VIDI OVO: 7 životnih iskušenja s kojima se Isus može poistovjetiti

Znajte istinu. Psalam 119, najduže poglavlje u Bibliji, posvećeno je blagoslivljanju poznavanja Božje Riječi. Ako ne znate istinu, ne možete ju koristiti kasnije da vam pomogne kako biste se izvukli iz nezgodne situacije. 

Održavajte zajedništvo. Svi znamo da ”željezo oštri željezo” (Mudre izreke 27, 17), no željezo se najprije mora spojiti, prije nego kakvo dobro izađe iz njega. Isus je utemeljio Crkvu za svaki specifičan razlog. Jedan od njih jest da se vjernici ne moraju boriti sami. Hebrejima 3, 13 i 10, 24 kaže kako je jedan od osnovnih razloga za spajanje s vjernicima svakodnevno ohrabrivanje jedni drugih. Ako tako činimo, nećemo otići daleko kada iskušenje napadne. 

Samokontrola dolazi od Duha Svetoga. Zaštita od neprijatelja dolazi od Boga. No kada slijedimo Njegovu Riječ, pridružujemo se Njegovim djelima. Bog je odredio točno određene stvari koje možemo primijeniti kako bismo mogli pobijediti iskušenje. Na nama je da ih koristimo. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.